Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
kuracjuszkaasia pisze:Ja zawoziłam sam wniosek . Nigdy nie pytano o dodatkowe badania lub zaświadczenia .
Rodzinny wszystko Im we wniosku dokładnie przedstawia .
KobietaMężczyzna czy "literówka"
Gdy składałem swój wniosek, pani przyjmująca go w NFZ-cie, po przejrzeniu poprosiła o dostarczenie
"świeżych" wyników badań (morfologia), a na drugi dzień jeszcze dostałem telefon, że mam dostarczyć
zaświadczenie od specjalisty/kardiologa (wniosek wystawiał lekarz POZ) z numerem mojego schorzenia.
Tak Mazowiecki oddział przedstawia procedurę krok po kroku
Krok 1.Skierowanie
Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe lub rehabilitację uzdrowiskową wystawia Lekarz ubezpieczenia zdrowotnego.
Wzór skierowania
Krok 2.Opis stanu pacjenta
Wystawiając skierowanie lekarz kierujący pacjenta na leczenie zobowiązany jest dokładnie opisać stan zdrowia pacjenta, w szczególności wyraźnie określić stopień samodzielności i samoobsługi oraz wypełnić (zaznaczając odpowiednią rubrykę) pole „Przeciwwskazania do zabiegów z udziałem naturalnych surowców leczniczych”.
Krok 3.Kopie dokumentów
Zapytaj lekarza czy musisz dołączyć do skierowania kopie dokumentów ponieważ jeżeli lekarz wystawiający skierowanie w punkcie III obowiązującego druku skierowania wpisze wymagane wyniki badań (morfologii, ob, moczu, EKG, zdjęć rtg) do wypełnionych druków nie należy dodatkowo załączać wyników badań, które zostały już ujęte w skierowaniu. W przypadku składania wraz ze skierowaniem kart informacyjnych z pobytów szpitalnych prosimy dołączać kserokopie tychże dokumentów.
Krok 4. Dostarczenie skierowania
Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe może być przesłane do oddziału Funduszu przez lekarza kierującego lub przez zainteresowanego świadczeniobiorcę. Skierowanie można wysłać pocztą lub przynieść do NFZ osobiście.
Krok 5.Rejestracja
Skierowanie, które wpływa do oddziału Funduszu jest rejestrowane i otrzymuje indywidualny numer. W przypadku stwierdzenia braków formalnych (np. brak pieczątki przychodni) Fundusz poprosi o ich uzupełnienie.
Krok 6. Przekazanie skierowania
Zarejestrowane skierowanie przekazywane jest lekarzowi specjaliście w dziedzinie balneologii i medycyny fizykalnej lub rehabilitacji medycznej, który dokonuje aprobaty skierowania pod względem celowości leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej.
Krok 7.Listowne powiadomienie
O zakwalifikowaniu do leczenia uzdrowiskowego lub odmowie powiadomimy Cię listownie.
Krok 8.Termin wyjazdu
Po otrzymaniu pisemnej informacji o zakwalifikowaniu do leczenia uzdrowiskowego czekaj na pisemne powiadomienie o terminie wyjazdu. Obecnie średni czas oczekiwania to ok. 2 lata.
Krok 9. Powiadomienie
O terminie wyjazdu zostaniesz powiadomiony listownie na minimum 14 dni przed turnusem.
Krok 10. Etap realizacji
To na jakim etapie jest realizacja Twojego skierowania sprawdzisz używając indywidualnego numeru w wyszukiwarce
Krok 11. Przyspieszenie wyjazdu
Jeśli zależy Ci na tym by przyspieszyć wyjazd skorzystaj z tzw. opcji zwrotów.
kuracjuszkaasia pisze:Ja zawoziłam sam wniosek . Nigdy nie pytano o dodatkowe badania lub zaświadczenia .
Rodzinny wszystko Im we wniosku dokładnie przedstawia .
KobietaMężczyzna czy "literówka"
(.............)
Chwilę zastanawiałam się o co chodzi z tą wątpliwością
Już wiem , pytasz o słowo SAM . Słowo to nie oznaczało , że SAMa zawoziłam wniosek , ale , że zawoziłam SAM wniosek , bez dodatkowych zaświadczeń i badań .
A kobieta ze mnie od urodzenia i póki co nie planuję zmiany płci
kuracjuszkaasia pisze:A kobieta ze mnie od urodzenia i póki co nie planuję zmiany płci
Pozdrawiam serdecznie
Już nigdy nie będę w to powątpiewał. Przepraszam.
Wyszła taka gra słów; Zasugerowałem się zwrotem: "nie pytano".
Więc sądziłem, że zawiozłaś sam/a, a nie sam wniosek.
Przepraszam Cię Asiu raz jeszcze i również serdecznie pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki w toku postępowania sanatoryjnego. Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o NFZ bo do tej pory jezdziłam z ZUS w ramach prewencji rentowej. Pozdrawiam.
Dziadek Zbyszek pisze:
Już nigdy nie będę w to powątpiewał. (..............)
Ok , ok .. zdarza się , a ja nie jestem obrażalska
Miałam jeszcze dodać , ze Tomasz , jak nie wierzył , to dotknął ale obawiałam się jak to zostanie odebrane .
Nie każdy zna się na żartach i lubi żartować , tak jak ja
Marylko w większości województw można kolejny wniosek o skierowanie złożyć na drugi dzień po powrocie.
Jeśli zostajesz zakwalifikowana to odczekujesz ustawowe 18 miesięcy lub tyle, ile czeka się w danym oddziale.
Na Śląsku po powrocie z sanatorium trzeba odczekać 12 miesięcy i dopiero wtedy można złożyć kolejny wniosek.
To jest ten 12 miesięczny okres tzw. karencji.