Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Dzia_dek »

Betina71 pisze:(...) A co by było gdyby coś się stało np.w podróży czy już w domu kuracjuszowi,który w ten dzień miał być w ośrodku?
Spotkałem się z taką praktyką, że kuracjusz pisał wniosek o przepustkę,
podpisywał kopię wypisu z sanatorium, ale dokumentów nie dostawał do
ręki; wysyłali po oficjalnym zakończeniu pobytu pocztą. "Wilk syty-owca cała."
Kasa się zgadzała - kuracjusz w domu. Ale to była praktyka z NFZ, a ZUS :?: :?:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Nie wiem jakie praktyki ma NFZ bo tylko dane mi było korzystać z rehabilitacji ZUS 2 razy i piszę o swoich doświadczeniach,obserwacjach i zaistniałej tam sytuacji. Raz nawet spotkałam się z kontrolą przedstawicieli z ZUS na turnusie a było to dokładnie w weekend gdy teoretycznie nic się nie działo ( zabiegów nie ma przecież ).
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ZUS ma czasami dziwne praktyki,regulamin...no cóż...jedziemy korzystając z ich "dobroci",zapoznajemy się z tym regulaminem i niestety jesteśmy zobowiązani go przestrzegać bo w przeciwnym razie mogą nas wydalić z ośrodka i obciążyć kosztami.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To wygląda na to, że w obiektach gdzie przebywają kuracjusze ZUS-u panuje zdecydowanie większa dyscyplina. Na wyjazdach z NFZ-u nie
spędziłem żadnego weekendu w sanatorium. Trochę to kosztowało ... zachodu, ale się dało. Warunek wszystkie zabiegi zrobione w swoim czasie.
Hit ostatniego mojego pobytu; sobota, dochodzi północ, kończy się dancing - podchodzi do mnie siostra oddziałowa i trzymając się pod boki mówi:
"no to ja już teraz wiem po co panu przepustki na weekend", ale w kolejną sobotę znów złożyła swój podpis na blankieciku przepustki. :lol:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzia_dek pisze:To wygląda na to, że w obiektach gdzie przebywają kuracjusze ZUS-u panuje zdecydowanie większa dyscyplina. Na wyjazdach z NFZ-u nie
spędziłem żadnego weekendu w sanatorium. Trochę to kosztowało ... zachodu, ale się dało. Warunek wszystkie zabiegi zrobione w swoim czasie.
Hit ostatniego mojego pobytu; sobota, dochodzi północ, kończy się dancing - podchodzi do mnie siostra oddziałowa i trzymając się pod boki mówi:
"no to ja już teraz wiem po co panu przepustki na weekend", ale w kolejną sobotę znów złożyła swój podpis na blankieciku przepustki. :lol:
Niestety jest dyscyplina i sprawdzanie kuracjusza na turnusach ZUS. Ośrodek-drzwi zamykane na klucz więc nie ma opcji by wrócić po 22.Trochę to śmiesznie brzmi ale tak jest :(
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Betino dyscyplina u mnie też była. Tak jak piszesz 22;00 drzwi na klucz i pielęgniarki,
które zamykały budynek szły do swojej dyżurki na II piętrze. Wejścia po tej godzinie
już nie było. Chyba, że z wycieczek tych oficjalnych. Około 22 sprawdzana była
obecność w pokojach. Każdy musiał wędrować do swojego. Przepustki miałem nie na
wyjście na zabawę, ale od obiadu w sobotę do I zabiegu w poniedziałek. 8-) ;) :?
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Generalnie tak jak mówi regulamin ZUS - przepustek NIE MA...no chyba,że sprawy rodzinne ale to nie na słowo tylko poparte odpowiednim dokumentem,np była u mnie osoba która jechała na pogrzeb ojca i musiała dostarczyć mailem akt zgonu jeszcze przed decyzją o przepustce. :(
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: peone56 »

Witam, czytam i nie dowierzam ,o 22.00 zamykają drzwi i kontrola w pokojach ;) Bardzo lubię podziwiać nadmorski wschód słońca ,otworzą mi drzwi przed godz. 6.00 :?:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

peone56 pisze:Witam, czytam i nie dowierzam ,o 22.00 zamykają drzwi i kontrola w pokojach ;) Bardzo lubię podziwiać nadmorski wschód słońca ,otworzą mi drzwi przed godz. 6.00 :?:
Obiekt jest zamykany o 22 a otwierany o 6 rano ha ha :D wiec możesz obserwować ulubione widoki jedynie z balkonu o ile będziesz go miał lub z okna hi hi :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

W co ja się wpakowałam i to na własna prośbę :evil: :evil: :evil: No może nie do końca .Zarzucono mi że rentę pobierałam a rehabilitować się nie chciałam .To złożyłam . :shock:
ODPOWIEDZ