Jakie mam szanse na wyjazd z ZUS?

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
forumowicz

Jakie mam szanse na wyjazd z ZUS?

Post autor: forumowicz »

Witam:) Dawno mnie tu nie było, zatem pozdrawiam wszystkich, łacznie z Szanownym Admienem :D :kwiat:

Kochani moi. Doszłam do wniosku,ze skoro pracuję i odprowadzam wszystkie nalezne składki do ZUS, czemu mam nie skorzystać z przysługujacych mi przywilejów z tego tytułu ;) Zamiast czekac na sanatorium z NFZ (zawsze to 12-14 miesięcy oczekiwania, dopłata finansowa, brak wyboru miejscowości, urlop etc.) postanowiłam przejść się do mego lekarza i poprosić o skierowanie na tzw. prewencje leczniczą/rentową. Nie jestem na zwolnieniu lekarskim, bo nie moge tak często go brac, a na podratowanie mego kregosłupa wykorzystuje mój urlop wypoczynkowy. Zabiegi rehab. do wybrania za 3-4 miesiace (bo kolejka). Zresztą- znacie to.... :oops: Nawet nie chce mi sie chodzic do lekarza za kazdym razem, gdy cos dźwigne, umyje okna- dogorywam w domu na ketonalu.

Mozecie mi podpowiedzieć, jakie mam szanse na to,ze lekarz- orzecznik ZUS wyśle mnie do sanatorium? Nie jestem na L4 (nie mogę), ale mam pozwolenie od szefostwa,ze moge pojechac na miesiąc i sie podleczyc(taaa... wieksza szansa,że wiecej nie pójde na L4).
Kto tak miał- prosze o wypowiedx w temacie.
forumowicz

Re: Jakie mam szanse na wyjazd z ZUS?

A te bóle kręgosłupa sa poparte jakimiś badaniami? Boli Cię, bo miałaś wypadek? Czy boi np z powodu nadmiernej tuszy?
Masz jakąs historię choroby?
Czy po prostu jak boli to leczysz się sama ?
forumowicz

AgaC:)

Mam badania, mam wszystkie diagnozy w karcie u lekarza ( na ich podstawie pisał mi wnioski do sanatoirum z NFZ). Jestem po wypadku samochodowym, mam schorzenia dolnego odc. kregosłupa i szyjnego...
Ale nie chodze na zwolnienia, co nie znaczy,ze lecze sie sama...po prostu jak już nie daje rady i tabletki nie pomagaja ide do lekarza i dostaje zastrzyki (w tym czasie urlopik). Ale z roku na rok coraz gorzej wstaje mi sie z łózka... :oops:
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

witaj jovanka. Jeśli tylko masz prześwietlenia, usg lub tomograf, gdzie wykazane są zmiany w kęgosłupie i leczycz się jakiś czas na te schorzenia na pewno uda Ci sie dostać takie skierowanie.
ja również nie przebywam na zwolnieniach, a kręgosłup boli mnie od lat. zmiany widoczne na zdjęciach (a raczej w opiesie). zrobiłam kserokopie wszystkich wyników, dołączyłam ksero karty od reumatologa i skierowanie dostałam bez problemu. Tobie też na pewno sie uda. pozdrawiam Bożena
forumowicz

Kurcze... jakies zdjęcia mam, niestety- dokumentacja medyczna u lekarza w innej miejscowości- tam sie leczyłam po wypadku 10 lat temu. Czy musze je 'wyciagac", by ZUS uwierzył,ze mam schorzenie? Zazwyczaj lecze się u lekarza 1-go kontaktu, jak mnie "złapie". Ech...
forumowicz

Ja tez nie chodze na zwolnienia, wystarczyły same wyniki badań i od ręki dostałam sanatorium:)
Moze poproś lekarza o skierowanie na tomografię, ona najczęsciej załatwia wszytsko
forumowicz

AgaC--> po wypadku nawet nie dostałam skierowania na rezonans (hmmm... dostałam, jasne, ale musiałabym sama za niego zapłacic, a 10 lat temu to był nie mały koszt...). Milion zdjęć RTG, zabiegów , neurolog....i wiooo...do pracy!!!! Potem przez przypadek okazało sie,ze mam wade w dolnym odc. kregosłupa (zamast RTG płuc facet zrobił mi RTG odc. lędźwiowego kregosłupa hihiii i wyszło:)... jeszcze zmiany reumatyczne, ale to wszystko leczy lekarz 1-go kontaktu, bo dostac sie do specjalisty graniczy z cudem. Ale oki, cos tam nazbieram- zobacze, co powie mi mój lekarz. Znając życie będzie marudził,ze wymyslam....:p
forumowicz

Rozumiem...
Dobzre by było, gdybyś dostałą się do ortopedy...
Ale w sumie co Ci szkodzi? Próbuj
forumowicz

AgaC. Ortopeda, neurolog leczyli mnie bezposrednio po wypadku. Teraz moje schorzenie leczy lekarz 1-go kontaktu. Nie mam szans dostac sie do ortopedy za kazdym razem, gdy mnie zacznie boleć... :oops: Dostaje zastrzyki i staje na nogi. Wyjade do sanatorium raz na 2 lata- podlecze sie i na jakiś czas spokój. No i tak to wyglada, dlatego zalezy mi bardzo na tym, by wyjechac na koszt ZUS tym razem...
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

jowanka jeśli masz jakieś zdjęcia, to może wystarczyć, dołącz ksero kart od rodzinnego. mnie skierowanie do ZUS wypełniał rodzinny, bo do niego szybciej sie można dostać. powodzenia, nie trać czasu tylko składaj wniosek.pozdrawiam Bożena
ODPOWIEDZ