Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Betina71 »

Stwierdzaliśmy fakt,że regulamin jest i należy go przestrzegać bo nieprzestrzeganie w skrajnych wypadkach może grozić wydaleniem z ośrodka.
Ludzie,którzy korzystają z prewencji rentowej ZUS jadą zdrowie poreperować by nie przebywać na zwolnieniach lekarskich lub rentach więc spędzać mają czas tak jak uważają za stosowne oczywiście w ramach rozsądku. Uważam także,że ludzie ze skrajnych przypadków o których pisałaś to w ogóle tutaj nie zaglądają tylko kombinują jak znowu zabawić się w "sanatorium".
Korzystałaś kiedyś z prewencji rentowej?
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: peone56 »

Pani Kasiu, proszę niech pani choć odrobinę polubi ludzi. Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

KKasia pisze:No popatrzcie jaki odzew (...)
Musiał być taki. Najpierw bardzo ogólnie napisałaś, że "każdy" kto nie zachowuje się jak "pokutnik",
to baluje w sanatorium na czyjś koszt. Nikt nie lubi jak zarzuca mu się, że jest "pasożytem".
Odważne to było co napisałaś, ale teraz już chyba wiesz, że do końca to nie jest tak?
Dobrze, że tym postem trochę rozjaśniłaś poprzednią wypowiedź.
KKasia pisze:(...) Ja to wszystko od innych kuracjuszy wiem. Może się chwalili a może nie. (...)
Kasiu i tak właśnie rodzi się stugębna plotka.
Nigdy nie należy dawać pełnej wiary w to co mówią inni.
Na takich wyjazdach jest mnóstwo "bajkopisarzy".
Lepiej sprawdzić to na własnej skórze i wtedy pisać.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

.... co do trudności w zdobyciu skierowania - zależy od papierów i zdolności aktorskich. Osoby, które to oburzy po prostu nie znają realiów. Ja to wszystko od innych kuracjuszy wiem. Może się chwalili a może nie. To słowa Kkasi....

Śledztwo prowadzisz czy tylko plotkami się zajmujesz i wysłuchiwaniem bajkopisarzy? Pytałam czy korzystałaś z prewencji ale odpowiedzi nie uzyskałam.
Nawiasem mówiąc to współczuję Ci takich znajomych co opowiadają bajki o zdobywaniach skierowań oraz zachowań na turnusach. Nie szkoda Ci czasu na wysłuchiwanie ich i przekazywanie tego dalej?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
asiulek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 cze 2014 17:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asiulek »

Witam :) czytam Wasze wpisy i chcę powiedzieć , że obecnie weryfikacja na turnusy jest bardzo skrupulatna. Korzystam z tej formy rehabilitacji, z racji mojej choroby od kilku lat. Dokumentacja raz, ale i badanie bardzo dokładne, więc chyba nikt zdrowy z nich nie korzysta........Zawsze miło wspominam pobyty, nigdy nie było nocnych akcji- może miałam szczęście do kuracjuszy :) choć personel oczywiście na początku przestrzegał, że były przypadki usunięcia z turnusu....z oczywistych przyczyn.Spotykałam osoby na wózkach, chodzące o kulach, które czynnie uczestniczyły np. w wieczorkach tanecznych, fakt baaardzo ostrożnie, ale jaka była radość całego turnusu, gdy koleżanka, która po operacji chodziła z pomocą kul pod koniec pobytu już stawiała samodzielnie pierwsze kroki na krótkich spacerach czy na parkiecie- tu się przydało silne ramię naszego kolegi. Lada moment czeka mnie operacja, po której kule będą moimi przyjaciółkami ;) , a w lipcu jadę na turnus rehabilitacyjny z ZUSu i wierzę, że znów ten pobyt będzie udany, choć wiem, że pomoc ludzi- takich przyjaznych- będzie nieoceniona :serce: pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę udanych wyjazdów sanatoryjnych :kwiat:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Asiulek :kwiat: :) owocnej rehabilitacji,wspaniałego pobytu,super współtowarzyszy na turnusie i nie maruderów ha ha ;)
fiolet
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 21:23
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: fiolet »

Dzia_dek pisze:
KKasia pisze:No popatrzcie jaki odzew (...)
KKasia pisze:(...) Ja to wszystko od innych kuracjuszy wiem. Może się chwalili a może nie. (...)
Kasiu i tak właśnie rodzi się stugębna plotka.
Kasiu po
1- kto nie opłaca składek - nie jedzie - nikt nie jest "pasożytem" - tylko wyjeżdża za ciężko odkładane (a właściwie zabierane) SWOJE pieniądze.
2- Każdy robi to co lubi - z prewencji przeważnie jadą ludzie w wieku produkcyjnym - czyli "młodzi 20-65l". więc co oni mają robić ? Bawią się, korzystają z każdej miłej chwili - aby zregenerować siły przed powrotem do szarej rzeczywistości.
Ja też mam jak to napisałaś "biodro" i kule i po kilku miesiącach po operacji pierwsze co zrobiłam poszłam na zabawę karnawałową - a co mam leżeć i się nad sobą użalać ? Chcę tak jak większość obywateli w pełni korzystać z życia - bo nie wiem ile jeszcze mi go pozostało ? I nikt mi nie powie, że nie dbam o zdrowie - organizm to taka "bestia", która powie STOP w odpowiedniej chwili - wiadomo, co i ile można a czego nie.
3- czy uważasz, że ZUS ot - tak sobie rozdaje darmowe wczasy ? Chyba wszystkim wszak i wobec wiadomo, że tam przyniesiesz "przysłowiową głowę pod pachą - a i tak odejdziesz z kwitkiem" zresztą jak wielu tu piszących - wystarczy poczytać.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No i zamilknęła nasza KKasia hi hi :kwiat:
KKasia
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 mar 2015 11:03
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: KKasia »

Pani jakieś osobiste do mnie ma uprzedzenia? Może własnie Pani ma wyrzut sumienia bo jest jedną z tych aktywnych po 22?
Skomentowałam fakt, że niektórzy czepiają się ciszy nocnej i już huzia na Józia? A co do plotek - osobiście jedną z tych osób od wielu lat znam i to co mówi to prawda.
peone56 pisze:Pani Kasiu, proszę niech pani choć odrobinę polubi ludzi. Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję za dobre słowo. :kwiat: A jak lubić skoro nawet swojego zdania nie wolno pisać? Czy tu jest zasada skoro nie jesteś z nami to jesteś przeciwko nam?
Proponuje zakończyć temat - miłego rehabilitowania
KKasia
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 mar 2015 11:03
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: KKasia »

Dziękuję Gosiu :)
ODPOWIEDZ