Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: AgaC »

Tak, teraz codziennie trzeba składać swój podpis na karcie zabiegowej, potwierdzający korzystanie z zabiegów i obecność w ośrodku
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

AgaC ! Byłam w sierpniu ub. roku . Widocznie coś się zmieniło od tego czasu.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

AgaC pisze:Tak, teraz codziennie trzeba składać swój podpis na karcie zabiegowej, potwierdzający korzystanie z zabiegów i obecność w ośrodku
U mnie w Kudowie było tak samo :kwiat:
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Stokrotko może sanatorium w którym byłaś nie przestrzegalo tego. Gdy bylam trzy lata temu nie wymagano, 2 lata temu wymagano, rok temu też.
beatricz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 14:47
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: beatricz »

W ubiegłym roku byłam w Polanicy w Pieniawie i też trzeba było mieć podpisy.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

beatricz pisze:W ubiegłym roku byłam w Polanicy w Pieniawie i też trzeba było mieć podpisy.
ZUS ma takie wymogi więc praktycznie wszędzie obowiązują wpisy. ;)
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

W grudniu byłam w Wysowej i codziennie musiałam po zabiegach zbierać podpisy i podpisywać się na karcie-liście obecności :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Betina71 pisze:
grzegorzgg67 pisze:Jeszcze jedno pytanie: czy jest możliwość przesunięcia pobytu o jeden turnus dalej.Sam prosiłem, ale jak to w ZUS trzeba szybko wybierać.Teraz ze względu na pracę/którą szanuję/ lepszy byłby póżniejszy termin.Do wyjazdu prawie cztery miesiące pozostało.Bardzo dziękuję, pozdrawiam.
Owszem jest mozliwość ale najlepiej będzie jak się udasz do oddziału ZUS,porozmawiasz z Panią,która przydziela lub jest podpisana na Twoim skierowaniu i poprosisz o zmianę terminu skierowania odpowiednio mądrze motywując swoją prosbę :) np.jakimś terminem badania na które czekałeś kilka miesięcy hi hi. Wykaż się inwencją twórczą ha ha :kwiat: Pozdrawiam.
Samo pójście do oddziału prewencji ZUS to dopiero pierwszy krok trzeba napisać pismo do Głównego Lekarza orzecznika w danym ZUS o zamianę.
(jeśli zgodzi się gł.orzecznik )Trzeba podać argumenty dla których chce się zamiany terminu. Sama Pani wydająca skierowanie nie może zmienić terminu. gdyż stare skierowanie wędruje do centrali prewencji ZUS i tam o nim dalej decydują (czytaj zwroty)
Sam dwa razy zmieniałem miejsce więc wiem jak to wygląda . wytyczne chyba dotyczą wszystkich jednostek ZUS jednakowo. Twoje skierowanie które chcesz zamienić jest we wszystkich komputerach ZUS( w danym programie)i osoba wystawiająca musi mieć zgodę Gł. Orzecznika aby można było jedno zwrócić drugie wystawić.
W ubiegłym roku w karcie zabiegów podpisywali się tylko fizjoterapeuci . Pogadanki były nie obowiązkowe .Relaksacje tak.

Kruszynko muszę odnieść się do Twojego postu dotyczącego obowiązku pisania gdzie się jedzie . Moim zdaniem nie ma takiego obowiązku i jesto prywatna sprawa każdego ale skoro się powiedziało"" A ""to trzeba powiedzieć"" B "" Forumowicze z życzliwości trzymali kciuki . Trzeba było w ogóle tematu nie podnosić i nie pisać o komisji na forum . Pozdrawiam
Rozumiem zaistniała sytuacja ,że Koleżanka nie może napisać teraz .
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dodam jeszcze ,że wskazane są podkładki (zaświadczenia) do podania które kieruje się do Gł. Orzecznika oddziału o zamianę.
Iść prostą drogą bez bajeru a na pewno będzie pozytywne podejście i uzyskasz nowy termin .
.Gdyby zamiana była taka prosta wiele osób odwiedzało by ZUS i bez niczego zamieniało skierowanie. :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Felice pisze:Ja zrozumiałam,że podarł to co sam wcześniej napisał...czyli odmowę.
Myślę że większość z nas tak samo odczytała wpis Eluni. :)
ODPOWIEDZ