Perła Bałtyku jak jest naprawdę bez ściemy i fantazji

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
szejk50
Na forum od: 24 wrz 2011 18:14

Re: Perła Bałtyku jak jest naprawdę bez ściemy i fantazji

Post autor: szejk50 »

Zaczynam turnus 10 czerwca ciekawe czy już będzie po remoncie? czy planowane są następne?
Jaka jest szansa zdobycia pokoju powyżej VI piętra?
Jaka jest dostępność internetu WIFI ?
Co jest jeszcze płatne poza odbiornikiem TV? (radio czajnik)
Jakie są możliwości parkowania gdzie? płatny, bezpłatny.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Będąc w KOMBATANCIE 4 lata temu pan recepcjonista zapytał mnie jaki pokój sobie życzę (od strony miasta czy z widokiem na morze) i na którym piętrze. Parkingu przy sanatorium niestety nie ma ale pani mieszkająca po sąsiedzku zaproponowała stawianie auta u niej na podwórku za niewielką opłatą.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

kilka minut temu rozmawialem z Pania z matketingu w sprawie..

Piętro-1 zabiegi plus Dyrekcja :?

Piętra od 2 do 4 przeznaczone sa dla Gosci w ramach leczenia Uzdrowiskowego po Szpitalnego
:evil: piętro 3 to RELIKT PRL pokoje ,ktore maja w łazienkach ..wanne czyli pokoje NIE WYREMONTOWANE !! :twisted:

Pietra 5-6 przeznaczone dla prewencji ZUS ;)

a od 7 do 11 to NFZ :D plus goscie komersyjni

Doborem i selecja Kuracjuszy odbywa się w RECEPCJI to tam Panie kwateruja Gości.

opłaty wg Stawek ustalonych z NFZ zalezne od Pokoju i Standardu Pokoje dla NFZ to raczej 2
Natomiast inne oplaty to ;
66,66zł za turnus za TV
3,00zł każdy opłata klimatyczna
wg stawek PUP Kołobrzeg wymiana poscieli i recznikow kpl poscieli -12 zł a recznik, przescieradło -4zł

Wyposażenie pokoi od pięter ZUS w gorę lodówka ,czajnik , sztuće
co do pieter Poszpitalnych może a nie musi być na wyposażeniu Wszak są za ..darmo...
WI-FI bywa

Parking pod Perłą jest kilka miejsc parkingowych zawsze ZAJĘTYCH ,aby tam wjechac nalezy miec Niebieska karteczkę lub zgodę Administratora .. sa bodajże 3-4 koperty dla niebieskich plakietek i bardzo czesto jest tam straz Miejska -cóz kasa
jak pisala ewiko vis a vis jest domek i prywatny nie oficjalny parking wchodzi tam około 10 samochodzików kwota z 2012 -100zł lub parking strzeżony vis a vis Sanu( około 500 m ) za 150 zl lub pozostawienie na ulicach w zatoczkach co nie zawsze jest bezpieczne ..zależne od Rejestracji i przechadzajacych się ..kibców nie tylko ..miejscowych
szejk50
Na forum od: 24 wrz 2011 18:14

Post autor: szejk50 »

Jeszcze jedno pytanie czy można wcześniej rezerwować pokój.
Jadę z żoną,ja mam skierowanie poszpitalne a żona z NFZ-u ciekawe na którym piętrze nas zakwaterują? (oby nie na 2-4) :cry:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

w Twoim przypadku pokoj jest od tego wyższego standartu( piętra od 7 w gorę ) czyli od partnerki z NFZ bo i dopłata wyższa a Ty jako poszpitalny zostaniesz dokoptowany ..
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mineło kilka dni od powrotu z Perly -emocje opadły i winien jestem napisanie kilku słow na temat w/w obiektu.

