kolejka do sanatorium 2013 rok

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: kolejka do sanatorium 2013 rok

Post autor: Rachel »

Mirabella pisze:Witamy Tomasza 50 :kwiat:
Jak chcesz już to dzwoń o zwroty.
Po weryfikacji czeka się ok trzech miesięcy na wyjazd.
No nie do końca tak jest. Gdy ja dzwoniłam do funduszu, kiedy moje skierowanie nie zostało jeszcze zweryfikowane, wówczas odpowiedziano mi, że "za chwilę" moje skierowanie zostanie odesłane do weryfikacji, a potem, a potem to zależy jak długo już czekam. Może to nastąpić w ciągu dwóch tygodni, miesiąca ale nie dłużej jak 3 m-ce :) Moje już zweryfikowane, ale ja nie chcę już, natychmiast. Ja chcę pod koniec sierpnia, zatem za 3 m-ce, ale czekam już 20 m-cy, a "Oni" powinni mnie wysłać nie później jak do 24 m-cy od złożenia przeze mnie skierowania. Tyle czeka się w mazowieckim. Z każdym rokiem dłużej :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mirabella pisze:Fundusz ma na to miesiąc
Musisz iść się do lekarza wystawiającego wniosek .....bez Ciebie weryfikacji nie będzie.
Nie fundusz, a przychodnia do której zostanie odesłane skierowanie do weryfikacji. On nie musi się tym interesować. Przychodnia, która otrzymuje skierowanie do weryfikacji ma obowiązek powiadomić telefonicznie pacjenta, a także zapisać jego na wizytę lekarską zgodną z jego wolnym terminem. Ma obowiązek załatwić to nie później jak do miesiąca. Czasem nie powiadamia pacjenta tylko na podstawie karty zdrowia, wizyt odbytych w czasie od złożenia skierowania sam lekarz podejmuje decyzje o tym iż wypełnia i przekazuje do pielęgniarki, która to odsyła skierowanie do funduszu. Dzieje się to jednak rzadko. Zazwyczaj jeśli jest to osoba "młoda". W pewnym wieku, warto pacjenta ponownie zbadać i zapytać o dolegliwości, które w ciągu 2 lat wystąpiły lub ustąpiły, ale warto odbyć taką wizytę, gdyż można podpowiedzieć lekarzowi kilka "schorzeń", które nie koniecznie się posiada, bo od tego zależy w jaki rejon Polski nas wyśle fundusz i w jakim okresie :) Zatem sporo od nas samych zależy. Człowiek uczy się na błędach, a jak wiadomo najtrudniejszy pierwszy krok, potem już błędów nie powinniśmy popełniać także w sprawach wyjazdu do sanatorium :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

asia13 pisze:Ja bylam juz 5 razy w sanatorium ale jeszcze nigdy nie mialam weryfikacji .Zawsze bylo to 15-16 miesiecy od zlozenia wniosku.
Weryfikacja musiała się odbyć jednak bez Ciebie. Czasem tak się zdarza zwłaszcza, gdy leczysz się na jedną, przewlekłą chorobę i często odwiedzasz lekarza. Wówczas na podstawie Twojej karty lekarz sam podejmuje decyzję. Najprawdopodobniej Twoje wyjazdy do sanatorium są z powodu jednego i tego samego schorzenia :)
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć,że nie zawsze są wysyłane skierowania do weryfikacji.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Łódzki NFZ nadrabia, po dwóch dniach marazmu /87 numerków/ :evil: dzisiaj ruszyło jak z kopyta :D
Parę minut po dziewiątej, a już dzisiaj minus 85 i ciągle spada :D :D :D
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeśli faktycznie fundusz nie zawsze wysyła skierowania do weryfikacji to nie dobrze. Może się tak zdarzyć gdy skierowanie nastąpiło po pobycie w szpitalu, lub po wyczerpaniu 182 dni zwolnienia lekarskiego. W innych przypadkach a zwłaszcza gdy czas oczekiwania wynosi od roku do dwóch fundusz powinien zweryfikować skierowanie. W tak długim czasie różnie mogło się zdarzyć. No ale jaki kraj taki obyczaj a jak wszyscy wiemy w naszym kraju przepisy są raczej chore :)
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

witam. Mnie ciekawi dlaczego raz po weryfikacji mam wpisane "Reumatologia", innym razem "Neurologia" przy tych samych dolegliwościach. Przy którym jest krótszy okres oczekiwania? Chociaż jak czytam Wasze wpisy to u mnie w Podkarpackim nie jest tak źle. Obecnie profil leczenia: Neurologia i czas oczekiwania 13 miesięcy. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz_50
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2013 20:31

Post autor: Tomasz_50 »

Witaj Bozena, jestes juz po weryfikacji?
kramarek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2013 21:55
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: kramarek »

witaj Bozena2 mamy ten sam nfz i ten sam profil leczenia mój numer na dzis 4411 a czas oczekiwani to 11 miesiecy pozdrawiam
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

witam. Tomaszu jestem przed weryfikacją, mój czas oczekiwania nie podlega jeszcze pod nią.
miło kramarek, że w końcu ktoś z Podkarpacia jest na forum. Ja mam numer 6406, myślę, że wyjadę gdzieś wrzesień-październik. Lubię góry, więc nie ma takiego problemu jak z wyjazdem nad morze
pozdrawiam
Zablokowany