Świeradów zdrój
Świeradów zdrój
od 07.07.11 rozpoczynam turnus rehabilitacyjny w Świeradowie zdroju (Lukas)
czy ktoś ze Śląska(jestem Bytomia)wybiera się tam w tym samym czasie i ma wolne miejsce?
a może ktoś kto tam był napisze jak tam jest
Re: Świeradów zdrój
Ja byłam w Lukasie do 12.06.2011 i wróciłabym tam znowu. Jeśli chodzi o warunki socjalne tj. pokoje to akurat ja byłam z nich b. zadowolona. Mieszkałam na 3 p. a tam pokoje były zdecydowanie w lepszym stanie niż dwa piętra niżej. Poza tym przez cały pobyt nie miałyśmy ani jednej kontroli wieczornej, a ci z pięter niżej takie kontrole mieli.
Jeśli chodzi o zabiegi to są zależne od tego co Ci p. doktor przepisze- mnie nawet trochę pomogły, a wcale na to nie liczyłam ( miałam 7 dziennie). Poza tym seanse u psychologa, które są obowiązkowe (2 razy w tygodniu) i czas do godz. 14-15 zlatywał. Potem był czas wolny aż do godz. 22.00.
W każdy czwartek miałyśmy wieczorki od 19.00 do 22.00 ale p. dyrektor przedłużała nam czas zabawy do 23.45. Potem imprezy przenosiły się do pokoi i jakoś to leciało.
Cały personel leczniczy oraz z obsługi wprost wzorowy!!! Panie i panowie uśmiechnięci zawsze gotowi do pomocy naprawdę nie mam do nich słowa krytyki.
Jedynym minusem w tym sanatorium było WYŻYWIENIE, choć Rafał ( kier. sali) wpierał nam jak to oni o nasze wyżywienie dbają... szkoda słów. Dania tak dziwne, że brakowało wyobraźni jak je nazwać
W całym obiekcie Zus ma 20 % zniżki- basen 12 zł/h ( dla zusu 9,60 zł), piwo w kawiarni jasne dla zusu 5 zł, ciemne 6,40 zł. Kawa jest droga i marnej jakości, lepiej wziąć swoją i w recepcji ją sobie zaparzyć.
I to chyba wszystko, ale jeśli miałabyś jakieś pytania to chętnie odpowiem
pozdrawiam i życzę miłego pobytu;)
Co do "wieczorków" to akurat mnie nie ciągną,ale nie omieszkam zerknąć jak bawią się inni.
Jeśli chodzi o posiłki to widzę że nie ma różnicy, czy się jedzie z ZUS-u czy z NFZ-tu wszędzie porażka
Byłam 2 lata temu w Cieplicach z NFZ i normalnie zrobiliśmy taka rewolucję że się od razu znalazły pomidory i ogórki na śniadanie ,ba nawet ziemniaki dawali w kawałkach z wody a nie wodę w kawałku ziemniaka
W internecie ośrodek sprawia wrażenie pięknego no ale foto pewnie nigdy nie odda rzeczywistości tak plusach jak i w minusach!
Ja liczę przede wszystkim na zabiegi no i wypoczynek!Gdyby do tego była jeszcze miła atmosfera to będę bardzo zadowolona!A czy mogłabyś napisać ile trwał Twój turnus,bo ja mam tylko termin rozpoczęcia(czy to indywidualnie zależy od lekarza?)i czy pokoje to np.klitki czy znośne by w trzy osoby się pomieścić bez wpadania na siebie
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam
yoanna
Jesli chodzi o czas trwania to ja miałam skierowanie z ZUSU jako prewecja rentowa na 24 dni. Lekarz badający mnie na miejscu ( 3 razy w czasie pobytu)nie ma wpływu na długość jaka została przyznana. Jedynie przepisuje zabiegi lub zamienia je na inne. Na moim turnusie był jednak przypadek, że zmieniono termin jednemu Panu, ale na dłuższy -o kolejny turnus ,ale o to występuje lekarz do Zusu i za jego zgodą Pan ten został jeszcze na jeden turnus. Tak, więc jeśli jedziesz z Zusu to masz 24 dni pobytu. Istnieje możliwość skrócenia pobytu, ale tylko wtedy gdy tak jak w moim przypadku turnus kończył się w niedzielę, a Pani dyrektor puściła nas już w piątek z tym, że zwolnienie miałyśmy wystawione na poniedziałek, bo w sanatorium wystawiane jest zwolnienie o jeden dzień dłużej niż dzień zakończenia pobytu. Jeśli jesteś jednak z NFZ to słyszałam że oni mają 21 dni pobytu, ale ja nikogo takiego nie poznałam więc nie wiem czy tak jest w rzeczywistości.
Co się tyczy warunków w pokojach to faktem jest, że kto przyjeżdża wcześniej to ma więcej możliwości wyboru pokoju. Są 2,3 i nawet większe pokoje. To już sprawa indywidualna jaki komu pokój odpowiada( chodzi o ilosć osób), ale idzie się z paniami na recepcji dogadać- jeśli mogę to doradzałabym pokój z balkonem, bo większość zabiegów to kontakt z wodą i potem jest problem z wysuszeniem ręczników. Pokoje są takie jak na zdjęciu z tym, że tak jak pisałam wcześniej te na 1 i 2 piętrze w gorszym stanie niż na 3 cim. Po prostu 3 piętro było później oddane i stąd te rożnice. Łazienki są ładne i czyste tak, więc nie ma czego się obawiać . Panie sprzątają codziennie są miłe i ogólnie do niczego się nie czepiają. A już p. dyrektor to istny skarb nie ujmując rehabilitantom, którzy/które są naprawdę wspaniali/e.
I tylko Ci yoanna zazdroszczę, że pojedziesz w tak urokliwe miejsce jak Świeradów
Podrawiam i życzę udanego pobytu