Meldunek-Przyjazd-Zakwaterowanie

Budynek podzielony jest na 3 segmenty piętra
od 1 do 5 wynajmuje dla NFZ na pobyt Sanatoryjny i poszpitalny
od 6 do 7 wynajmuje dla ZUS -rechabilitacja czy tez prewencja rentowa
od 8 do 11 pobyty tzw komercyjne
podczas przyjazdu to Recepcja decyduje ,kto z kim i w ilu.
Na straconej pozycji są osoby ze skierowaniem tzw poszpitalnym sa kwaterowane od strony morza w zaciemnionych pokojach zasloniętych Parkiem Żeromskiego ( morze można zobaczyć dopiero od piętra VIII/IX !) na kondygnacjach od 1 do 3 piętra.
Pomimo Szumnej zmiany Nazwy i OGLOSZENIU W MEDIACH Piętra do 3 nadal nie sa wyremontowane i nosząślady pierwszych budowniczych czyli lat 80 tych kiedy to powstawał ośrodek jako ..Kombatant.
Zresztą wiele osób dziś myli 2 ośrodki Perle ..Baltyku z Bałtykiem -wielu też uwaza , ze Nazwa jako wlasna winna pozostać.
Pokoje dla poszpitalnych jak i osób sanatoeyjnych to 3 osobowe 12 mkw generalnie troszkę ciasne, wyposazone w TV ( płatny 63 zł za turnus plus kaucja zwrotna 20zł ) radio-za darmo, czajnik , szklanki .
Pokoje do 3 piętra z ..wannami niestety lazienki do remontu, stare wykladzny na podlogach..
Malzenstwa pokoje 2 osobowe , co do wyposazenia zniknely z tych pokoi ..lodoki wszak to klienci NFZ!!!! , brak kocy do opalania jak i ..parawanów czy tez leżakow płatne w recepcji.
Posciel i ręczniki -jest możliwość wymiany na świeży Pani sprzatająca Przebiera za odpłatnością komplet 2 poszfy , prześcieradlo -10zl ręcznik 2 zl możliwość dowypożyczenia za 2 zł

Posiłki

Ze względu na ilość 450 osób jest kilka tur posilków bodajże 3! Menu niestety nie powala dość monotonne ,ale wszak nawet w domu nie zawsze jemy..HOMARY z Kawiorem!" można bylo by troszkę urozmaicić i wszystko będzie ok.
Zdarzyla się 3 razy Ryba morska na Obiad a toJuż SUKCES!!śniadania troszkę monotonne -Ale dla tagiego obrzartucha Jak dla Mnie ważącego ..120 kg Starczalo nawet schudłem cale ..5kg!!!

Baza Zabiegowa

90% zabiegów wykonywanych w Perle jednakże poprostu brak mocy przerobowych pomimo dość dużego bezrobocia w pomorskim iilości zabiegow dla ZUS iNFZ i oczywiście Komercyjnych
Baza o 15 była zamykana! oprócz Basenu
Ograniczanie przez lekarzy zabiegów do max wodnych 8 natomiast gimastyk -inhalacji do max czyli 16!
fakt warunek ekonomiczny skoro masaż podwodny to kwota 25 zl a gimnastyka 5zl czy inhalacja 5zł
I problem z "komputerami tzn PLANOWANIEM'
12,30 -Masaż podwodny
12,40-Kapiel CO2
12,50-Basen
13,00-Obiad!!
ok mialem 2 takie przypadki
Kolejna problem to niestety czas zabiegow i nieobecność na nich
zastanawiam skoro jadę ,czekam 2-3 lata apoźniej odpuszczam to czy nie lepiej poprostu zrezygnować czy też oddać komuś -Ja osobiście na Pana Przemka skorzystalem z kilku jego zabiegow ..mokrych -Ja bylem zadowolony a Pan mial podpis!!!!!!

