Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
andr58
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 11:53
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: andr58 »

Ja byłem na komisji w Tomaszowie Maz.w Październiku 2016 i na ten rok nie mieli już dla mnie miejsca.Powiedziano mi że już wszystko jest wykorzystane.Mogłem pojechać w styczniu 2017 ale poprosiłem o marzec i jadę od 15 marca do Inowrocławia do Kujawiaka
Awatar użytkownika
Ela46
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 paź 2012 23:45
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Ela46 »

ja mam wyjazd z Zus do Wieniec Zdrój,,, 29.11 do 22.12 Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Wanda Maz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2014 08:39
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Wanda Maz »

Witam.
20 października wróciłam z sanatorium w Aleksandrowie Kujawskim i mam pytanie czy ktoś posiada informację jaki jest czas złożenia ponownego wniosku od powrotu?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Wanda czy byłaś z ZUS ? Jeśli z ZUS to nie jest wprost powiedziane po jakim czasie można składać. teoretycznie dwa razy do roku można na to samo schorzenie jechać . Każda jednostka chorobowa to inny temat i na każdą jednostkę chorobową można jechać oddzielnie . NP. Raz na lędzwiowy raz na szyjny (kręgosłup) lub bark czy kolano . to są wszystko inne jednostki chorobowe.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wanda, z tego co ja wiem to możesz składać od razu po powrocie - jeśli chodzi o sanatorium ZUS. Czy dostaniesz to już jest inny temat, może ktoś uznać, ze co za dużo rehabilitacji to nie zdrowo i nie oszczędnościowo. Ale żadne przepisy nie ograniczają czasu, w którym można złożyć wniosek, to po prostu nigdzie nie jest napisane. Jeżeli lekarz prowadzący oceni że stan zdrowia wymaga rehabilitacji to wypisuje wniosek i już.
Ja teraz mam prewencję ambulatoryjną (w styczniu miałam stacjonarną) i na pewno w I/II kwartale przyszłego roku złoże wniosek znów, zwłaszcza, że sanatorium z NFZ dopiero w kwietniu 2018r :D
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

andr58 pisze:Ja byłem na komisji w Tomaszowie Maz.w Październiku 2016 i na ten rok nie mieli już dla mnie miejsca.Powiedziano mi że już wszystko jest wykorzystane.Mogłem pojechać w styczniu 2017 ale poprosiłem o marzec i jadę od 15 marca do Inowrocławia do Kujawiaka
A czy proponowano Ci inne miejscowości na rehabilitację? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ja też jestem ciekawa czym będzie dzielił ZUS w 2017 roku.
Monikac
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 05 lis 2016 23:39
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Monikac »

Czy w sanatorium z ZUS są również zabiegi przyrodolecznicze typu borowina, woda?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Monika, pewnie że są. Zwłaszcza woda. Jeżeli jedziesz na układ ruchu to masz zazwyczaj gimnastykę w basenie i jakieś kąpiele.Bo gimnastyka w jakiejś formie musi być 2xdziennie czyli zazwyczaj basen i sala gimnastyczna. W umowie z ZUS-sem jest wskazane,że musi być ileś tam zabiegów z wykorzystaniem surowców naturalnych czyli woda i inne. W kujawiaku Inowrocław (solanki) wszyscy kręgosłupowcy mieli ćwiczenia w basenie i jacuzzi solankowe. Wszyscy jak leci, chyba, że ktoś miał nadciśnienie to jacuzzi było jakieś inne, z normalna wodą. No i borowinę też, chyba, że były przeciwwskazania.Ja miałam fango.
Nawet teraz przy skierowaniu ambulatoryjnym mam basen i kąpiel bąbelkową.
kawa74
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 21 paź 2016 10:44
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kawa74 »

Proszę o podpowiedź i poradę :) Jestem nowicjuszem, 12 listopada rozpoczynam swój pierwszy wyjazd sanatoryjny z ZUS. Czy ktoś z Was mógłby podpowiedzieć, jak wygląda rehabilitacja psychosomatyczna? Nie wiem jak się przygotować, co zabrać i w ogóle jak się nastawić. Jadę do sanatorium Przedwiośnie w Kowarach. Z tego co wyczytała, to całkiem nowy ośrodek na leczniczej mapie Polski i zbyt wiele w necie na jego temat nie znalazłam :)
ODPOWIEDZ