Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
W jednym z sanatoriów w Ciechocinku (NFZ), pan z recepcji doprowadza każdego gościa do przydzielonego pokoju i pomaga nieść bagaż. Czy w takich sytuacjach dajecie jakiś napiwek? Czy za ponadstandardowe czynności, tzw. grzeczności ze strony personelu sanatoriów, zwyczajowo daje się im jakąś formę podziękowania, np. tzw. napiwek?
Jak rozpoznać, które czynności są ponadstandardowe, a które wynikają z normalnej uprzejmości i kultury, aby nikogo nie urazić?
Ps Nie chodzi mi o żadne bezczelne łapówki
W kilku obiektach zdarza się, że zostałem doprowadzony do pokoju łącznie z instrukcją "obsługi " pokoju.
Niestety nie zawsze byłem przygotowany na tego typu usługę.
Cóż sanatorium to nie Hotel.
Co zaś tyczy się "podziękowaniu " personelowi "sprzątającemu ( bo spotkałem i Panów) jeżeli wykonane są dodatkowe usługi :dodatkowe.
Tak preferuje gratyfikacje finansową
Natomiast baza zabiegowa tutaj raczej wg mnie raczej, raczej nie.
Moje zdanie jest takie, że nie dajemy prezentów za uprzejmość i życzliwość ludziom, których profesja, czyli obowiązki wynikające z wykonywania zawodu, wymagają uprzejmości i życzliwości.
Nie dajmy się zwariować i wpędzić w powszechną praktykę bakszyszu
Ja napisałam ze jeżeli ktoś sie wyjątkowo stara. a sa takie przypadki i wtedy z własnej woli daje dobrą czekoladę, kawe lub coś innego, ale nie pieniądze