Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Ja byłem na komisji w Tomaszowie Maz.w Październiku 2016 i na ten rok nie mieli już dla mnie miejsca.Powiedziano mi że już wszystko jest wykorzystane.Mogłem pojechać w styczniu 2017 ale poprosiłem o marzec i jadę od 15 marca do Inowrocławia do Kujawiaka
Witam.
20 października wróciłam z sanatorium w Aleksandrowie Kujawskim i mam pytanie czy ktoś posiada informację jaki jest czas złożenia ponownego wniosku od powrotu?
Wanda czy byłaś z ZUS ? Jeśli z ZUS to nie jest wprost powiedziane po jakim czasie można składać. teoretycznie dwa razy do roku można na to samo schorzenie jechać . Każda jednostka chorobowa to inny temat i na każdą jednostkę chorobową można jechać oddzielnie . NP. Raz na lędzwiowy raz na szyjny (kręgosłup) lub bark czy kolano . to są wszystko inne jednostki chorobowe.
Wanda, z tego co ja wiem to możesz składać od razu po powrocie - jeśli chodzi o sanatorium ZUS. Czy dostaniesz to już jest inny temat, może ktoś uznać, ze co za dużo rehabilitacji to nie zdrowo i nie oszczędnościowo. Ale żadne przepisy nie ograniczają czasu, w którym można złożyć wniosek, to po prostu nigdzie nie jest napisane. Jeżeli lekarz prowadzący oceni że stan zdrowia wymaga rehabilitacji to wypisuje wniosek i już.
Ja teraz mam prewencję ambulatoryjną (w styczniu miałam stacjonarną) i na pewno w I/II kwartale przyszłego roku złoże wniosek znów, zwłaszcza, że sanatorium z NFZ dopiero w kwietniu 2018r
andr58 pisze:Ja byłem na komisji w Tomaszowie Maz.w Październiku 2016 i na ten rok nie mieli już dla mnie miejsca.Powiedziano mi że już wszystko jest wykorzystane.Mogłem pojechać w styczniu 2017 ale poprosiłem o marzec i jadę od 15 marca do Inowrocławia do Kujawiaka
A czy proponowano Ci inne miejscowości na rehabilitację? Pozdrawiam
Monika, pewnie że są. Zwłaszcza woda. Jeżeli jedziesz na układ ruchu to masz zazwyczaj gimnastykę w basenie i jakieś kąpiele.Bo gimnastyka w jakiejś formie musi być 2xdziennie czyli zazwyczaj basen i sala gimnastyczna. W umowie z ZUS-sem jest wskazane,że musi być ileś tam zabiegów z wykorzystaniem surowców naturalnych czyli woda i inne. W kujawiaku Inowrocław (solanki) wszyscy kręgosłupowcy mieli ćwiczenia w basenie i jacuzzi solankowe. Wszyscy jak leci, chyba, że ktoś miał nadciśnienie to jacuzzi było jakieś inne, z normalna wodą. No i borowinę też, chyba, że były przeciwwskazania.Ja miałam fango.
Nawet teraz przy skierowaniu ambulatoryjnym mam basen i kąpiel bąbelkową.
Proszę o podpowiedź i poradę Jestem nowicjuszem, 12 listopada rozpoczynam swój pierwszy wyjazd sanatoryjny z ZUS. Czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, jak wygląda rehabilitacja psychosomatyczna? Nie wiem jak się przygotować, co zabrać i w ogóle jak się nastawić. Jadę do sanatorium Przedwiośnie w Kowarach. Z tego co wyczytała, to całkiem nowy ośrodek na leczniczej mapie Polski i zbyt wiele w necie na jego temat nie znalazłam