weryfikacja

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Re: weryfikacja

Post autor: Wienia »

Oczywiscie od razu zapytałam kiedy mogę się spodziewać przydziału,uprzejma pani powiedziała,że czas oczekiwania 24 miesiace więc we wrzesniu wypada.
Jeszcze sobie poczekam :( ,będę próbować ze zwrotów tylko musi wrócić do przegladarki.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mask »

Zacząłem 20 miesiąc oczekiwania :roll: . przy numerze 21700, dzisiaj skierowanie zostało zwrócone do weryfikacji.
Jak się wszystko dobrze ułoży, to może w czerwcu będę polował na zwroty :?: :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Weryfikacja wniosków powinna się odbywać co najmniej raz na pół roku ;) Przecież po 18-20 miesiącach wyniki badań mogą się diametralnie różnić od wyników startowych.
A na poważnie, to ministerstwo zaleca, a nie nakazuje, tę osiemnastkę.
Oddziały NFZ nadgorliwie interpretują rozporządzenie ministra zdrowia i zalecenie traktują jako nakaz :o
johny60
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2016 10:09

Post autor: johny60 »

Mask pisze:Zacząłem 20 miesiąc oczekiwania :roll: . przy numerze 21700, dzisiaj skierowanie zostało zwrócone do weryfikacji.
Jak się wszystko dobrze ułoży, to może w czerwcu będę polował na zwroty :?: :D
Witam. Ja z kolei czekam na razie 3,5 miesiąca, kolejka numerowa ubywa zaś w moim NFZ-cie powiedziano mi, że maksymalny czas oczekiwania do 14 m-cy. Raczej to będzie chyba możliwe tak jak mówili pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Teodor pisze:Weryfikacja wniosków powinna się odbywać co najmniej raz na pół roku ;) Przecież po 18-20 miesiącach wyniki badań mogą się diametralnie różnić od wyników startowych.(...)
Aleś wymyślił! Weryfikacja co 6 miesięcy! Dopiero byłby bałagan nie z tej ziemi z tym wszystkim.
Przecież po 18 miesiącach nikt nie wyzdrowieje na tyle, by mu nie przyznali sanatorium.
Co najwyżej pogorszenie stanu zdrowia nie pozwoli na taki wyjazd. Ewentualnie można tego wyjazdu nie doczekać.
Teodor pisze:(...)A na poważnie, to ministerstwo zaleca, a nie nakazuje, tę osiemnastkę.
Oddziały NFZ nadgorliwie interpretują rozporządzenie ministra zdrowia i zalecenie traktują jako nakaz :o
Na poważnie to w tym momencie piszesz nieprawdę. Weryfikacja wniosku na leczenie uzdrowiskowe nie jest zaleceniem.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 18 października 2010 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe (Dz.U. nr 202, poz. 1342) skierowanie wraz z aktualnymi wynikami badań oraz kartą informacyjną z leczenia szpitalnego, w przypadku gdy leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego, podlega weryfikacji co 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia.
Ta weryfikacja jest konieczna bo w przeciwnym wypadku stosowane byłyby przepisy,
które obowiązywały przed wprowadzeniem tego rozporządzenia.
Stanowiły one, iż skierowanie było ważne przez osiemnaście miesięcy licząc od dnia wystawienia. Po upływie tego terminu traciło ważność. Pacjent musiał zatem złożyć kolejny wniosek o wyjazd do uzdrowiska. Nawet gdy został on pozytywnie rozpatrzony, przyszły kuracjusz od początku czekał na swoją kolej wyjazdu.
Teraz nawet w czasie weryfikacji nasze skierowanie "przesuwa" się w kolejce i czynność ta nie opóźnia wyjazdu.
Stosując wcześniejsze przepisy (bez weryfikacji) byłoby w obecnym czasie o wiele trudniej wyjechać do sanatorium,
a w niektórych oddziałach NFZ taki wyjazd byłby realizowany raz na kilka, kilkanaście lat.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Dziadku - jestem tez przeciwna częstszej weryfikacji niż jest to obecnie .... bo w zasadzie niby po co?
Bogutka
johny60
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bogutka5 pisze:Dziadku - jestem tez przeciwna częstszej weryfikacji niż jest to obecnie .... bo w zasadzie niby po co?
Bogutka
Witam. Według mnie weryfikacji w ogóle nie powinno być, chyba że stan naszego zdrowia uległ pogorszeniu, to w tym przypadku sami powinniśmy o tym fakcie zgłosić lekarzowi kierującemu i dołączyć ewentualnie stosowne zaświadczenie ( od lekarza kierującego) do NFZ-u pozdrawiam :? Ponadto ten czas oczekiwania np. 24 m-ce itp., itd. tez jest dla mnie niezrozumiały :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

