O tej nalewce przeczytałam na innym forum i bardzo jestem ciekawa jak ją się robi,może ktoś z waszych znajomych ma na nią przepisdanusia57 pisze:Kto ma przepis na NALEWKĘ LISTÓWKĘ![]()
(chyba jest robiona z liści
![]()
![]()
)
Zbyszku,fajne dwa przepisy na nalewki

O tej nalewce przeczytałam na innym forum i bardzo jestem ciekawa jak ją się robi,może ktoś z waszych znajomych ma na nią przepisdanusia57 pisze:Kto ma przepis na NALEWKĘ LISTÓWKĘ![]()
(chyba jest robiona z liści
![]()
![]()
)

O, a jak robisz ten sok i dlaczego dodajesz liścieZbigniew- I pisze:Robiąć sok z aronii używam liści wiśni lub malin. Ten sok piję z wodą lub dodaję spirytusu i wychodzą przepyszne i zdrowe nalewki, ale samej listówki nie znam.

Zbyszek liczysz te liścieZbigniew- I pisze:Gotuję 3 kg aronii z 400 liśćmi wiśni lub maliny (wychodzi sok o smaku wiśniowym lub malinowym) zostawiam na 24 godziny aby naciągnęło, odcedzam, dodaję 2kg cukru do soku i zagotowuję. Do słoików, do góry dnem i gotowe.

sorka,nie zauważyłam ostatniego zdania,dzięki wielkie,jak będzie aronia spróbuję zrobić taki sok(ponoć obniża ciśnienie),a z 1litra soku zrobię nalewkę(listówkę)Zbigniew- I pisze:Gotuję 3 kg aronii z 400 liśćmi wiśni lub maliny (wychodzi sok o smaku wiśniowym lub malinowym) zostawiam na 24 godziny aby naciągnęło, odcedzam, dodaję 2kg cukru do soku i zagotowuję. Do słoików, do góry dnem i gotowe.
Do 2 l soku dodaję 0,5 l spirytusu, dobę się przegryza. To jest damska wersja. Można dodać więcej spirytusu.