prewencja zus ale inaczej......

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Re: prewencja zus ale inaczej......

Post autor: Remik »

żona miała podobne wyliczenie suma jest kilkakrotnie mniejsza niż same składki a widziałaś kiedyś w necie jakie premie mają i nagrody w ZUS ,po prostu ręce opadają albo ich imprezy integracyjne i inne zabawy szok nie wspominając o pałacach w których pracują tak...........
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Remik...brak słów :roll:
No cóż ...głowa do góry i co nam pozostało tylko jechać do wód :D jak jeszcze jest możliwość...
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

malgonia pisze:O ile wiem to chcąc wyjechac do sanatorium z ZUS nalezy placić składki rentowe i chorobowe.A jak jesteśmy na emeryturze to chyba placimy tylko emerytalne/bo to nam kiedyś zwiekszy emeryture/zdrowotne, a pewnie chorobowego nie placimy.To jak ma nas ZUS wysłać?Sanatoria z ZUS to jest prewencja rentowa,czyli zapobieganie naszemu pobytowi na rencie.
To co piszesz to jest ogólnie pojęta LOGIKA ale..... działania naszego systemu ZUS nie mają nic wspólnego z logiką.Moja znajoma lekarka od 10 lat jest na EMERYTURZE nadal pracuje , zresztą większość nauczycieli akademickich jest juz od dawna na wysokich emeryturach i pracują .Tak jedni jak i drudzy wyjeżdżają na turnusy z ZUS a na dodatek zdarza się że i dwa razy w roku .Zapewniam Was że kuracji nie odbywaja w Osieczku :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: :evil: :evil: To z kąd dla nas ma wystarczyć kasy :?: :?: :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

Elu :-) zgadzam się z Tobą całkowicie, a niektórzy nie wierzą mi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Znam przypadki ,że Panowie pracujący będąc na emeryturach mundurowych jadą na prewencję rentową ZUS . Wszyscy dalej pracują jako pracownicy cywilni i korzystają z tego. Odprowadza im zakład składki na ZUS i tak wolno. Od przejścia na sowitą emeryturkę mundurową zaczynają pracę jak każdy z nas w firmach i to im się już zalicza.
Takie mamy klimat. Gdzieś już pisałem ,że na emerytury dla służb mundurowych gdzie wiek emeryta nie przekracza 50 lat idzie 12,5 miliarda zł rocznie z budżetu.
Zawody które nie mają nic wspólnego z ZUS ( nie płacą składek ) to także prokuratorzy i sędziowie ( ale emerytury z ZUS dostają) czy to normalne?
Mam koleżankę która pracuje w ZUS ponad 20 lat pensji nie ma oszałamiającej około 2 tysiące na rękę .Może na górze jest inaczej ale w terenie nie ma szału.
co innego jest też płacenie składek systematycznie a co innego "" niewiele"" raz do roku .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sztani zgadzam się z Tobą w 100% .Po pierwsze każdy szeregowy pracownik tej rozbudowanej instytucji pt. ZUS ma przeciętną pensyjkę a na nich my nie zadowoleni ludkowie wylewamy wszelkiej maści pomyje bo znajdują się na pierwszej linii frontu tej nieustającej walki jaką toczymy nieustannie z bezsensownymi i wyimaginowanymi przepisami .Szokuje mnie fakt że emeryci korzystają z prewencji rentowej.Nie jestem polonistką ale znam znaczenie słowa PREWENCJA.To się kupy nie trzyma Panie kochany jak mawia mój malarz :roll: Bo czy emeryt może pobierać rentę :shock: :o O składkach to nawet nie chce mi się pisać bo musiała bym zrobić naszemu wieszczowi Adasiowi konkurencję .....oczywiście chodzi o ilość a nie jakość.Pewnie jesteśmy niedoinformowani a istnieje Prewencja Emerentowa :lol: :lol: :evil:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Hm ale każdy kto jest na emeryturze a jeszcze pracuje i ma odprowadzane składki na ZUS musi mieć umowę o pracę np umowę zlecenia może korzystać z rehabilitacji w ramach prewencji rentowej. :D :o
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście pracując i odprowadzając pełne składki KAŻDY powinien mieć prawo do rehabilitacji , leczenia ale na litość nie w ramach Prewencji Rentowej.ZUS ponoć wysyła ludzi aby nie stracili zdolności do pracy i mogli wypracować emeryturę, czyż nie tak :?: Jeżeli się mylę to może znajdzie się ktoś kto mi to przełoży na jakiś inny język , bo jak wspominałam znaczenie słowa PREWENCJA pojmuję mimo ŻEM WIEŚNIACZKA :!: :!: :!: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Odpowiedż dla ---Wieśniaczkieli

Tak ponad 50% emerytów mundurowych prócz ZASŁUŻONEJ po 15 latach pracy ;) :D emerytury pobiera Rentę ...wypadkową w wysokości 50% Emerytury.
dodatkowo PRACUJĄ bez płacenia składek emerytalnych ;)
Stąd są tańszymi PRACOWNIKAMI niż każdy z wolnego rynku.
Podobnie jest z ..górnikami.

Ten KRAJ jest dziwny człowiek chory -onkologicznie czy diabetyk ma płacić -100 % wartości leku
-LEKU ,który ratuje Życie-ABY ŻYĆ ;)
Natomiast ludzie ,którzy nabyli dzięki pracy PRAWO do Wcześniejszej emerytury-PRACUJĄ -ZABIERAJĄC PRACĘ innym
Mając uposażenie na wysokim poziomie
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Remik »

Nie wiem skąd te dane ale na kilkadziesiąt osób jakie znam na różnych emeryturach policja,wojsko nikt nie pobiera jakiejś renty wypadkowej nawet nie wiem co to jest .Kolejne ,że niby nie odprowadzają składek no ja oprowadzam i o tym jest ten temat wystarczy doczytać, kolejne bardzo proszę by nie pisać nie w temacie bo zaraz będą kłótnie nikt nikomu nie bronił zostać górnikiem czy policjantem czy żołnierzem (dziś święto nie ma co miłe życzenia) Wszyscy o ile nabyli uczciwie świadczenia to nabyli zgodnie z prawem i tyle.

Poproszę o zamknięcie tematu bo jak zwykle się to kończy a szkoda...
ODPOWIEDZ