Rozrywka i Integracja

Niestety Perła nie posiada obiektu gdzie mozna bylo by się pobawić -potańczyć ,kiedyś była sla ale nie bylo Atmosfery -Fakt jest kawiarnia widokowa na 12 piętrze jednakże Ceny pozwalaja tam na nie czeste odwiedziny a pozatym lokal ten upodobali sobie goście z zewnatrz.
Niestety WIELKIM MANKAMENTEM Tego Obieku sa windy !!!!!!! sa 2 dla gość max 12 osob -1200kg -ale Bardzo często ulegają awaria a tak administratorowi jaki kołobrzeskiemu producentowi chyba nie zależy wszak sport to zdrowie i można wchodzic2 wejściami Ewakuacyjnymi!!
3 winda jest windą slubową i w godz 7-15 jest praktycznie wyłączona.
I stąd też brak integralności przez windy każdy po posiłku czeka i delikatnie się stresuje w porach posiłków czas to nawet do 20 ..minut a niestety nie wszyscy mogą udać się po schodach ( plus nagminne naciskanie wszystkich klawiszy na piętrach -windy stają_)

Służba medyczna i lekarska

Wg NFZ czy też ZUS każdy winien przejść 3 badania pierwsze to zazwyczaj czarowanie co Zapisze Lekarz i licytacja czy się uda dostać swe zabiegi nieraz kuracjusze wychodzą zwycięsko ale nie zawsze.
Pani pielęgniarek prawie nie widać oprócz Ostentacyjnych sprawdzań pokoi około 21 i Obowiązkowi meldowania się po..przyjściu troszkę to żenyjące ,ale widocznie Lubią byc Widoczne.
Jednocześnie pragnę poinformować ,że o czym dowiedzialem się od jednego z Kuracjuszy ,że niema już Sióstr sa tylko Panie Pielegniarki prawdopodobnie nawet nie reaguja na Słowo ..Siostra

Media

W ośrodku brak Wi-FI dostępne jest w halu przy recepcji ,są 2 komputery ale procesory mają chyba z roku 1999 i kolejka jest dość duża irytującym było natomiast gdy 2 Panie na owych dwóch komputerach graly ze sobą w tysiąca !
Pewien gentelmen chciał im kupić karty jednakże kiosk był nieczynny.
w budynku jest kiosk z prasą i artykulami codziennymi.
Codziennie organizowane są wyprzedaże rożnych dziwnych artykułow -koce ręczniki , pościel , garnki ,kosmetyki etc
KO -organizuje wycieczki jednakże mało atrakcyjne i koncerty Artystow szczecińskich-Pierwszy raz w Kołobrzegu!!!!!!!- w danym tygodniu
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W KOMBATANCIE a obecnie PERLE BAŁTYKU byłam 4 lata temu. Na "dzień dobry" sympatyczny młody człowiek zapytał na którym piętrze chcę pokój i z jakim widokiem. Wzięłam 8 piętro z widokiem na morze. Pokój piękny, jedynie balkon do remontu. A wyżywienie.... no cóż, w domowym pośpiechu nie zawsze mogę sobie tak dogodzić jak dogadzali nam w PERLE. Było pysznie i ilości zadowalające nawet wymagających panów. Widocznie przez ten okres cos się zmieniło na niekorzyść bo ja mam bardzo pozytywne wspomnienia. Oczywiście byłam z NFZ.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ewiko
w 2009 roku rowniez bylem ( VI ) w Kombatancie i o ile sobie przypominam w recepcji pracowały ..same Panie.
A Kombatant nie świadczyl usług dla ZUS
w roku 2007 zaproponowano mi pokój na X piętrze od strony miasta i bylem z NFZ
Natomiast obecny podział pokoi jest uwarunkowany podzialem dla poszczegolnych grup czyli segregacją!!!!
Nawet podczas ostatniego pobytu pomiędzy gośćmi komercyjnymi wybuch malutki skandal dot wyposazenia i jednakowej ceny za rózniące się standartem pokoje
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darku, w KOMBATANCIE byłam na przełomie października i listopada zapewniam Cię że przyjmował mnie młody pan.Nic nie wspomniałam o pobycie z ZUS-u a poza wszystkim nie kwestionuję Twojej wypowiedzi jedynie opisałam swój pobyt. Tak jak wspomniałam widocznie pozmieniało się przez te cztery lata na na niekorzyść kuracjusza .Natomiast Twoja wypowiedź sugeruje mi " ściemę i fantazję".
ODPOWIEDZ