sanatorium nad morzem
-
robcio61
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2015 14:12
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
sanatorium nad morzem
Będąc niedawno u Pani dzielącej skierowaniami do sanatorium w wałbrzyskim ZUS-ie, na moją propozycję aby mnie skierowała gdzieś nad morze , usłyszałem : " panie ,mi by chyba głowę urwali jakbym takie skierowanie dała, to musi
orzecznik napisać, że konieczny pobyt nad morzem".W związku z tym mam pytanie czy ktoś wie jakie schorzenia uprawniają do sanatorium nad naszym pięknym Bałtykiem?
-
forumowicz
Re: sanatorium nad morzem
-
evita2000
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 28 paź 2016 19:09
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 0
- alergia i astma
- niedoczynność tarczycy
- nadciśnienie (choć tu należy ostrożnie korzystać ze słońca!)
- reumatyzm
- osteoporoza
- łuszczyca
- żylaki
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
-
forumowicz
-
robcio61
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2015 14:12
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
Ja mam schorzenia narządów ruchu ,ale też "dorobiłem się" alergii na pyłki traw i siano.
Dlatego jestem ciekaw czy ten zestaw uprawnia mnie do pobytu nad morzem.
-
forumowicz
-
forumowicz
Jak najbardziej ,po za tym nieprawdą jest ,że ZUS wysyła tylko i wyłącznie jak najbliżej domu .Wysyła i dalej ,ja miałam taka propozycję.robcio61 pisze:Kruszynko.przepraszam,że dopiero teraz odpowiem na twoje pytanie.Byłem w szpitalu bez internetu...
Ja mam schorzenia narządów ruchu ,ale też "dorobiłem się" alergii na pyłki traw i siano.
Dlatego jestem ciekaw czy ten zestaw uprawnia mnie do pobytu nad morzem.
Zawalcz o wyjazd nad morze
Powodzenia Ci życzę .
Zawsze trzeba mieć nadzieję i walczyć o swoje sprawy ,marzenia ,miłość
-
forumowicz
użyj raczej stosownej dokumentacji medycznej. Urok osobisty nie wystarczy, to nie potańcówka sanatoryjna. Wysyłanie dalej niż 200 km musi być uzasadnione. Różnymi czynnikami czasami np. brakiem miejsc w promieniu 200km czasami innymi czynnikami o których pacjent badany przez orzecznika nie zawsze jest informowany. Żaden pracownik nie będzie "się podkładał" i wysyłał bez uzasadnienia pacjenta tam gdzie on chce jeżeli nie ma uzasadnienia. To nie koncert życzeń. Zwłaszcza, że z tego co opisałeś panie w Twoim O/ZUS nie bardzo są skłonne do omijania procedur. No i słusznie, porządek musi być.
Tak czy inaczej powodzenia życzę - próbuj, zwłaszcza popracuj nad ta alergią. Tak aby konieczność leczenia nad morzem była wpisana w orzeczeniu.
Bo nie sądzie, żeby na sam narząd ruchu wysłali Cię z Wałbrzycha nad morze.
-
forumowicz
Ja już trzykrotnie byłam nad morzem, lekarz rodzinna wskazała morze i tak otrzymałam, orzecznik nawet się tym nie zainteresował gdzie chciałabym pojechać, dopiero pani przydzielająca turnus zapytała mnie gdzie i kiedy chcę wyjechać.