Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2016 15:49
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: MagdaWielkopolska »

kurczę, to ja tak sobie myślę że jak pójdę bez tych wszystkich wyników, to moja teczka będzie bardzo cienka :-( I obawiam się lekarz mnie wyśmieje. Będę mieć kilka papierków tylko...jakies 2 usg, wypis ze szpitala, kserokopię leczenia od specjalisty :-/
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

MagdaWielkopolska pisze:kurczę, to ja tak sobie myślę że jak pójdę bez tych wszystkich wyników, to moja teczka będzie bardzo cienka :-( I obawiam się lekarz mnie wyśmieje. Będę mieć kilka papierków tylko...jakies 2 usg, wypis ze szpitala, kserokopię leczenia od specjalisty :-/
Wyników z krwi po prostu nie bierz a idz koniecznie je skonsultować z lekarzem rodzinnym.Rodzinny robił wpis na PR-4?
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Tak, robił wpis, napisał że rahabilitacja pozwoli mi na dalszą pracę, poprawi zdrowie i komfort życia etc. Wyników badań nie wpisywał. Kosultowałam sie dziś z moim reumatologiem w sprawie moich wyników. Mam zwiększyć dawkę leków, bo prawdopodobnie te moje gorsze wyniki i obrzęki spowodowane są tym że "zeszliśmy" z wyjściowej dawki.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Fajnie Ci lekarz wpisał we wniosku :) a badań krwi po prostu nie pokazuj na komisji ale trzymaj w torebce gdyby o to zapytali np.
Teraz już tylko czekaj na komisję spokojnie a o jej wyniku mam nadzieję,że napiszesz tutaj lub w innym dziale forum ;) .Życzę Ci powodzenia na komisji i fajnego miejsca kuracji. :kwiat: :kwiat:
Ja w środę na noc wyjeżdżam do szpitala uzdrowiskowego więc nie będzie mnie 3 tygodnie.
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Betina71 pisze:Fajnie Ci lekarz wpisał we wniosku :) a badań krwi po prostu nie pokazuj na komisji ale trzymaj w torebce gdyby o to zapytali np.
Teraz już tylko czekaj na komisję spokojnie a o jej wyniku mam nadzieję,że napiszesz tutaj lub w innym dziale forum ;) .Życzę Ci powodzenia na komisji i fajnego miejsca kuracji. :kwiat: :kwiat:
Ja w środę na noc wyjeżdżam do szpitala uzdrowiskowego więc nie będzie mnie 3 tygodnie.
Dziękuję Betinko za cenne wskazówki. Oczywiście napiszę jak sprawa się rozwiązał...życzę miłego pobytu i skutecznej rehabilitacji, taj parkietowej również :-) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo dziękuję i trzymam kciuki za Ciebie :) bo może komisję będziesz miała podczas mojej nieobecności :twisted:
Pozdrawiam cieplutko :kwiat: :serce:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Fionka »

Cześć .Szczęściarą przebywającym w Dziwnówku , życzę tak udanego wyjazdu jak mój. :!: :!: :!: :) Bawiąc się w ciepło i zimno , trafiliście w dychę .Pracuję w szkolnictwie ale nie jako wykładowca :lol: tylko admin.Beze mnie szkoła by nie działała ;) ;) ;) :lol: :lol: :lol: :lol: , a urlop mam z tytułu niepełnosprytności :lol: a do tego w czasie zjazdów pracuję w soboty i niedziele i to niekiedy po 10, 14 godzin a płacić za nadgodziny teraz nie chcą tylko do odbioru.Na dodatek tak jak pisałyście finansowo urlop bardziej się opłaca.Powiem jedno ludzie pracujący na etatach i tak jesteśmy w lepszej sytuacji niż większośc właścicieli , średnich i małych firm.Przez wiele lat prowadziłam firmy i w spółkach i jednoosobową .Nigdy nie pomyślałam aby wyjechać na dłużej niż na tydzień, to było nie realne.Kiedy zachorowałam i musiałam to do dzisiaj odczuwam skutki :evil: .Od 9 lat pracuję i powiem Wam że teraz wiem co to jest URLOP.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Czasami jak w życiu jest tak ,że nie ma się cudownego szefa który na wszystko przymyka oko. Na dłuższe ,krótsze zwolnienia .Ma się szefową która sama choć choruje nie uznaje tego u innych . Żadna prywatna firma (lub prawie żadna) nie patrzy miłym okiem na chorujących ,będących na zwolnieniach .Może jeszcze tak jest w budżetówce bo tam jak ktoś dłużej choruje to biorą zastępstwo .Nie ma cudownych szefów którzy z własnej kieszeni chętnie płacą za pierwsze 30 czy 33 dni zwolnienia .jeśli płacą to robią dobrą minę do złej gry.Przekonałem się na własnej skórze ,że nie ma ludzi nie zastąpionych . Często też szef przestaje być wyrozumiały bo liczy się jego interes i firma .
nie są to bynajmniej wyznania zgorzkniałego faceta tylko nasza polska rzeczywistość.Będąc teraz na pierwszej wizycie u lekarza (w sanatorium) zapytal mnie jaki jest mój status czy już swiadczenie czy jeszcze na chorobowym. Jak powiedziałem ,że na urlopie to powiedział ,ze jestem wariat ( doslownie ) Ja na to ,że wariat ale pozytywnie do życia nastawiony, :)
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016 10:27 przez sztani, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sztani masz rację w 100%. Budżetówka rządzi się innymi prawami jak prywatne firmy czy korporacje :twisted: .
Pozdrawiam Cię,wypoczywaj,kuruj się a ja jutro wieczorem wyruszam w podróż :lol:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

A ja powoli wracam do normalnego ;) życia