Zwolnienie czy urlop?
-
piotrkowal
- Na forum od: 17 paź 2016 15:21
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 0
Zwolnienie czy urlop?
Niedawno przeczytałem, że skierowanie do sanatorium uzdrowiskowego rehabilitacyjnego po pobycie szpitalnym podlega pod zwolnienie lekarskie, czy to prawda? Położyłem się do szpitala w zasadzie tylko po to, żeby szybciej dostać skierowanie i rzeczywiście od czasu pobytu minął może miesiąc i dostałem skierowanie do sanatorium na grudzień. Czy gdzieś na skierowaniu można doczytać czy zwolnienie przysługuje czy nie? Z góry dzięki za podpowiedzi.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Zwolnienie czy urlop?
Tak mozna doczytać.Czy gdzieś na skierowaniu można doczytać czy zwolnienie przysługuje czy nie?
Jeżeli masz skierowanie na Uzdrowiskowe Leczenie Szpitalne to przysługuje zwolnienie,jeżeli na Sanatoryjne to nie.
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 5 razy
Podstawa prawna: - ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - art. 41 i 53 kodeksu pracy Pobyt w sanatorium może się odbywać w ramach: 1. Zwolnienia lekarskiego – pracownik otrzymuje za ten czas zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. wynagrodzenia, 2. Urlopu wypoczynkowego – pracownik otrzymuje za ten czas pełne wynagrodzenie (dotyczy to stałych składników, w przypadku składników zmiennych wyliczana jest średnia z kilku miesięcy).
I jak to teraz zinterpretować
-
forumowicz
Lekarz nie wypisze zwolnienia , no chyba że kuracjusz zachoruje w trakcie , ale wówczas nie będzie mógł korzystać z rehabilitacji .
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- danusia57
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Miałam podobną sytuację przy ostatnim pobycie w sanatorium,zabrakło mi 3 dni urlopu żeby zakończyć rehabilitację.Nie dostałam zwolnienia lekarskiego,tyko wzięłam urlop bezpłatnybarbara-g1 pisze: Lekarz nie wypisze zwolnienia , no chyba że kuracjusz zachoruje w trakcie , ale wówczas nie będzie mógł korzystać z rehabilitacji .
-
forumowicz
-
forumowicz
Czyli tak naprawdę to przebywamy te 21 dni w ramach urlopu i planując wyjazd trzeba go troszkę mieć .