ZABIEGI w sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 93 razy

Re: ZABIEGI w sanatorium

Post autor: Dzia_dek »

kasia+ pisze:jak wygląda to całkowite zawijanie...
Zawijanie polega na nałożeniu na ciało warstwy ogrzanej borowiny oraz (nie zawsze) warstwy na prześcieradło,
którym owija się część (całe) ciała poddaną zabiegowi. Prześcieradło okrywa się folią czy ceratą i owija kocem.
Okład borowinowy powinien znajdować się na ciele przez około 30 min. W rzeczywistości jest przeważnie krócej.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

kasia+ pisze:mi najbardziej pomaga AQAVIBRON , niestety nie wszędzie jest a jak jest to nie każdy dobrze go wykonuje. A naprawdę jest super ;) ---może znacie inne podobne ,lepsze ...
Mojemu mężowi tez bardzo pomógł ... miał go w sanatorium Bristol w Kudowie zdroju.
Bogutka
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

kasia+ pisze:jak wygląda to całkowite zawijanie...
Po zabiegu zawijania borowinowego powinno odbyć się tzw.leżakowanie.Powinno ono trwać najkrócej ok. pół godziny.W Zakładzie Przyrodoleczniczym w Kołobrzegu były wyznaczane do tego sale . Nie jest wskazane wychodzenie zaraz na świeże powietrze.Powiem szczerze nigdy nie leżakowałam/nawet zimą/. Trochę szkoda było dla mnie czasu. Czułam się dobrze.W czasie pobytu letniego wyszłam na plażę/nawet nie od razu po zabiegu/ i niestety nie czułam komfortowo-zawroty głowy.
Należy pamiętać, że zabieg ten ze względu na właściwości borowiny dość mocno obciąża organizm pacjenta. :idea:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Przyjemny i skuteczny jest Hydro-Jet, tzw. łóżko wodne masujące :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Może przyjmijmy,ze tylko przyjemny ;) :lol:
forumowicz

Felice pisze:Może przyjmijmy,ze tylko przyjemny ;) :lol:
Każdy ma swoje odczucia, doświadczenia i swoją opinię :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Oczywiście,że tak....
Dagna
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2013 14:37
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Dagna »

kasia+ pisze:mi najbardziej pomaga AQAVIBRON , niestety nie wszędzie jest a jak jest to nie każdy dobrze go wykonuje. A naprawdę jest super ;) ---może znacie inne podobne ,lepsze ...
Za pierwszym razem naprawdę super zabieg, więc się połaszczyłam w innym miejscu i po 2 zrezygnowałam taki ból zupełnie jakby skórę z pleców zdzierali, może inny przyrząd mieli, naprawdę zależy kto robi, może zresztą faktycznie inne te końcówki są do masowania. Nie pamiętam dokładnie gdzie więc nie piszę żeby niechcący złej reklamy nie narobić. A ten pierwszy raz to jak w Równicy w Ustroniu byłam.
Awatar użytkownika
ewasia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 paź 2014 17:51
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 3 razy

Post autor: ewasia »

Witam :kwiat: w pełni zgadzam się z większością, że borowina jest dobra,ale również ćwiczenia w basenie ,dobra gimnastyka,dobry masaż klasyczny,laser......itp itd dużo można by było wymieniać co komu może z zabiegów pomóc.Jednym słowem dużo,dużo zdrówka, a......... I dobra potańcówka :lol: :lol: :lol: Pozdrowienia dla wytrwałych w zabiegach :kwiat:
forumowicz

Są różne lepsze i gorsze ogólnie da się wytrzymać.
ODPOWIEDZ