DŁUGOPOLE-ZDRÓJ, Sanatorium "DĄBRÓWKA" od 8.09.2016

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: DŁUGOPOLE-ZDRÓJ, Sanatorium "DĄBRÓWKA" od 8.09.2016

Post autor: Alicja1691 »

ewasz pisze:Qrde a ja byłam w Długopolu 22 lipca i nawet wchodziłam do "Dąbrówki" zobaczyć jak jest w środku. Byłam tylko jedno popołudnie, wypiliśmy z małżem kawę w Horusie, pospacerowaliśmy po parku i nie tylko, napstrykałam masę zdjęć i wróciłam do Lądka. Dłgopole spodobało mi się :) Pozdrawiam :kwiat:
Ciekawa jestem też tej kawiarni Horus , podobno trochę na uboczu , ale warta odwiedzenia :?: Dzięki za odzew :kwiat:
Bekas
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 lip 2016 01:07

Post autor: Bekas »

Witam, właśnie się zdziwiłam, że nie ma mojego postu - od razu po powrocie na gorąco napisałam; widać nie byłam zbyt uważna i nie sfinalizowałam kliknięciem wysyłki. Piszę więc jeszcze raz. Dla mnie Długopole to super miejsce na relaks i regenerację sił. Ja jednak z tych, co nie lubią jak się dużo dzieje, kupy luda i gwaru, wolę powolny rytm.
Długopole to istotnie mała wieś, w większości porusza się na odległościach maks 500 metrów. Park zdrojowy mały, ale bardzo zadbany, pielęgnowany.
Sanatoria dość kameralne. 3 budynki, w bliskiej odległości od siebie, od zakładu przyrodoleczniczego. Najlepsze wrażenie robi Dąbrówka, chociaż to głównie efekt pięknego położenia (trochę powyżej parku zdrojowego), ładnej fasady z dużym tarasem, duża przestrzenna stołówka. Na korytarzach i w pokojach niespecjalnie widać różnicę. Jest schludnie, może nie pachnie czystością i czasami trzeba sobie coś przetrzeć, ale spoko. W pokojach proste wyposażenie, ale jest wszystko co trzeba, no może szafa ubraniowa słabo pomyślana jeśli w pokoju mieszkają 2-3 osoby dzielą wspólną szafę. Jest mały tv, kącik kuchenny (czajnik, szklanki, sztućce), ręczniki.
Obsługa - wszędzie bardzo miła, trochę ludzie narzekali na lekarzy, że delikatnie mówiąc mało kontaktowi (rekomendowana pani doktor) i czasem na masażystów (ale też tylko po pierwszym kontakcie, zyskują w miarę poznania ;) ). Może wylewni nie są, ale też nie słyszałam żeby ktoś się skarżył na kiepski plan zabiegowy ustawiony przez lekarza. Nie ma problemu ze zmianą planu zabiegowego, w sensie zamiany zabiegu na inny - miałam wrażenie lekarze siedzą za dnia niemal non stop. W relacji z obsługą nie ma w prezencie kawek, czekoladek itp , bo nic nie trzeba załatwiać. Zabiegi ustawione i generalnie cenią sobie porządek, ale jak trzeba to zawsze można umówić się na wcześniejszą godzinę zabiegu.
Wysoko oceniam organizację - mają komputerowe planowania zabiegów w systemie zintegrowanym, każde wprowadzone dane są od razu widoczne w pozostałych obiektach (może tak jest teraz wszędzie, ja mam doświadczenia sanatoryjne sprzed 10 ponad lat). Zabiegi są i w Zakładzie Przyrodoleczniczym Karol (głównie hydromasaże, borowiny), ale też w każdym obiekcie sanatoryjnym. Ja miałam w planie komercyjnym 3-4 zabiegi dziennie, głównie w Mieszku i w Karolu, ale też zdarzyło się że w Ondraszku. Można pomyśleć że trochę się nachodzi, ale między jednym a drugiem budynkiem jest 50-100 metrów). Jest jeszcze Dwór Elizy - prywatny hotel, w którym jest gimnastyka w wodzie, ja wolałam wejściówkę na basen (mały, jakieś 15 metrów, ale jak się trafi na dobrą godzinę np. w trakcie śniadania gości hotelowych to da się popływać). Zabiegi są planowane do 14.
