KRYNICA-ZDRÓJ CLIR BESKID

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: KRYNICA-ZDRÓJ CLIR BESKID

Post autor: forumowicz »

fiolet nie bardzo rozumiem Twoje wzburzenie, zwyczajnie ktoś wyraził swoja opinię na temat usytuowania ośrodka beskid. Przecież nikt Ci nie zabrania jeździć do sanatorium, ale z racji swojego stanu zdrowia powinnaś wybierać ośrodki które spełniają Twoje wymogi, a do selekcji mogą posłużyć właśnie opinie :)

Co do Beskidu, to jadąc tam miałem byłem trochę przerażony po przeczytaniu komentarzy, jednak nie jest aż tak strasznie, ośrodek jak każdy inny. Faktycznie jest spore podejście, które szczególnie w okresie zimowym jest utrudnieniem, dlatego wybierający się tam, powinni mieć to na uwadze.
forumowicz

p.s. przy zakwaterowaniu proście o pokój z brodzikiem pod prysznicem, w przeciwnym razie woda będzie w całej łazience ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

zielonypomidor pisze:fiolet nie bardzo rozumiem Twoje wzburzenie, zwyczajnie ktoś wyraził swoja opinię (...)
A szkoda, że tego nie rozumiesz. Ta opinia nie jest wyrażona zwyczajnie.
Brakuje w niej odrobiny taktu i poszanowania dla innych osób.
Bietka pisze: .....starszych, grubych i niedołężnych.
kuracjuszkaasia pisze:... mniej sprawnych fizycznie .....
Jak widać powyżej można to samo napisać dobierając inne słowa i
nie sprawiając, potencjalnie, komuś przykrości.
Nie należę do w/w grupy osób, ale zdaję sobie sprawę, że za kilka lat
będę stary, a grubym i niedołężnym można stać się bardzo szybko.
Wystarczy tylko choroba lub nieszczęśliwy wypadek.
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

Bietka pisze:Muszę przyznać że chodzenie po Tatrach jest moją ulubioną forma spędzania wakacji to podejście pod Beskim porządnie mnie zmęczyło więc nie polecam tego sanatorium dla osób starszych, grubych i niedołężnych. Oni rzadko będą schodzili w dół. czyli do miasta.
zielonypomidor pisze:fiolet nie bardzo rozumiem Twoje wzburzenie, zwyczajnie ktoś wyraził swoja opinię na temat usytuowania ośrodka beskid.
Co mnie wzburzyło - to co moich poprzedników w powyższych postach - sposób określania i nazywania ludzi. Czyż nie lepiej by brzmiało starszych, niepełnosprawnych, otyłych ? Zresztą to kto jeździ do sanatorium, przepraszam - powinien jeździć ? Ludzie zdrowi czy chorzy? I własnie tacy ludzie tam przebywają .
Próbowałam także zwrócić uwagę, że nie wszyscy ludzie są tacy sami i lubią to samo. Jeden woli zejść do tego "miasta" - drugi woli posiedzieć na ośrodku i podziwiać widoki z balkonu. Jeden lubi przysłowiowe rybki, drugi akwarium. Odrębną sprawą jest to, że człowiek otyły ma mniej energii - znam osoby, które mają 100 razy lepszą kondycję od niejednej szczupłej osoby.
zielonypomidor pisze:Przecież nikt Ci nie zabrania jeździć do sanatorium, ale z racji swojego stanu zdrowia powinnaś wybierać ośrodki które spełniają Twoje wymogi, a do selekcji mogą posłużyć właśnie opinie

No tak, od kiedy np. w Zusie sobie sami wybieramy sanatorium ? Może co niektórych, którzy sami składają wnioski a Tych, których on kieruje nie pyta o zdanie. Miałam tak 2-krotnie. Tak w 1998 jak i teraz otrzymałam zgłoszenie i mam jechać bo inaczej zabiorą rentę.
Na skierowaniu wyraźnie pisze, że Beskid nie jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych szczególnie poruszających się na wózkach.
forumowicz

