Jakie mam szanse na wyjazd z ZUS?

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
forumowicz

Re: Jakie mam szanse na wyjazd z ZUS?

Post autor: forumowicz »

Bozena2 i AgaC :kwiat: dziekuje za odzew. Wierzę,ze uda mi sie wyjechać z ZUS...bo niby dlaczego nie? W końcu prewencja, nie? To niby dla kogo, jak nie dla takich co ja? :roll:
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

oczywiście jovanka.takie nastawienie, jedno dobre "zdjęcie" z mocnym schorzeniem i będzie dobrze, tego Ci życzę. Bożena
ro246bert
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2013 07:00
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ro246bert »

Jovanka lecze sie od 2008 na nadcisnienie mam historie choroby od lekarza rodzinnego od ktorego dostalem skierowanie z zus byłem na komisji lekarskiej i zeby udowodnic swoje nadcisnienie nie bralem lekow od 4 dni cisnienie skoczylo dostalem opieprz od pani doktor upomnienie slowne ze nie wolno przerywac brania lekow i skierowanie do sanatorium zaznaczam ze w ciagu tych 5 lat ani raz nie bylem na zwolnieniu
ramons
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2013 17:37
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: ramons »

Jovanka oczywiście życzę powodzenia w zdobywaniu skierowania . Byłem z ZUS-em 2 razy i było lepiej niż na skierowaniach z NFZ.
Przede wszystkim więcej zabiegów dają. Byłem wtedy na L4 bądź na świadczeniu rehabilitacyjnym więc nie było problemu z wyjazdem . Ostatnio jednak znajoma starała się o taki wyjazd i podobnie jak ty nie chodzi na zwolnienia chociaż schorzeń ma co niemiara i nic jej z tego nie wyszło . Powiedzieli jej , że chociaż trochę trzeba być na zwolnieniu . Mnie się wydaje że to wszystko zależy od tego na jakiego lekarza w zusie się trafi i jaki humor ma danego dnia . Jeden da skierowanie a drugi nie koniecznie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mercedes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2012 13:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: mercedes »

wit am - slusznie Ramons podobno od tego roku zmienily sie zasady wyjazdu do sanatorium w ramach prewencji rentowej i slusznie Twierdzisz trzeba byc na zwolnieniu lekarskim by wyjechac kiedys tego nie wymagali wiec jesli komus uda sie bez pobytu na zwolnieniu wyjechac prosze napisac na forum chcetnie tez skorzystam - pozdrawiam
mirusia
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 02 gru 2012 17:52

Post autor: mirusia »

Ja byłam w styczniu w sanatorium z ZUS bez jednego dnia pobytu na zwolnieniu lekarskim wcześniej - tylko skierowanie od ortopedy i prześwietlenie kręgosłupa, od 5-go maja w podobny sposób jedzie koleżanka z pracy - ale my jesteśmy trzy lata przed emeryturą... Zastanawiam się czy za rok dostanę taki wyjazd jak złożę papiery - przynajmniej przez 24 dni zabiegów dziennie...
ro246bert
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2013 07:00
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ro246bert »

nie wiem czy zauwazyliscie w ciagu 5 lat od ujawnienia choroby nie bylem na zwolnieniu i dostalem sanatorium
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 1 raz

Post autor: syrenka »

Do mercedes ,,,,Mazowiecki wysyła bez zwolnień ,,,Mój znajomy złożył wniosek ,,był na komisji ,,dostał wyjazd w ramach prewencji ,,a pracuje bez zwolnień L-4 ,,Dostał termin na lipiec do Ciechocinka ,,,
ramons
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2013 17:37
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: ramons »

Jak wspomniałem wcześniej . Prawdopodobnie wszystko zależy od oddziału i lekarza . Widać nie ma żadnej reguły .
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witam!
Ja też dostałam skierowanie z ZUS( pierwszy raz złożyłam i bez problemu dostałam) nie będąc na zwolnieniu lekarskim ponad 10lat. W maju 2002r ( 11lat temu) miałam operacje płuca ( tzn. mam teraz jedno płuco) i wtedy przebywałam na L4 ok.4 miesięcy.Od tego czasu jestem pod stałą kontrolą pulmonologa.Co roku robię rtg płuc,spirometrie itp. W tym roku dr zaleciła tomograf klatki piersiowej.Wyszło przemieszczenie narządów śródpiersia , skolioza, lordoza itp. itd. W zasadzie na podstawie wypisu ze szpitala(2002r) i aktualnego " świeżego" (marzec 2013r) wyniku z tomografii Pani doktor przyznała mi rehabilitację w tamach prewencji rentowej.Miałam do wyboru jedną miejscowość ( Wysowa ) i dwa terminy ( wybrałam od 20.06 ). Wniosek do ZUS wysłałam listem poleconym ( 21.03 ). Na komisję zostałam wezwana 9 dni po wysłaniu wniosku.Pozdrawiam cieplutko :)
ODPOWIEDZ