Po 14tej czas wolny, albo na nicnierobienie, przesiadywanie na ławeczkach w parku (generalnie pustki, od kilku do maks kilkunastu osób), albo na relaks bardziej aktywny. Codziennie w Domu Zdrojowym są dancingi, codziennie o 14 imprezy organizowane przez przewodnika (spacery po okolicy, wycieczka do Pragi, Wiednia, w Kotlinę Kłodzką). No można też zaliczyć knajpki. Tych wiele nie ma. Teatralna obok Dąbrówki - niezła pizza, ale też część kawiarniana. Horus - knajpka w byłym kościele augsburski, ciekawa, miło na tarasie. Dwór Elizy - nadęcie, jedzonko niezłe, ale drętwo. Pod Kasztanami, jeśli ktoś pamięta taki lokal, splajtował. Jest jeszcze jakaś karczma w Długopolu Dolnym - trzeba asfaltem iść może nawet ze 3 km. Jak napisałam wcześniej nie ma tłumów, właściwie jak wiele jednak osób przebywa w obiekcie widziałam tylko na posiłkach (2 tury), bo w ciągu dnia to raczej pusto. Oczywiście towarzystwo można znaleźć zawsze :)
Posiłki bardzo ok. Porcje śniadania i kolacje, jak dla mnie bardzo duże, zabierałam na drugie śniadanie, a czasem i drugą kolację (ups.)
Ja byłam na tygodniowym pobycie, zdecydowanie za krótko. Wiem, że wrócę, bo i blisko, i bogato w zabiegi, i spokojnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki Bekas . Super relacja , dużo ciekawych informacji. Jestem po wrażeniem i z niecierpliwością czekam na swój wyjazd . Postaram się również coś napisać , jak już będę na miejscu i się trochę rozejrzę. Póki co 38 dni do wyjazdu . Pozdrawiam :serce:
Bekas
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Mam nadzieję, że będziesz zadowolona i że moja recenzja nie jest tylko odzwierciedleniem mojej natury szukania pozytywów zamiast dziury w całym. Nie jest to miejsce dla tych co potrzebują "aligancji" i nie potrafią odwyknąć od miastowych nawyków. Czasem przaśno, czasem jak za komuny. Właśnie, nie napisałam o sklepach. Jest ABC, w mikro baraku, ale dość współczesny, lekko z boku głównych szlaków. Mój ulubiony nazywałam PRLem - przy głównej ulicy, duży format, towaru mało, ale szeeeeroko na półkach rozłożony, rzadko kolejka czyli 2 osoby do kasy, tam przychodzą chyba częściej miejscowi. Pierwszego dnia weszłam "oj, bieda", a potem przywykłam i polubiłam swoisty klimat, serdeczne komplemenciarstwo pana, a i z towaru okazywało się że z grubsza przynajmniej jest co trzeba. A kiosk ruchu!? - jak zamknięty to trza wiedzieć, że właścicielki należy szukać w małym sklepiku niby z ubraniami i Lotto po drugiej stronie ulicy; może zgodzi się otworzyć ponownie. Taki koloryt :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki Bekas ,
A jak z zasięgiem internetu ? Korzystałaś może ?
Bekas
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

W Mieszku na wejściu powiedziano mi, że może być kłopot z dostępem i że zdarza się, że kuracjusze schodzą z laptopami na hol na parterze. Mi się udało, nie miałam problemów. W innych nie wiem.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Za miesiąc będę już w drodze do Długopola , może ktoś dołączy :?: Pozdrawiam :kwiat:
michał
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 sty 2009 19:34
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: michał »

Witaj
Ja mam skierowanie Szpitalne do Mieszka od 29-09-2016 rok.
Jadę tam pierwszy raz.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Michał, dzięki za odzew , szkoda tylko , że się miniemy , bo ja 29 września kończę kurację , a Ty dopiero zaczniesz. Ale oczywiście chętnie podzielę się wrażeniami z pobytu , jak tylko Internet będzie dostępny. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Za 3 tygodnie wyjazd i niestety nikt nie dołącza się do mojego terminu i miejsca . Może jednak ktoś :?: Pozdrawiam :serce:
ODPOWIEDZ