Sadzę,że nie samo chodzenie tylko cały zestaw ćwiczeń.Zdecydowanie bardziej wolę gimnastykę na powietrzu połączoną ze spacerem z kijkami niż pół godziny w śmierdzącej potem niemytych ciał sali.... ale każdy lubi co innegochodzenie z kijkami nazywają zabiegiem![]()
Zabiegi czy pseudozabiegi?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Zabiegi czy pseudozabiegi?
- Bogutka5
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 lis 2014 13:28
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 7
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 4 razy
Aż 70 dni.
Bogutka
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Staż sanatoryjny: 8
Na spacer to najbardziej lubię chodzić z torebką
W którym sanatorium nordic jest ordynowany jako zabieg?
- Felice
- Przyjaciel forum

Wiem,że w Wojskowym w Busku zbierają grupę ale chyba tam na zasadzie wyrażenia chęci,nie narzucania.
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Dzia_dek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 26 cze 2013 07:55
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 91 razy
Mam nieodparte wrażenie przyglądając się takim osobom, że już jest dobrze jak nie zrobią sobie krzywdy tymi kijkami.AgaC pisze:(...)Gdy patrzę na osoby, które ponoć robią to"dla zdrowia" to mam ogromne wątpliwości.
Ponad 90 % ludzi zupełnie nie wie o co w tym chodzi i ciągnie te kije bezwiednie....(...)
Jakość? Pewnie ponad 90% tak jak piszesz to firma "no name", a kupione na bazarowym straganie. (bez urazy dla osób tam kupujących)AgaC pisze:(...) Pomijam ich jakość(...)
Na spacer to zdecydowanie torebka, ale z kijami to już nie jest spacer.AgaC pisze:(...)Na spacer to najbardziej lubię chodzić z torebką(...)
Moim zdaniem to już jest marsz. Mówimy oczywiście o marszu z zachowaniem techniki,
tempa itd., a nie ciągnięciu się noga za nogą, a jeszcze ciągnąc kije za sobą
Sanatorium "Eskulap" w Rymanowie tyle, że nie jest nazywane to "nordic", ale "Trening marszowy z przyborami".AgaC pisze:(...)W którym sanatorium nordic jest ordynowany jako zabieg?
Tam trafiłem na instruktorkę "nordic", która (jeśli ktoś chciał) to pokazała i wytłumaczyła o co w tym chodzi,
a sam zabieg: noga za nogą i jeszcze kije za sobą, albo podpieranie się jak dziadek laską. "Obraz nędzy i rozpaczy"
i pytania w stylu; " co jo głupi byda z patykami łaził". Po kilku dniach wydzieliła się grup osób chcących chodzić
zgodnie z zasadami "nordic" i wtedy to dopiero była "frajda".
Moim zdaniem "nordic" jest lepszy i efektywniejszy niż bieganie.
- Bogutka5
- Super Kuracjusz

Na pewno w Połczynie Zdroju moja mama miała i bardzo jej się podobało. ja sama z kijkami nigdy, nawet ich nie posiadam. Ale widze, że po górach mnóstwo ludzi z kijakmi chodzi.AgaC pisze:A ja wciąż niestety nie ogarniam mody na chodzenie z kijkami. Gdy patrzę na osoby, które ponoć robią to"dla zdrowia" to mam ogromne wątpliwości. Ponad 90 % ludzi zupełnie nie wie o co w tym chodzi i ciągnie te kije bezwiednie....Pomijam ich jakość
![]()
Na spacer to najbardziej lubię chodzić z torebką
W którym sanatorium nordic jest ordynowany jako zabieg?
Bogutka
- Bogutka5
- Super Kuracjusz

Dokładnie tak.AgaC pisze:Ja tez kiedyś byłam na takim kursie z instruktorem, wiec mniej więcej technikę chodzenia znamDlatego właśnie twierdzę,że większość osób, które spotykam na ulicy chodzi nieprawidłowo.
Bogutka
- Felice
- Przyjaciel forum

-
AgaC
- Super Kuracjusz

Bardzo możliwe.Dziadek Zbyszek pisze: Moim zdaniem "nordic" jest lepszy i efektywniejszy niż bieganie.
Ja już 3 sezon obserwuję moje sąsiadki, które dzielnie maszerują z kijkami w celu odchudzania. I 3 sezon jak były grube tak są