No nie do końca tak jest. Gdy ja dzwoniłam do funduszu, kiedy moje skierowanie nie zostało jeszcze zweryfikowane, wówczas odpowiedziano mi, że "za chwilę" moje skierowanie zostanie odesłane do weryfikacji, a potem, a potem to zależy jak długo już czekam. Może to nastąpić w ciągu dwóch tygodni, miesiąca ale nie dłużej jak 3 m-ceMirabella pisze:Witamy Tomasza 50![]()
Jak chcesz już to dzwoń o zwroty.
Po weryfikacji czeka się ok trzech miesięcy na wyjazd.
kolejka do sanatorium 2013 rok
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: kolejka do sanatorium 2013 rok
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Nie fundusz, a przychodnia do której zostanie odesłane skierowanie do weryfikacji. On nie musi się tym interesować. Przychodnia, która otrzymuje skierowanie do weryfikacji ma obowiązek powiadomić telefonicznie pacjenta, a także zapisać jego na wizytę lekarską zgodną z jego wolnym terminem. Ma obowiązek załatwić to nie później jak do miesiąca. Czasem nie powiadamia pacjenta tylko na podstawie karty zdrowia, wizyt odbytych w czasie od złożenia skierowania sam lekarz podejmuje decyzje o tym iż wypełnia i przekazuje do pielęgniarki, która to odsyła skierowanie do funduszu. Dzieje się to jednak rzadko. Zazwyczaj jeśli jest to osoba "młoda". W pewnym wieku, warto pacjenta ponownie zbadać i zapytać o dolegliwości, które w ciągu 2 lat wystąpiły lub ustąpiły, ale warto odbyć taką wizytę, gdyż można podpowiedzieć lekarzowi kilka "schorzeń", które nie koniecznie się posiada, bo od tego zależy w jaki rejon Polski nas wyśle fundusz i w jakim okresieMirabella pisze:Fundusz ma na to miesiąc
Musisz iść się do lekarza wystawiającego wniosek .....bez Ciebie weryfikacji nie będzie.
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Weryfikacja musiała się odbyć jednak bez Ciebie. Czasem tak się zdarza zwłaszcza, gdy leczysz się na jedną, przewlekłą chorobę i często odwiedzasz lekarza. Wówczas na podstawie Twojej karty lekarz sam podejmuje decyzję. Najprawdopodobniej Twoje wyjazdy do sanatorium są z powodu jednego i tego samego schorzeniaasia13 pisze:Ja bylam juz 5 razy w sanatorium ale jeszcze nigdy nie mialam weryfikacji .Zawsze bylo to 15-16 miesiecy od zlozenia wniosku.
-
xzibi
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 mar 2013 14:27
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 1 raz
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Parę minut po dziewiątej, a już dzisiaj minus 85 i ciągle spada
-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
kramarek
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 05 mar 2013 21:55
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 4
miło kramarek, że w końcu ktoś z Podkarpacia jest na forum. Ja mam numer 6406, myślę, że wyjadę gdzieś wrzesień-październik. Lubię góry, więc nie ma takiego problemu jak z wyjazdem nad morze
pozdrawiam