Iwonicz Zdrój - Stare Łazienki
Re: Iwonicz Zdrój - Stare Łazienki
Wracając do "Łazienek". W każdej z poprzednich opinii jest coś z prawdy. Obiekt centralnie położony i ładny na zewnątrz, wewnątrz również nie najgorzej się prezentuje- jak na stary obiekt oczywiście.
Faktycznie jest w nim zimno i gdy był dzień chłodny, bez słonka to było w pokojach zimno i nieprzyjemnie. W dni słoneczne w pokojach od strony pijalni gdzie nie docierały promyki słonka zimno było na okrągło. Jedzenie, hm- nareszcie miałem okazję przekonać się co to jest catering w wykonaniu sanatoryjnym. Zgadzam się z którymś z poprzedników, że jest to ohyda. Jeżeli zupy można jeszcze zaakceptować to dania drugie beznadziejne, jednostajne, bez smaku. Podobnie ma się sprawa ze śniadaniami i kolacjami. Mało, niesmacznie, beznadziejnie. Zabiegi: no, można by je zaakceptować choć w moim przypadku Pani doktor zaaplikowała mi w każdy dzień pobytu zabieg polegający na... ciąganiu sznurka podwieszonego na rolkach??? Podobno ten zabieg mniał mi powiększyć pojemność płuc??? Choć ja z płucami nie mam żadnych problemów i z ich pojemnością rownież. Pogoda dopisała i to jest duży plus bo gdy jest słonecznie i ciepło to wszystko wygląda lepiej niż niejednokrotnie jest. Ja oczywiście miałem jak zwykle przy pobytach w górach problemy z unormowaniem ciśnienia i w związku z tym tydzień jakt to się mówi mi "uciekł", ale NFZ z uporem maniaka kieruje mnie zawsze w góry chociaż "ciśnieniowcom" to nie powinno być zalecane. Generalnie: mogło być lepiej, ale również mogło być gorzej. Choć w przypadku jedzenia trudno sobie wyobrazić, że może być jeszcze gorzej. I na koniec. Każdy pobyt sanatoryjny ma jakieś pozytywy i tak było również tym razem, ale forum to nie za bardzo właściwe miejsce aby o tym pisać
Nie wiem dlaczego się nie ujawniłaś??? Bo o ile sobie przypominam to przy stoliku wspominałem o tym forum i że miała być na tym turnusie "ruda piłeczka"? Widocznie miałaś swoje powody i pewnie wiem jakie. Wprawdzie nie jestem trzęsącym się staruszkiem jednak w stosunku do Ciebie Brygidko to nie da się ukryć, jestem takim dosyć starszym panem
Wracając do "Łazienek"; ciekaw jestem Twojej opinii na temat naszego sanatorium i w ogóle Iwonicza Zdroju i całego turnusu. Pozdrawiam serdecznie
Reasumując, przyjechałam wypoczęta zrelaksowana i o to chodziło. Do Zbycha, wielokrotnie mówiłam o tym, że zaopiniujemy na forum.
(potańczyć), ale to kuracjuszom w zasadzie powinno wystarczyć. Podobnie, a nawet gorzej jeżeli idzie o tańce jest w Dusznikach, Szczawnie, Polanicy, Szczawnicy i wielu innych miejscowościach tego typu. Jeżeli idzie o Stare Łazienki to zostanę przy swoim i w kwestii jedzenia opinii nie zmienię, a mam skalę porównawczą (zaliczyłem kilka sanatoriów z NFZ) i tu jedzenie było najgorsze jeżeli idzie o ilość i smak. Przyznaję, że było podawane na przyzwoitej zastawie i wyglądało to nienajgorzej co nie zmienia faktu smaku tego jedzenia. Uważam, że jest to wynikiem cateringu. I jeszcze jedna uwaga odnośnie warunków mieszkalnych, wyżywienia, otoczenia i cen przy pobytach komercyjnych. Porównam dwie miejscowości leżące na podobnych wysokościach n.p.m. Szczawnica z „Nauczycielem” i Iwonicz Zdrój ze „Starymi Łazienkami” i tu „Stare Łazienki” przegrywają z kretesem.
Widoki: Stare Łazienki- brak balkonów, a z okna, z tej lepszej słonecznej strony widok na deptak.
Nauczyciel- pokoje z balkonami, a widoki... piękny widok na pasmo Pienin z Palenicą i leżącą w dole Szczawnicę w dolinie Grajcarka z balkonu lub z tarasów widokowych.
Wyżywienie: w Starych Łazienkach jw. a w Nauczycielu z własnej, nowoczesnej kuchni, smaczne, urozmaicone i w większej ilości (tak było przynajmniej w ubiegłym roku).
Zabiegi: porównywalne.
Trasy piesze: W Iwoniczu opisała Yoko, a w Szczawnicy... nie ma porównania, żadnego. Wspomnę tylko o wejściu na Palenicę (można wyjechać wyciągiem) i podziwianie panoramy Tatr, wejście na Trzy Korony i podziwiać przepiękny widok płynącego w dole Dunajca z tratwami, piękna, nowoczesna trasa rowerowo – piesza wzdłuż Grajcarka od stacji kolejki do Dunajca i wiele innych.
Ceny pobytów komercyjnych 2 tyg.:
Stare Łazienki... 2030zł
Nauczyciel.........1236zł
Czyli w Nauczycielu w Szczawnicy jest o 1/3 taniej i zdecydowanie lepsze jedzenie, lepsze zakwaterowanie i więcej atrakcji. Jeżeli o mnie chodzi to Iwonicz może jeszcze odwiedzę, ale Stare Łazienki będę omijał.