kuracjusz z ZUS a opłata klimatyczna

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: kuracjusz z ZUS a opłata klimatyczna

Post autor: Remik »

czyli w skrócie tak jak pisałem :D
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Popromienna pisze:A jak to jest z tą ciszą nocną i obchodem wieczornym? To tak serio, że trzeba być w pokoju o 22 i już potem z niego wyjść nie można??
Zgodnie z ustawą w ośrodkach obowiązuje cisza w godzinach 22-6. Jest to przestrzegane,obchód pielęgniarek jest robiony koło 22. Nie musisz być w swoim pokoju,w łóżku ale na terenie ośrodka bo drzwi zewnętrzne są z reguły zamykane.
Ja byłam 2 razy z ZUS i z taka sytuacją się spotkałam właśnie.
Jadą autobusem zwrócono mi za bilety w obie strony a drugim razem samochodem i policzono kilometrażówkę ( są odpowiednie tabele ) i także wypłacono bez problemu.W momencie rejestrowania się,meldunku piszesz na druku od nich jak podrożowałaś ( auto,pks,pkp),możesz dołączyć bilety jak masz..i na tej podstawie będzie robiony zwrot
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Kuracjusz z ZUS, a zwrot kosztów za dojazd

Post autor: Dzia_dek »

Dzia_dek pisze: Zwrot za dojazd do sanatorium ze skierowaniem z ZUS-u.
1. Zwrot na podstawie biletów PKP, PKS, lub prywatnych przewoźników, ale bez ekstrawagancji,
czytaj; bez I klasy, kuszetek i np. lotu samolotem, bo niektóre osoby korzystają z takiej formy transportu.
Wtedy (jeśli przesadzimy z ceną) pomimo posiadanego biletu, kwota zwrotu będzie zmniejszona.
2. W przypadku dojazdu własnym transportem składamy oświadczenie, że przyjechaliśmy w ten sposób.
Dotyczy to tylko sposobu dojazdu, a nie ilości przejechanych km. Zwrot jest naliczany w następujący sposób:
Na stronie internetowej "www.odległości.info" jest zakładka "kalkulator odległości" Tam po wpisaniu miejsca
zamieszkania i miejsca kuracji otrzymamy ilość kilometrów za którą będzie nam przysługiwał zwrot.
Następnie z tabeli odczytywana jest kwota zwrotu (razy dwa / dojazd - powrót), która nam przysługuje.
Poniżej wstawiłem tabelę wg której jest wypłacany zwrot za dojazd własnym transportem.
Podejrzewam, że wg niej wypłacany jest zwrot dla osób, które z jakichś powodów nie mają biletu,
(np wspólny przejazd dwóch osób jednym samochodem)lub na posiadanych biletach mają znacznie
(według osób naliczających zwroty) zawyżone koszty dojazdu o czym pisałem powyżej.
[ obrazek zewnętrzny ]
Tabela pochodzi z "Taryfy Przewozów Regionalnych" czyli kolei.
[Nie jest to pomyłka. Z tej tabeli naliczane są kwoty zwrotu za dojazd samochodem.]
Popromienna
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 12 lip 2016 21:41
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Popromienna »

Hejka!

Dzięki wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi :) za 14 godzin wyruszam, mam przed sobą 300km :) trzymajcie kciuki ;)
ODPOWIEDZ