2 terminy sanatorium w odstępie 3 tygodni

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

miana miejsca i terminu sanatorium (w odstępie 3 tygodni)

Post autor: jacky6 »

Cytat z załącznika do pisma NFZ :

"- wniosek odnośnie zmiany terminu, uzdrowiska lub rodzaju leczenia uzdrowiskowego będzie uznawany za rezygnację nieuzasadnioną z potwierdzonego skierowania. W przypadku zwrotu nieuzasadnionego o kolejne leczenie uzdrowiskowe można się ubiegać na podstawie nowego skierowania na leczenie uzdrowiskowe, które zostanie rozpatrzone zgodnie z obowiązującymi przepisami."

Akapit wyżej NFZ ogranicza prawo do wnioskowania zmiany miejsca / terminu tylko do sytuacji wypadku losowego lub choroby ubezpieczonego ( np. pobyt w szpitalu ). Jednakże taki wniosek przyjmowany jest już jako rezygnacja na bazie rozpatrzenia przez OW NFZ może być sfinalizowany poprzez potwierdzenie skierowania na kolejny dostępny termin.

Nie wiem, czy tylko ja mam odczucie, że wniosek rezygnacji oparty na stwierdzeniu odbyciu pierwszej kuracji w niewielkim odstępie czasu będzie potraktowany jako unieważnienie skierowania na podstawie przepisu jak wyżej.
To jest znaczny stopień ryzyka.
Spróbować można - wszak łaska urzędnicza na jakimś tam koniu jeździ i może akurat się uda.
forumowicz

Re: 2 terminy sanatorium w odstępie 3 tygodni

Post autor: forumowicz »

Nie wszystkie NFZ w Polsce dosłownie i zawsze stosują ten przepis ,zależy od ludzia ;) :lol: co rozpatruje daną prośbę z doświadczenia wiem ,że można otrzymać taka zgodę na zmiany.
:D
Empatia i jeszcze raz empatia trochę zastosowania ma i w tym temacie.
Oni tez nie respektują przepisu o 18 miesiącach ,to tak raz w jedną raz w drugą stronę musi się to odbywać. ;) :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Domyślam się,że skoro Tatę wysłali do Nałęczowa to związane jest z chorobą o podłożu kardiologicznym. Jeżeli rzeczywiście tak jest to raczej nie liczyłabym na Busko,które raczej jest w tych schorzeniach przeciwwskazane.
Ja sama miałam taką sytuację,że dostałam skierowanie z NFZ tuż po leczeniu na oddziale rehabilitacji.Bez problemu przesunęli mi termin,miejsce zostało to samo bo mnie odpowiadało.Wystarczył telefon do NFZ,nie pisałam żadnych pism.
I miało to miejsce w niezbyt przychylnym mazowieckim.Taka sytuacja jest uzasadniona.Bądźcie dobrej myśli.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

sanatorium w odstępstwie...

Znakiem tego Panie Dziejku ...
Pewne OW NFZ traktują pacjentów / petentów z buta a w drugim głaskają...
Czyli zależy ile im przydzielono do podziału...
:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Ja podobnie jak Felice nie miałam problemu z przesunięciem terminu - w tym roku z maja na wrzesień. Ja wprawdzie pisałam pismo ale tylko dlatego, że dopiero w czerwcu były podpisywane nowe kontrakty z sanatoriami i przydział mogłam dostać dopiero po zawarciu nowych umów, no i zależało mi na tej samej miejscowości. I nie chciałam, żeby im się pomerdało bo mój wniosek o zmianę terminu pewnie i tak musieli zaterminować na dwa miesiące czyli do czerwca a pisałam w kwietniu.
Ale nie podawałam jakichś wybitnie ważnych powodów - podałam powody zawodowe.

No właśnie, jak będziecie wybierać miejscowość, to sprawdźcie czy tam w ogóle wysyłają na schorzenia, które Tata ma. Bo jak są przeciwskazania to nic nie przeforsujesz, przynajmniej w zakresie zmiany miejscowości.

