Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
ZUS z prewencji stosuje zasadę wyjazdów w odległości 200-300 km od miejsca zamieszkania wiec możliwości masz sporo:) Nie czekaj zatem i składaj wniosek bo masz okazję wyjechać w fajnym terminie czego Ci życzę z całego serca.
Poniżej mapka ośrodków na 2016 rok bo nie wiem czy taką masz
MagdaWielkopolska pisze:Witajcie, mam pytanie dotyczące rehabilitacji z Zus. Czy ktoś z forumowiczów choruje na Reumatoidalne Zapalenie Stawów i pozytywnie rozpatrzyli jego wniosek? Drugie pytanie brzmi czy to prawda że mieszkańcy większych miast (np. dawnych wojewódzkich) są kierowani na rehabilitację ambulatoryjną (mieszkam w Kaliszu i nie wiem jak to jest u nas). Szczerze powiedziawszy wolałabym wyjechać do jakiegoś ośrodka - mam ciężką fizyczną pracę i chciałabym połączyć rehabilitację z odpoczynkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź
Co do leczenia ambulatoryjnego to jest we wniosku miejsce które wypełnia lekarz wskazując jaki rodzaj leczenia proponuje - to z NFZ, a o leczeniu ambulatoryjnym z ZUS nie słyszałam.
Witaj Magdo ,Kalisz nie ma leczenia ambulatoryjnego jeśli orzecznik z ZUS-u pozytywnie rozpatrzy Twój wniosek, to z pewnością wyjedziesz do ośrodka rehabilitacyjnego stacjonarnego :kwiat w naszym województwie ośrodek ambulatoryjny mieści się tylko w Poznaniu ( dla jego mieszkańców) Moja koleżanka choruję na RZS i już 3 krotnie korzystała z leczenia stacjonarnego. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jest dla mnie nadzieja że wyjazd w tym roku wypali, skoro osoby z RZS wyjeżdżają Muszę zacząć załatwiać dokumenty to może na jesień wyjadę - jak lekarz orzecznik będzie miał dobry humor
Nie masz dużo do załatwiania. Lekarz wypełni Tobie druk PR-4 i oddasz go do ZUS. Na komisję poczekasz 2-3 tyg i zabierzesz dokumentację jaką posiadasz odnośnie Twojego schorzenia i wtedy się okaże kiedy i gdzie będzie wyjazd ( przy odrobienie szczęścia otrzymasz pare propozycji miejscowości ). Życzę Ci powodzenia,trzymam kciuki i zabieraj się za załatwianie by w fajnym terminie wyjechać sobie.
Przepraszam, że męczę Was swoimi pytaniami. Mam kolejne: co powinnam przygotować sobie na komisję (jeśli dostanę zaproszenie na takową) Ogólnie w szpitalu byłam kilka lat temu i potwierdzili tam moją chorobę, mam tez jakieś usg dłoni a także w miarę aktualne i szczegółowe badania krwi (od 2009 nazbierało się tych wyników badań krwi) Lekarz specjalista odchodzi od prześwietlania mnie wzdłuż i wszerz ze względu na to że choroba jest zdiagnozowana,leki dobrane, widać gołym okiem że mam zmiany w stawach i czasem lekkie obrzęki.
Myślę o skserowaniu dokumentacji od specjalisty. I jeszcze kolejne pytanie - czy to zaświadczenie PR 4 może specjalista wystawić (w moim przypadku reumatolog), u którego leczę się prywatnie?
Najlepiej wez jak najwięcej badań,prześwietleń i cokolwiek z dokumentacji lekarskiej masz. Jeśli nie masz to skseruj jak będziesz na wizycie a to,ze prywatnie chodzisz nie ma większego znaczenia.Wniosek może wypisać Twój lekarz specjalista lub nawet lekarz rodzinny na podstawie wcześniejszych diagnoz.
Witajcie w nowym tygodniu. Ja mam jeszcze pytania odnośnie tego wyjazdu z ZUS - czy Zus faktycznie kieruje do ośrodków na odległość 200-300 km tylko? czy może dalej też? I pytanie do Wielkopolan - jakie wyjazdowe propozycje dostajecie od pracowników Zus-u? Obawiam się że dostane Ciechocinek. Osobiście nie mam nic do Ciechocinka ale bywam tam często(głównie prywatnie) i chciałabym zmieić troche kierunek. Z góry dziekuję za odpowiedź