JAK PRZEBIEGA PROCES ZAŁATWIANIA SANATORIUM W NFZ?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
krzysztof100
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 11:38
Staż sanatoryjny: 5

Re: JAK PRZEBIEGA PROCES ZAŁATWIANIA SANATORIUM W NFZ?

Post autor: krzysztof100 »

Jeżeli przebywałaś na Uzdrowiskowym Leczeniu Szpitalnym w szpitalu uzdrowiskowym to następnego dnia po powrocie możesz składać wniosek do sanatorium, gdyż to są dwie różne formy leczenia sanatoryjnego. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

krzysztof100 pisze:Jeżeli przebywałaś na Uzdrowiskowym Leczeniu Szpitalnym w szpitalu uzdrowiskowym to następnego dnia po powrocie możesz składać wniosek do sanatorium, gdyż to są dwie różne formy leczenia sanatoryjnego. Pozdrawiam.
Oj Krzysztofie tutaj się MYLISZ.
Może WSZEDZIE -prócz śląskiego
Casus --EWAMASZ
Ona była na poszpitalnym i w tym samym roku złożyła i NFZ odrzucił Ja -wspominała o tym na Forum
Dodatkowo NFZ w jednym roku dla JEDNEGO Pesela NIE NADA Numeru Rejestracyjnego..Sprawdzone !!
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

darek pisze:
krzysztof100 pisze:Jeżeli przebywałaś na Uzdrowiskowym Leczeniu Szpitalnym w szpitalu uzdrowiskowym to następnego dnia po powrocie możesz składać wniosek do sanatorium, gdyż to są dwie różne formy leczenia sanatoryjnego. Pozdrawiam.
Oj Krzysztofie tutaj się MYLISZ.
Może WSZEDZIE -prócz śląskiego
Casus --EWAMASZ
Ona była na poszpitalnym i w tym samym roku złożyła i NFZ odrzucił Ja -wspominała o tym na Forum
Dodatkowo NFZ w jednym roku dla JEDNEGO Pesela NIE NADA Numeru Rejestracyjnego..Sprawdzone !!
Ja na poszpitalnym byłam w listopadzie 2015 a w kwietniu 2016 złożyłam wniosek o sanatorium i czekam na odpowiedz czy zaakceptują mnie. Stąd moje pytanie na co mogę liczyć? :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Darek nie wiem jakimi prawami rządzi się Śląskie,ale Krzysztof ma rację.Ja niewiele po powrocie z pobytu w Szpitalu Uzdrowiskowym,złożyłam dokumenty na Rehabilitację w Szpitalu Uzdrowiskowym,poinformowana zresztą przez NFZ,że mogę to zrobić i dostałam w krótkim czasie tą formę leczenia.Kolega,który był ze mną na turnusie już miesiąc po powrocie złożył (w Małopolskim) i czeka lada dzień na przydział.Gdyby mi zależało na wyjeździe też już bym to zrobiła.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co jest ważne przy wystawianiu przez lekarza skierowania do uzdrowiska?
Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, biorąc pod uwagę:

wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej,
w przypadku dorosłych - zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy.
Przepisu tego nie stosuje się do leczenia uzdrowiskowego w szpitalu uzdrowiskowym i leczenia uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym.

Jak to rozumieć w takim razie?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Felice pisze:Darek nie wiem jakimi prawami rządzi się Śląskie,ale Krzysztof ma rację.Ja niewiele po powrocie z pobytu w Szpitalu Uzdrowiskowym,złożyłam dokumenty na Rehabilitację w Szpitalu Uzdrowiskowym,poinformowana zresztą przez NFZ,że mogę to zrobić i dostałam w krótkim czasie tą formę leczenia.Kolega,który był ze mną na turnusie już miesiąc po powrocie złożył (w Małopolskim) i czeka lada dzień na przydział.Gdyby mi zależało na wyjeździe też już bym to zrobiła.
Śląski Fundusz jest chyba NAJBARDZIEJ restrykcyjny - Wszystko jest wg zasad Centrali NFZ
Fakt dla RESZTY POLSKI jest to nie realne -ale niestety Tak JEST
Cóz śląsk jest bardziej papieski niż Papież
W razie ew wątpliwości Skontaktujcie się z Ewa -
Ona w roku 2015 złożyła wniosek w tym też samym roku otrzymała i wykorzystała -LECZENIE W SZPITALU UZDROWISKOWYM i również w grudniu czy tez listopadzie złożyła ponowny wniosek na leczenie Sanatoryjne.

PRAWDĄ jest co może każdy Sprawdzić w swym FUNDUSZU ,że każdy Fundusz nadaje numer XX-XX-XXXXXX-X w sklad którego to numeru pierwsze dwie cyfry to nr-województwa- kolejne rok ,kolejne numer kolejny i
Niestety w JEDNYM ROKU kalendarzowym system nie przyjmie DWA RAZY JEDNEGO peselu
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No cóż teraz pozostaje mi tylko czekać na decyzję. Leczenie poszpitalne z NFZ było 2015 a teraz w kwietniu 2016 wniosek o sanatorium uzdrowiskowe więc mój pesel nie powtarza się w jednym roku kalendarzowym. ;)
ghjkl
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2015 16:43
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 39

Post autor: ghjkl »

Betina71 pisze:No cóż teraz pozostaje mi tylko czekać na decyzję. Leczenie poszpitalne z NFZ było 2015 a teraz w kwietniu 2016 wniosek o sanatorium uzdrowiskowe więc mój pesel nie powtarza się w jednym roku kalendarzowym. ;)
.Z swojego doswiadczenia chcialbym tylko dodac ze bedac szpitalu dostalem skierowanie do uzdr.W trakcie oczykiwania na wyjazd do sanat.bylem ponownie w szpitalu i zaraz po powrocie skladalem nastepny wniosek do sanat.i takze go otrzymalem (wszystko odbywalo sie w jednym roku kaledarzowym)Mowi o tym dokladnie rozprzadzenie ministra zdrowia.Gdyby byla taka potrzeba chetnie podzrzuce sciagawke do ustawy w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu lecznictwa uzdrowiskowego.Chetnie odpowiem na szczegolowe pytania .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Poszpitalne leczenie uzdrowiskowe to chyba inna bajka jak zwykłe sanatorium i to szpital kieruje w ramach kontynuacji leczenia. ;) ;) ;)
ghjkl
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2015 16:43
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 39

Post autor: ghjkl »

Betina71 pisze:Poszpitalne leczenie uzdrowiskowe to chyba inna bajka jak zwykłe sanatorium i to szpital kieruje w ramach kontynuacji leczenia. ;) ;) ;)
O przepraszam (poraz kolejny) masz racje nie bylem precyzyjnny chodzi o leczenie w szpitalu uzdrowiskowym.Chodz w rzeczywistosc codzienosc w/w sanatorium nie odbiega od inny rodzajow skierowan.Jezeli chodzi o skierowanie nie koniecznie musi kierowac szpital i to jest pewnik.Zapewne wiesz ze najwaznieszy jest nr.schorzenia na wypisie szpitalnym.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