Szczawno Zdrój "ZACISZE" Okrężna 1

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Re: Szczawno Zdrój "ZACISZE" Okrężna 1

Post autor: sinobrody »

Tadeuszu. Na temat dzisiejszego Zacisza nie będę się wypowiadał bo jak jest dzisiaj to nie wiem.
Uważałem, że skoro było nie najgorzej gdy trzeba było chodzić na zabiegi na dół, a dzisiaj zabiegi są na miejscu to nic tylko polecać.
Jeżeli jest tam jednak również Dom Starców to zupełne nieporozumienie.
Rozumiem gdy łączy się działalność hotelową i sanatoryjną, ale z Domem Starców???

Co do Szczawna. Tadeuszu, wyraźnie zaznaczyłem: atrakcje Szczawna, a nie okolicy, a Ty piszesz:
Ja napisałem, że w Szczawnie jest gdzie spacerować bo jak zapewne wiesz są tam dwa ładne parki. Ten na obrzeżu którego znajduje się Zacisze i ten powyżej Domu Zdrojowego. Ponadto podczas pobytu w Szczawnie zaliczyliśmy oczywiście Książ i Palmiarnię, Krzeszów, Sokołowsko i kilkugodzinną trasę turystyczną przez góry do schroniska Andrzejówka, Skalne Miasto Adrszpach w Czechach, Wrocław, Srebrną Górę i oczywiście sklep firmowy Zakładów Cukierniczych w Świebodzicach.
Z tego co napisałeś wynika, że przy pobytach sanatoryjnych zaliczasz również dalsze wycieczki, a ja wręcz przeciwnie.
Albo wybieram się na wycieczkę albo do sanatorium lub turnus rehabilitacyjny.
Jeżeli jestem w sanatorium to samochód na kołki, co jest do zobaczenia w pobliżu bez używania samochodu, bez wsiadania do autokaru to oczywiście "zaliczam".

W Szczawnie zależy w jakim terminie się jest w sanatorium. Jeżeli latem to oczywiście można sobie pochodzić po parkach o których wspomniałeś, ale parki jak to parki.
U siebie mam również całkiem atrakcyjny park, a właściwie to dwa. W Szczawnie można się jeszcze przejść do Słonecznej Polany (to taka polana przyklejona do tego Górnego Parku), do tej knajpki zrobionej z dawnej obory przy stadninie koni i wszystko.

Tak jak napisałem można to wszystko obejść w jedno popołudnie.
To co piszesz Tadeuszu o Wrocławiu, o Skalnym Mieście, o Świebodzicach, o Andrzejówce itd. to wszystko NIE JEST SZCZAWNO i chyba się zgodzisz. :D
margola30
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2016 18:16
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 2 razy

Post autor: margola30 »

sinobrody pisze:"margola30" napisała:
Zgadzam sie. Szczawno polecam, Zacisza nie polecam
A ja dokładnie odwrotnie. Wprawdzie w "Zaciszu" byłem kilka lat temu gdy funkcjonował, że się tak wyrażę w starej formule i
trzeba było chodzić na zabiegi na dół do Zakładu, ale sam obiekt był przyjazny.
Mało miejsc (około 60) i tyle chyba jest również dzisiaj, ładnie położony na Wzgórzu Parkowym co zwłaszcza przy letnich upałach
jest plusem, a to dlatego, że jest wokół mnóstwo drzew liściastych.
W tym czasie gdy byłem ((lipiec) panowały okropne upały i na dole, na placu była "patelnia", a u nas, na łączce z tyłu obiektu panował przyjemny chłodek.
W każdym razie można było normalnie oddychać.
Dzisiaj gdy na zabiegi nie ma potrzeby chodzić na dół do Zakładu ponieważ są na miejscu i jeżeli funkcjonuje ta kuchnia , która była za mojego pobytu to nic tylko polecać.
Samo Szczawno??? Nie bardzo wiem czym"margola" się zachwyca i co takiego ciekawego jest do oglądania w Szczawnie?
Takie sobie miasteczko, tak prawdę powiedziawszy to przedmieście Wałbrzycha, które można obejść w pół dnia i tyle.
Jak sam widzisz sa gusta i gusciki i rozne wymagania aczkolwiek na to wyglada ze ty byles w zaciszu czasowo dalej niz ja a jak wiadomo czas robi swoje zarowno pozytywnie i negatywnie. Fakt moze i na stronie pisze ze dysponuja taka iloscia miejsc aczkolwiek ile z tych miejsc przeznaczone jest dla kuracjuszy a ile dla pacjentow objetych specjalistyczna opieka?? Jak ja bylam w zaciszu wszyscy kuracjusze miescili sie na parterze bo powyzsze pietro zajmowali ludzie wymagajacy prywatnej opieki. Czym sie zachwycam w szczawnie??? A odpowiem swego nie znacie cudze chwalicie.
.to co w tobie zachwytu nie budzi bo masz za przeproszeniem do tego rzut beretem mnie urzeklo. Jednak te 400) km odleglosci robi swoje. Czasami czeba wiecej wyobraźni sztuki kultury inteligencji i wrazliwosci aby docenic piekno otaczajacego nas swiata. Przeciez to nic innego jak naturalne piekno.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Margola mam tak samo jak Ty a jeżdżę tam prawie 700 km :lol:
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