fiolet pisze: Co mnie wzburzyło - to co moich poprzedników w powyższych postach - sposób określania i nazywania ludzi. Czyż nie lepiej by brzmiało starszych, niepełnosprawnych, otyłych ? Zresztą to kto jeździ do sanatorium, przepraszam - powinien jeździć ? Ludzie zdrowi czy chorzy? I własnie tacy ludzie tam przebywają .
Faktycznie, powinny zostać zachowana większa poprawność polityczna i użyte bardziej neutralne zwroty, jednak wydaję mi się że autorka nie miała zamiaru nikogo obrażać, a tylko wyrazić opinię o usytuowaniu ośrodka Beskid.
fiolet pisze: No tak, od kiedy np. w Zusie sobie sami wybieramy sanatorium ? Może co niektórych, którzy sami składają wnioski a Tych, których on kieruje nie pyta o zdanie. Miałam tak 2-krotnie. Tak w 1998 jak i teraz otrzymałam zgłoszenie i mam jechać bo inaczej zabiorą rentę.
Na skierowaniu wyraźnie pisze, że Beskid nie jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych szczególnie poruszających się na wózkach.
Istnieję możliwość zmiany ośrodka, sam miałem taki pomysł jak dowiedziałem się o skierowaniu do Beskidu. Trzeba napisać podanie i umotywować swoją prośbę, dokładnie takimi argumentami jak zostały tutaj już przytoczone, czyli że ośrodek z racji swojego położenie nie jest przystosowany do osób z ograniczoną sprawnością ruchową.
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

zielonypomidor pisze:
fiolet pisze: Istnieję możliwość zmiany ośrodka, sam miałem taki pomysł jak dowiedziałem się o skierowaniu do Beskidu. Trzeba napisać podanie i umotywować swoją prośbę, dokładnie takimi argumentami jak zostały tutaj już przytoczone, czyli że ośrodek z racji swojego położenie nie jest przystosowany do osób z ograniczoną sprawnością ruchową.
Niestety nie zawsze - byłam - ale nic innego oprócz Stróży nie mogły Panie zaproponować - więc pozostałam przy Krynicy. A muszę się "wyrobić" z sanatorium o odpowiednim czasie ;-(

Tylko, że mi położenie ośrodka w niczym nie przeszkadza - po górach chodzić nie lubię- wiec i tak nie będę a jadę autem wiec w planach mam inne atrakcję np. jezioro Rożnowskie, zapora, odwiedzenie miejsc w których nie byłam od wielu, wielu lat. ;-)
Awatar użytkownika
KarolinaLap2208
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2015 14:05
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: KarolinaLap2208 »

Bietka pisze:Mam pytanie,byłam w Krynicy w sanatorium 5 razy ale Beskid jakoś mi umknął, czy ten ośrodek jest bardzo wysoko położony? Muszę przyznać że chodzenie po Tatrach jest moją ulubioną forma spędzania wakacji to podejście pod Beskim porządnie mnie zmęczyło więc nie polecam tego sanatorium dla osób starszych, grubych i niedołężnych. Oni rzadko będą schodzili w dół. czyli do miasta.Czy się mylę?
Pozdrawiam
Bietka :kwiat:
... starość, otyłość i niedołężność nie jest wyznacznikiem słabości :) u nas ma turnusie jest parę takich osób, ale podchodzą pod tą górkę z każdym dniem coraz to żwawiej :) podejście owszem jest strome, ale z biegiem czasu człowiek się przystosuje
forumowicz

KarolinaLap2208 pisze:... starość, otyłość i niedołężność nie jest wyznacznikiem słabości :)
Schodząc z tej górki mijałem Panią, może ok 70, która dobiła kroczki po oblodzonej drodze. Zaproponowałem jej żeby się mnie trzymała i pomogę Jej powolutku zejść. Odmówiła, tłumacząc niedawną śmiercią męża i boi się plotek jak ktoś Ją zobaczy idącą z mężczyzną...
forumowicz

"gruby II «człowiek otyły»

"stary (człowiek, wygląd)
wiekowy
w zaawansowanym wieku
leciwy
sędziwy
zaawansowany wiekiem
w latach"

"niedołężny
1. «niemający sprawności fizycznej; też: świadczący o braku sprawności fizycznej»
2. «nieumiejący poradzić sobie z obowiązkami, z wykonywaniem określonych zadań; też: świadczący o braku umiejętności w danej dziedzinie»

PWN Słownik Języka polskiego.
Dlaczego Bietka miałaby nie użyć tych wyrazów?
Chcielibyśmy byc młodzi wciąż młodzi :o to bądżmy duchem przynajmniej :o i potraktujmy pewne wypowiedzi z przymrużeniem oka ;) :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ok.jestem stara,gruba i niedołężna......nie trzeba mi chyba co dzień o tym przypominać ;) :roll:
Może mam inną wrażliwość,ale do mnie taka forma przekazu nie trafiła. Przymrużyłam oko i....też nie ...
ODPOWIEDZ