Felice, o ile przesuwałaś termin, tak z ciekawości zapytam? bo ja w piśmie wskazałam miesiąc, w którym chciałam jechać. Jak w Twoim przypadku było?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

sanatorium w odstępie 3 tygodni

Casandra pisze:Ja podobnie jak Felice nie miałam problemu z przesunięciem terminu...
Casandro - ujawnij się w profilu do jakiego OW NFZ Cię przypisano ...
Czyżby też do Mazowieckiego ?
Bo tak to sobie można jedynie gdybać ...
forumowicz

no co Ty, nie mogę ujawnić :oops:
Ale mazowiecki to nie jest, niestety też nie świętokrzyski więc za bardzo nie mogę się podzielić z Quinlok "namiarami" na kompetentnego pracownika, a chętnie bym to zrobiła.
Śląski też nie więc Tobie też nie mogę pomóc w razie potrzeby :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Felice, o ile przesuwałaś termin, tak z ciekawości zapytam? bo ja w piśmie wskazałam miesiąc, w którym chciałam jechać. Jak w Twoim przypadku było?
Też wyjechałam we wskazanym miesiącu,aczkolwiek był zbliżony do procedur i może dlatego udało się ;)
Z listopada na maj - nie mogłam przekroczyć pół roku,ale maksymalnie przeciągnęłam :?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

sanatorium w ukryciu..

Casandra pisze:no co Ty, nie mogę ujawnić ...
Masz chyba "nieczyste" sumienie, bo na tutejszym forum jest taki zwyczaj ale oczywiście nie obowiązek.
...
Czego się boisz ?

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Felice pisze:Domyślam się,że skoro Tatę wysłali do Nałęczowa to związane jest z chorobą o podłożu kardiologicznym. Jeżeli rzeczywiście tak jest to raczej nie liczyłabym na Busko,które raczej jest w tych schorzeniach przeciwwskazane.
Dziwne, że Busko Zdrój jest niewskazane w schorzeniach kardiologicznych. Ciekawe od kiedy?
Było wskazane dla mnie jako jedno z miejsc rehabilitacji wtórnej po przebytym zawale mięśnia sercowego.
Poniżej cytat ze strony Uzdrowiskowego Szpitala Kompleksowej Rehabilitacji "Krystyna" w Busku Zdroju.
"Działający tu Oddział Kardiologiczny zajmuje się leczeniem i rehabilitacją chorych po operacjach kardiochirurgicznych,
chorymi po angioplastyce, po świeżo przebytych zawałach mięśnia sercowego, z chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym
i innymi schorzeniami układu krążenia. Na oddziale istnieje możliwość przeprowadzenia pełnej nieinwazyjnej diagnostyki kardiologicznej. Ściśle współpracujemy ze Świętokrzyskim Centrum Kardiologii, Kliniką Chirurgii Serca i Naczyń Krakowskiego
Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II, oraz z innymi Klinikami oraz Szpitalami Rejonowymi.
Dodatkowo funkcjonuje 4 łóżkowy Pododdział Intensywnego Nadzoru Kardiologicznego - sala klimatyzowana
- z całodobową opieką pielęgniarsko lekarską.
Do Państwa dyspozycji są następujące pracownie:
- Pracownia testów wysiłkowych
- Pracownia holterowska: 24 godzinne badanie EKG oraz 24 godzinne monitorowanie ciśnienia tętniczego krwi
- Pracownia echokardiografii
- Pracownia psychologiczna
- Sale do rehabilitacji kardiologicznej"

Tak więc wiadomości o przeciwwskazaniach do leczenia kardiologicznego w Busku Zdroju są chyba mało aktualne.
p.s. nawet kilka osób z naszego Forum korzystało z rehabilitacji kardiologicznej właśnie w Busku Zdroju.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016 22:05 przez Dzia_dek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