Czasami czeba wiecej wyobraźni sztuki kultury inteligencji i wrazliwosci aby docenic piekno otaczajacego nas swiata. Przeciez to nic innego jak naturalne piekno.
No to margola- jak to mówią młodzi: ' równo pojechała po bandzie" czyli po mnie i to tylko dlatego,
że mam inne zdanie, inną ocenę Szczawna.
Z tego to powodu brak mi kultury, inteligencji, wrażliwości itd. Każdy ma prawo sądzić co chce i myśleć co chce,
również o mojej skromnej osobie. :lol:
Jednak wysnuwanie tak głębokiej oceny z takiego powodu uważam za niepoważne.

"margola" wysiliła się aby ocenić moją osobę, ale pytanie nie było takie, nie chodziło o ocenę "sinobrodego"/ Zbyszka
tylko o ocenę Szczawna i o podanie atrakcji Szczawna. W tym temacie margola nie napisała ani słowa.
Napisała, że jest "pięknie". Niektórzy uważają, że jest pięknie na pustyni inni znowu że na Antarktydzie i co,
wszyscy inaczej myślący są pozbawieni inteligencji, kultury???

Napisałem jedynie, że w mojej ocenie (do której mam prawo) Szczawno to takie sobie miasteczko i poprosiłem o wyliczenie atrakcji. I co,
okazuje się, że atrakcje Szczawna to: Wrocław??? Skalne Miasto w Czechach???, Świebodzice??? itd.

Powtórzę. Szczawno to dwa parki (które w każdym mieście są również), ale oczywiście jest gdzie pospacerować i plac na którym stoi pijalnia wód oraz jest tzw.
Hala spacerowa jakieś 50x10m w której jest stoisko z pamiątkami i w okresie letnim sprzedawane są lody, taka letnia kawiarenka.
W okresie letnim jest dużo kwiatów, są ładnie przystrzyżone zielone trawniki, jest czysto, ale tego nie można zaliczać do atrakcji.

Wszystko. Te wszystkie "atrakcje" można obejść w jedno popołudnie.
do tego się odnieś margola i powiedz w którym momencie się pomyliłem i czego nie ująłem, a nie zajmuj się moją inteligencją, moją kultura, moim postrzeganiem piękna, moją wrażliwością.
Wystawianie takiej cenzurki tylko na podstawie tego, że mam inne zdanie od Twojego to w moim odczuciu jest właśnie brakiem ...???
Awatar użytkownika
++++++++++
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2016 11:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: ++++++++++ »

27 września 2016 roku wróciłam ze Szczawna Zdrój z sanatorium "Zacisze".Wyjeżdżając tam byłam przerażona. Opini było niewiele, a te które się pojawiły nie zachęcały do pobytu. Chciałabym napisać jakie my jako kuracjusze turnusu 06.09 - 27.09 2016 mamy odczucia. Budynek z zewnątrz może mało ciekawy, ale wewnątrz warunki naprawdę dobre.Pokoje przyjemne, utrzymywane w czystości przez przemiłą panią Kasię. Zabiegi na miejscu wykonywane profesjonalnie z uśmiechem na ustach. Niesamowite masaże wykonywane przez Panią Judytę. Obiady smaczne, a panie z kuchni przemiłe.Muzyka, którą słuchaliśmy podczas obiadów przekazywana przez pana Jana to coś co umilało nam ten czas. Wszyscy pracownicy tej placówki na czele z dyrekcją zasługują na słowa uznznia.Stwierdzam jednak, ze w dużej mierze na twk wspaniały pobyt miała wpływ zgrana grupa kuracjuszy,którzy wspólnie organizowali czas pobytu . Umilali go rozmowami, wspólnymi zabawami.To ludzie tworzą klimat.I u nas onbył. Dziękuję wszystkim serdecznie, dziękuję, że mogłam poznać tak wiele wspaniałych ludzi. Pozdrawiam Ela z Tomaszowa :roll:
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Elu a w końcu ile osób liczył Wasz turnus i jak jest z tym oddziałem geriatrycznym ?
Awatar użytkownika
++++++++++
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 cze 2016 11:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: ++++++++++ »

25 osób. Osoby z oddziału nie miały z nami kontaktu.Wszyscy przebywali na górze.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki :kwiat:
ODPOWIEDZ