prewencja zus ale inaczej......

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: prewencja zus ale inaczej......

Post autor: Fionka »

Czyli doszliśmy do sedna sprawy :roll: :lol: :o Prewencja Rentowa dla emerytów.To mój Pan z ochrony sie ucieszy .Dostał rentę na stałe , za 2 lata idzie na emeryturę.Pewnie bedzie nadal pracował bo jak teraz może przy znacznym stopniu , to czemu na emeryturce nie .Jeszcze sobie pojedzie na turnus bo teraz przy rencie stałej prewencja go nie obejmuje :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nikomu nie zazdroszczę wcześniejszej emerytury i taką drogę kariery każdy wybrał jaka mu odpowiada tylko jeśli się nie płaci składek wcześniej to jak tu czegoś żądać .jak ktoś w sile wieku przechodzi na emeryturę a potem dorabia na całym etacie w firmie to ma prawo . Sam kolego pisałeś ,że pracodawca odprowadza składki raz do roku w niewielkich sumach to gdzie tu regularność w płaceniu składek . Nie czepiam się nikogo i niczego tylko próbuję wyjaśnić . Nikt nikomu nie zabronił być górnikiem i policjantem czy wojskowym i nikt płacącemu składki zdrowotne nie zabroni jechać jak jest taka potrzeba zdrowotna. Elu tego nie wiem czy będąc na stałej rencie i przechodząc na emeryturę planową a potem pracując dalej można jechać . Jutro odpowiem na Twoje pytanie po zaczerpnięciu opinii u źródła :) . odniosłem się tylko do służb mundurowych gdzie większość idzie na emeryturę w kwiecie wieku i potem podejmują pracę .
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

Z rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej ZUS mogą skorzystać wszyscy, którzy z powodu choroby są zagrożeni długotrwałą niezdolnością do pracy, ale równocześnie rokują odzyskanie tej zdolności po przeprowadzeniu rehabilitacji, a więc:
ubezpieczone osoby pracujące, którym grozi całkowita lub częściowa niezdolność do pracy, a więc i przejście na rentę renciści, którzy mają okresowo przyznawane świadczenia, i dzięki pobytowi w sanatorium mogliby wrócić do pracy osoby, które straciły pracę, gdy były długo na zwolnieniu chorobowym, ale są w stanie pracować dalej, jeśli się podleczą.
Dla mnie jest jasne, że na sanatorium z ZUS nie mogą liczyć renciści czy emeryci pracujący.
A co do górników i ich wcześniejsze emerytury to bym się nie zgodził. Górnicy odkrywkowi mają się nijak do górników dołowych którym oczywiście według mnie należy się wcześniejsza emerytura zaś odkrywkowi górnicy? 25 lat pracy wiek 50 lat i emeryt? kierowca dowożący na odkrywkę ludzi traktowany jest jak górnik, pan siedzący na koparce odkrywkowej prażący się w słońcu to górnik? elektrycy chodzący po powierzchni ziemi to górnik? wiele przykładów można przytoczyć z kopalni odkrywkowej i wszyscy Ci mają przywilej górnika 25 lat pracy i 50 lat wiek. Na pytanie czy to jest sprawiedliwe pada odpowiedź " a Ty byś tak chciał chodzić po błocie?"
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

Mam jeszcze przykład będąc w sanatorium, pana który pracował w BOR (Biuro Ochrony Rządu), mając 44 lata emeryt po 15 latach, pracował w sejmie. Co tam robił, że zasłużył na emeryturę??????????
Ostatnie zdanie chociaż temat nadaje się na pracę doktorską poszedłeś na wcześniejszą emeryturę? to dorobić możesz po skończeniu 67 lat tak jak każdy śmiertelnik.
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lip 2016 18:11
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Remik »

Nie wiem co robił ale dostał zgodnie z prawem ale widzę nie potraficie się z tym pogodzić ,jak pisałem nikt nikomu nie bronił wybrać zawodu by ten cel osiągnąć czy jest to sprawiedliwe wobec innych to już sprawa inna .Piszecie wszystko ale nie na temat .Proszę nie sączyć już niezgody ,temat zamknięty co jest nie zrozumiałe?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Aby zamknąć temat ,należy zwrócić się bezpośrednio do Admi..
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

super dziękuje dawno to uczyniłem no ale dzięki przypomnień nigdy za wiele
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To czy temat zostanie zamknięty będzie decyzją Admina, jak słusznie zauważyła Peonia.Jego decyzja jest nie podważalna.Tylko czy fakt że komuś nie pasują pisane teksty zresztą na temat jest powodem do zamykania tematu :?: Nie ja o tym decyduje :!: :!: Natomiast wymiana zdań , przykładów z życia jest bardzo pomocna.Moja znajoma która jest na stałej rencie nie może korzystać z prewencji ale może się okazać że za rok po przejściu na emeryturę i pracując na tzw. pełnym etacie wreszcie pojedzie za darmochę :lol: Czekam na wiadomośc od niezawodnego Sztaniego :) który przełoży język urzędowy na język ojczysty ;)
Awatar użytkownika
Remik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To chyba mało wiesz bo jako autor tematu mogę się tego domagać nie ,że coś mi nie pasuje ale jeśli dyskusja zbacza i nic nie wnosi do tematu no ale pisanie od kilku postów ,że temat zamknięty powoduje oczywiście zupełnie odwrotny skutek
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zapewne mało wiem, więc cały czas się uczę .Nie jestem Omnibusem :!: :!:
ODPOWIEDZ