Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: peone56 »

aniu miałam na myśli ilość dni urlopowych - nic poza tym :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wiecie, ja naprawdę rozumiem dylematy : urlop czy zwolnienie , czasy są tak dziwne teraz . Etatyzacja na minimum , najlepiej aby pracownik nawet na urlop nie chodził (jakiś tydzień w zupełności wystarczy) , a już długie zwolnienia .... , a tak jest w przypadku pobytu rehabilitacyjnego. Można rozważyć połączenie część urlopu , część zwolnienia .
Czasami jest tak , że urlopu ma się dużo tylko nie ma kiedy go wykorzystać , pamiętajcie , że po 3 latach urlopik może przepaść .

pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Celinka52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2016 14:26
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Celinka52 »

ania pisze:Peone :kwiat:

Pracując w szkole jest dokładnie inaczej. Urlop nie jest gumowy , powiedziałaby jest sztywny :D ;) Nie mozna go przesunąć kiedy się chce i kiedy loty są tańsze :) np. na maj lub wrzesień. Musi być w lipcu i w sierpniu. Pozdrawiam :kwiat:
Właśnie, nauczyciel ma też wbrew pozorom klopot nie lada, kiedy np. NFZ przydzieli mu sanatorium w innym miesiącu niż lipiec czy sierpień. Wtedy musi niezle główkować, by ten termin wykorzystać.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

W maju ubiegłego roku w W Stegnie podczas mojego pobytu były cztery panie nauczycielki z jednej ze szkół Województwa Mazowieckiego . Można ? można ,były w ramach prewencji ZUS profil drogi oddechowe . :)
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Sztani!
Oczywiście ,że można :) . Jest jednak różnica, gdyż wyjeżdżając na rehabilitację ZUS ( bo tu można wybrać termin wyjazdu ) w ramach urlopu wypoczynkowego płatne masz w pracy 100% , a w ramach zwolnienia lekarskiego 80% . Z NFZ można wyjechać w czasie tzw. urlopu zdrowotnego, o ile dyrektor szkoły wyrazi zgodę na taki urlop w czasie roku szkolnego. :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

ania pisze:(...) Jest jednak różnica, gdyż wyjeżdżając na rehabilitację ZUS ( bo tu można wybrać termin wyjazdu ) w ramach urlopu wypoczynkowego płatne masz w pracy 100% , a w ramach zwolnienia lekarskiego 80% . (...)
Oczywiście, że finansowo korzystniej jest pojechać w ramach urlopu, a nie zwolnienia lekarskiego,
ale nie można "zjeść ciastko i mieć ciastko". Kasa "musi" się zgadzać, ale nasze zdrowie nie ma ceny.
Jeszcze jest jedna sprawa; jeśli w danym roku wypadną nam dwa wyjazdy sanatoryjne, a czasem tak
się zdarza (mamy tego przykłady na naszym forum) to tego urlopu starczy nam praktycznie tylko na jeden.
A co w przypadku jakiejkolwiek sytuacji (np. sprawy losowe), która zmusi nas do wzięcia wolnego w pracy?
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Dzia_dek :kwiat:
Zgadzam się z Tobą w 100% w temacie zdrowia ( jest najważniejsze ) i kasy ( musi się zgadzać).Mogę tylko zazdraszczać :) tym osobom , które mają taką możliwość wyjechać " po zdrowie" dwa razy w roku. Byłam na rehabilitacji ZUS sierpień/wrzesień ( na tydzień września wzięłam tzw.L4 bo urlop się skończył), w listopadzie (tego samego roku) po kilkunastu miesiącach oczekiwania dostałam skierowanie z NFZ i co....? musiałam "oddać" bo nie miałam zgody dyrekcji na ponowny wyjazd wyjazd :( . A urlopu nie miałam , wykorzystałam go obligatoryjnie w lipcu, sierpniu.

Cyt. Ciebie : A co w przypadku jakiejkolwiek sytuacji (np. sprawy losowe), która zmusi nas do wzięcia wolnego w pracy?
A nic .... musisz oddać skierowanie do NFZ, bo tu wyjeżdża się tylko w ramach urlopu ( zwolnień nie dają) ;) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Każdy z osobna musi,powinien rozważyć jaka opcja dla niego będzie dobra...ale pamiętać trzeba ,że wszystkiego mieć się nie da...mam na myśli 100% płatne i darmowy wyjazd...z czegoś czasami trzeba zrezygnować oraz brać pod uwagę możliwości w pracy jeśli jesteśmy czynni zawodowo ;) 8-)
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2016 15:49
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: MagdaWielkopolska »

Witajcie, mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was, idąc na komisję w ramach wyjazdu, miał kiepskie wyniki badań krwi? Ja złożyłam ponad tydzień temu wniosek, Pani powiedziała że komisja będzie mniej więcej po miesiącu. Lekarz dał mi skierowanie na badania krwi i okazało się że mam bardzo wysokie OB (55) i Rf (ponad 100). Czy to nie będzie przeciwwskazaniem do leczenia? Wiem że przy RZS-ie mogą być podwyższone wskaźniki ale jeszcze tak dużych nie miałam, do tego obrzęki rąk.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Szczerze to nie wiem czy lekarz na komisji ogląda takie wyniki..ja nigdy tego nie dawałam i nikt mnie o to nie prosił na komisji..Następna sprawa..nie musisz ich w ogóle brać na komisję. Jeśli takie niepojące i złe wyniki jednak masz to udaj się po poradę,na wizytę do lekarza rodzinnego dla swojego dobra i rozwiania wątpliwości.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