johny60 pisze:(...) Ponadto ten czas oczekiwania np. 24 m-ce itp., itd. tez jest dla mnie niezrozumiały :lol:
A co w tym niezrozumiałego? Podlegasz akurat pod taki OW NFZ gdzie czas oczekiwania na wyjazd do sanatorium
wynosi poniżej 14 m-cy i jest "sztucznie" wydłużany żeby spełnić wymagania ustawowe czyli 18 miesięczna przerwa
od ostatniego powrotu do kolejnego wyjazdu. W tej chwili jest to chyba jedyny oddział w Polsce gdzie czas oczekiwania
jest sporo poniżej 18 miesięcy. Chyba nie ma w tym nic śmiesznego, szczególne dla tych, którzy czekają na wyjazd
do sanatorium dwa razy dłużej od Ciebie (np. Śląskie; sporo ponad 30 m-cy).
Weryfikacja? Można dyskutować czy zasadna czy nie. Ale chyba lepsze mniejsze "zło" w postaci weryfikacji niż
składanie kolejnego wniosku i czekanie od początku w kolejce. Dalej odnosi się to tylko tych regionów Polski
gdzie czas oczekiwania na wyjazd przekracza 18 miesięcy ale w chwili obecnej dotyczy to już prawie całego kraju.
johny60
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzia_dek pisze:
johny60 pisze:(...) Ponadto ten czas oczekiwania np. 24 m-ce itp., itd. tez jest dla mnie niezrozumiały :lol:
A co w tym niezrozumiałego? Podlegasz akurat pod taki OW NFZ gdzie czas oczekiwania na wyjazd do sanatorium
wynosi poniżej 14 m-cy i jest "sztucznie" wydłużany żeby spełnić wymagania ustawowe czyli 18 miesięczna przerwa
od ostatniego powrotu do kolejnego wyjazdu. W tej chwili jest to chyba jedyny oddział w Polsce gdzie czas oczekiwania
jest sporo poniżej 18 miesięcy. Chyba nie ma w tym nic śmiesznego, szczególne dla tych, którzy czekają na wyjazd
do sanatorium dwa razy dłużej od Ciebie (np. Śląskie; sporo ponad 30 m-cy).
Weryfikacja? Można dyskutować czy zasadna czy nie. Ale chyba lepsze mniejsze "zło" w postaci weryfikacji niż
składanie kolejnego wniosku i czekanie od początku w kolejce. Dalej odnosi się to tylko tych regionów Polski
gdzie czas oczekiwania na wyjazd przekracza 18 miesięcy ale w chwili obecnej dotyczy to już prawie całego kraju.
Witam. Dzięki za info, myślę że moją wypowiedzią nikogo nie uraziłem, niemniej jednak czas oczekiwania winien być krótszy dla kuracjuszy pozdrawiam :oops:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dawniej w Polsce nie było żadnych weryfikacji. Kolejki nie istniały. Wyjazdy sanatoryjne były głównie w gestii związków zawodowych. Można było się kurować przynajmniej raz w roku. Niektórzy nazywają tamte czasy "gorszymi" od teraźniejszych :lol:
ODPOWIEDZ