sanatorium a urlop dla nauczcyciela

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: sanatorium a urlop dla nauczcyciela

Post autor: yona »

Podobno będąc na L4 nie można wyjechać do sanatorium a będąc na L4 w trakcie pobytu w sanatorium to nie można korzystać z zabiegów , więc jak to jest ? Czy to od sanatorium zależy czy od NFZ?
te11
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 kwie 2013 19:07

Post autor: te11 »

W sierpniu jadę do sanatorium na skierowanie "poszpitalne" i na pewno będę na L4,które wystawią mi na miejscu. Pracuję w szkole i wolałabym w ramach urlopu wypoczynkowego. W ubiegłym roku byłam w lipcu w sanatorium w ramach urlopu z częściową odpłatnością ( na kierowaniu było napisane w ramach urlopu wypoczynkowego). Teraz nie będę płaciła, ale za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym na L4 otrzymam tylko 70% pensji.
Awatar użytkownika
madella
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 09 sie 2012 21:06
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: madella »

Hej
Ja juz jestem po sanatorium, wtedy we wrzesniu oddalam skierowanie do nfz z prosba,poparta pismem p. Dyrektor o przeniesienie na nowy rok i udalo sie. Jak dzwonilam to rozmawialam z Pania, ktora sama powiedziala, ze maja takie wytyczne, zeby dawac sanatorim we ferie.
A tak a propos, bylam we Wlokniarzu, w Busku i bylo swietnie, i pod wzgledem zabiegowym, logistycznym, jak i relaksacyjnym. Polecam Madella
Awatar użytkownika
mario63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 sie 2013 12:52
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: mario63 »

...trzykrotnie wyjeżdżając do sanatorium korzystałem bez problemu ze zwolnienia lekarskiego, które wystawiał mi laryngolog, który pisał wniosek do sanatorium!... ;)
yasmina15
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 18 lip 2013 21:06
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: yasmina15 »

lekarz wystawiający na wniosku pisał wielkimi literami nauczyciel- otrzymywałam sanatorium pod koniec wakacji lub w czasie ferii.Na jeden tydzień zwolnienie wystawiał lekarz kierujący. :idea:
przedszkolanka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2012 10:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: przedszkolanka »

Witam.
Ja również korzystałam ze zwolnienia lekarskiego będąc w sanatorium. Lekarz również zaznaczył na skierowaniu " nauczyciel" w odpowiedzi NFZ napisał, że nie uznaje preferencji zawodowych, otrzymałam skierowanie po feriach, dlatego musiałam wziąć zwolnienie. Były ze mną n-lki , które na czas pobytu w sanatorium korzystały z urlopu zdrowotnego. Pozdrawiam. :)
ODPOWIEDZ