Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
VVENUS
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2016 19:56
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: VVENUS »

Witam. na komisji w ZUS byłam miesiąc temu. Wygląda to tak,że jeśli jesteś na zwolnieniu lekarskim to dają sami miejsce i datę rehabilitacji bez możliwości wyboru. Najczęsciej bliżej miejsca zamieszkania.Natomiast jeśli pracujesz i się leczysz, ale bez L4 dają trzy miejsca do wyboru. I to nawet odległe miejscowości .
Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

W niosek z tego taki,że każdy ZUS może mieć swoje wewnętrzne zasady a i od osoby,która przydziela miejsce też troszkę zależy :twisted: ;) :kwiat: . Za pierwszym razem byłam na rehabilitacyjnym zasiłku,za dugim na rencie i za każdym razem do wyboru po 3 miejsca i różne terminy.
Magda zobaczysz jak to będzie w Twoim przypadku a póki co to kompletuj dokumenty i składaj wniosek :)
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2016 15:49
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: MagdaWielkopolska »

Dzięki za szybkie odpowiedzi.Jest nadzieja na to iż wyjadę gdzieś dalej bo na zwolnineiu lekarskim nie przebywam.Teraz czekam tylko na wizytę u mojego lekarza rodzinnego, którą mam dopiero 14 czerwca (mój lekarz pracuje teraz na pół etatu w naszej przychodni stąd też taki okres oczekiwania), aby wypełnił mi ten druk, który składa się w ZUSie - PR 4. Naciągnę go może na podstawowe badania, żeby były "świeże" i pozostanie mi tylko czekać. czy jeszcze jakieś dokumenty składam w Zusie oprócz tego formluarza PR 4?
Jak już wcześniej wspomniałam róznego rodzaju badania, usg i karty leczenia szpitalnego mam starsze i boję się że o to lekarz orzecznik będzie się czepiać. Ale z drugiej strony jak zobaczy moje ręce z obrzękami to może zlituje się nade mną i mnie zakwalifikuje na wyjazd. Chyba że porobię sobie prywatnie jakieś badania dodatkowe przed komisją i przedstawię świeże. Tylko czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja bym nie robiła świeżych badań. Poproś lekarza rodzinnego by na ich podstawie wpisał to do wniosku oraz to,że stan się nie zmienił. Tamte stare wypisy weż ze sobą na komisję dopiero. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2013 08:59
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ania1701 »

Witajcie w to niedzielne popołudnie :kwiat:
Mam do Was pytanie. Jak myślicie , czy mogę złożyć ponownie wniosek o sanatorium z Zus w sytuacji kiedy byłam w tym roku na przełomie stycznia i lutego. Oczywiście niewiele skorzystałam z zabiegów z powodu grypy , prawie 2 tyg choroby.
Dlatego moje pytanie jw. Na infolinii uzyskałam odpowiedź, że oczywiście mogę składać , jeśli stan zdrowia się nie poprawił. A niestety widoków na poprawę nie ma. :) .Co o tym myślicie?
Czytałam tu gdzieś na forum , że raz w roku można wyjechać. Czy ktoś z Was częściej niż raz w roku korzystał?
Z góry dziękuję :serce: i serdecznie wszystkich pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Aniu ja w ubiegłym roku byłam 2 razy w ramach prewencji rentowej ZUS. Musisz sobie rozważyć czy Ci warto,czy możesz...pracujesz,jesteś na zasiłku rehabilitacyjnym,rencie?
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Betina witaj :kwiat: , dzięki że tak szybko się odezwałaś.

Pracuję, oczywiście rozważałam co z urlopem lub zwolnieniem. Myślę, że gdybym złożyła w lipcu to chyba i tak początek roku przyszłego wyjazd, poprzednio 5 i pół miesiąca czekałam. Pytanie tylko czy ZUS przyjmie wniosek po pół roku od ostatniego pobytu.
Ale skoro jak piszesz, że jest to możliwe, to chyba spróbuję. Czekam na sanatorium Z NFZ, ale to odległy termin.
Czy twój lekarz jakoś to umotywował?
pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak umotywował...w rubryce uzasadnienie celowości przeprowadzenia rehabilotacji która jest na końcu wniosku PR-4 napisał:pacjent wymaga dalszego leczenia i rehabilitacji ;) .

ZUS przyjmie wniosek i wezwie Cię na komisję,na której zostanie podjęta decyzja :twisted: . Próbować warto,u nas wyjazdy od złożenia wniosku są max. w okresie do 3 miesięcy,na komisję wzywają po 2-3 tygodniach. Na pracujące osoby patrzą bardziej przychylnym okiem.
Za okres pobytu przysługuje Ci zwolnienie lekarskie. Próbuj a ja trzymam kciuki i oczywiście będę czekała na wieści jak się ma Twoja sprawa z wyjazdem z prewencji rentowej. 8-)
Awatar użytkownika
ania1701
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Betinko dzięki :kwiat: :kwiat: :kwiat: , jesteś wielka :)
Wiesz ja chyba nie będę czekać do lipca, spróbuje w tym tygodniu. Dziękuję raz jeszcze :serce: i oczywiście odezwę się jaki bieg sprawy będzie.
Pozdr :)
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witajcie!
Też składałam wniosek po pół roku od powrotu z rehabilitacji. ( wróciłam w połowie września 2015 i złożyłam w marcu br). Betina jak wg. Ciebie lepiej , aby było napisane w karcie informacyjnej z przebytej rehabilitacji ' pacjentka odczuwa poprawę stanu zdrowia" czy " brak poprawy zdrowia? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