termin wyjazdu

Forum na temat leczenia sanatoryjnego dzieci. Można tu wymieniać swoje doświadczenia w tym zakresie. Serdecznie zapraszam.
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2013 14:16

termin wyjazdu

Post autor: JOGA »

Witam,

mam pytanie ad. kolejki i prawdopodobnego terminu wyjazdu
sanatorium przyznano nam w połowie grudnia, miejsce w kolejce 286 i ok 10miesięczny okres oczekiwania
kolejka leci dość szybko- pomijając okresy świąteczne i ferie kiedy oczywiście stała,
dla przykładu, przez ostatnie dwa dni spadliśmy o 30 miejsc
obecnie jesteśmy na 71 więc dziś dzwoniłam do łódzkiego nfztu z pytaniem o termin (z nadzieją, że na czerwiec mamy się szykować ;) ), ku mojemu zdziewieniu powiedziano mi, że nie wcześniej niż sierpień-wrzesień
w związku z tym mam pytanie- czy to faktycznie możliwe, że się na tak długi okres czasu zatrzymamy?
jak było u Was?
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Re: termin wyjazdu

edit: zaczynalismy z numerem 336
magdalomza
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2013 12:02

Post autor: magdalomza »

Ja uwazam ze nie ma reguly na to kiedy przydzial jak sama widzisz na swoim przykladzie przez dwa dni spadlo o 30 numerkow moze dalej szybko spadac albo sie zatrzyma na jakis czas ale rownie dobrze mozesz dzwonic do nfz i pytac o tzw zwroty jesli beda cos miec to mozesz pojechac za kogos bardzo szybko.Jesli zalezy Ci na czasie to dzwon i sie pytaj. Jedziesz sama czy z dzieckiem? Ja z syniem jade 13 maja do szczawnicy a dla przykladu z 14 numerka dostalam przydzial na wyjazd za 3 tygodnie ale maly byl chory i pisalam pismo o zmiane terminu i przesunieto mi o poltorej miesiaca.Mialam jechac 30 marca aprzesuneli mi na 13 maja.
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dzieki za informacje :) ciekawiło mnie własnie przy którym numerku dostaje sie info z terminem i miejscem wyjazdu.
Tak, zalezy mi na czasie bo jadę z dzieckiem 6letnim, które od września zaczyna naukę w pierwszej klasie. W przyszłym tygodniu będę dzwonić i pytać czy jest szansa na wcześniejszy wyjazd z tego względu. Zobaczymy.

A z ciekawości, z jakim schorzeniem jedziecie?
magdalomza
Kuracjusz
Kuracjusz

My jedziemy na podleczenie drog oddechowych czyli pulmonologia a wy?
magdalomza
Kuracjusz
Kuracjusz

A bylas juz w sanatorium czy nie? Gdzie bys wolala jechac w gory czy nad morze?
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

też pulmunologia, dolne drogi oddechowe czyli astma
wyjazd pierwszy raz i wolałabym zdecydowanie nad morze, gór się obawiam bo moje dziecko jest uczulone na wszystkie trawy i zboża + do tego pleśnie ale to już bez związku raczej
oczywiście to wszystko było zawarte we wniosku ale czy będzie miało wpływ na wybór miejsca... pojęcia nie mam

a Wy górne czy dolne drogi oddechowe? zadowolona jesteś z miejsca?
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

ale jeśli miałby być góry to chyba Szczawnica własnie, piękne miejsce a ja lubię wysokie góry i generalnie klimat wydaje mi się bardziej sprzyjający. Piękne miejsce Wam się trafiło.
magdalomza
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja wlasnie prosilam o szczawnice i dostalismy maly moj tez ma stme i alergie na trawy w tamtym roku bylismy w Rymanowie Zdroju i dobrze klimat znosil.Dla astmatykow ponoc i klomat gorski i morski jest dobry tlumaczyla mi pani doktor.Moj dolne drogi oddechowe ale gorne tez tak naprawde.Fajnie byloby pojechac razem moze pomysl o tym i popros my zaczynamy 13 maja.Moj maly ma 5,5 roku.Z tego co czytalam na forach to te osrodki morskie maja taka sobie opinie a o szczawnicy wlasnie mi pisalo kilka osob i byly bardzo zadowole wiec mysle ze bedzie fajnie
JOGA
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

ten ośrodek jest faktycznie świetny , byłoby super gdyby się udało ale podejrzewam, że marne szanse
dziś spadliśmy o jeden numerek raptem a do 15maja zostało już tylko 3tygodnie... powalczymy, zobaczymy co z tego wyjdzie
a miejsce pobytu zaznaczałaś we wniosku, telefonicznie, mailowo?
ODPOWIEDZ