Szarotka Polanica Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
pimpulina
Na forum od: 17 lis 2016 23:34
Staż sanatoryjny: 2

Szarotka Polanica Zdrój

Post autor: pimpulina »

Sanatorium, które lata świetności ma już za sobą, chociaż w obiekcie funkcjonuje stosunkowo nowoczesna winda.
Cienkie materace na łóżkach, rozpadające się krzesła.
W łazienkach smród gnijącej pod brodzikiem wody.
W pokoju grzyb na wiecznie zaparowanych oknach, brudno, pajęczyny na ścianach i gruba warstwa kurzu na kloszach. Serwis sprzątający poza wszelką krytyką.
Chłodne grzejniki, trudno wysuszyć ręczniki po zabiegach wodnych.
Jedzenie słabe, porcje np. masła mocno niedoważone - bywało, że na jedną bułkę nie starczyło.
Codziennie !!! na śniadanie lub kolację był twarożek lub inny serek podobnego typu. KOSZMAR
Obiady o temperaturze odległej od gorącej - catering dowozi posiłki godzinę przed, w związku z czym zwłaszcza obiady chłodne.
Mały parking na 6 samochodów, płatny telewizor (80 zł za 5 programów) i wypożyczenie czajnika.
Najlepszym co mogło się trafić to lekarz i pielęgniarki.
Mimo, iż na zabiegi chodzi się do Wielkiej Pieniawy, to rodzaje zabiegów i baza zabiegowa bardzo bogata.
Szkoda tylko, że pora chłodna.
A co do atrakcji turystycznych, polecam:
Piękny Park Zdrojowy
Skalne Miasto
Błędne Skały
Praga
Zamek w Litomyślu na Morawach i w pakiecie Jaskinia Macochy
Przy całodniowych wycieczkach nie ma co liczyć na całodzienny prowiant. W paczce było małe masełko, kilka plasterków sera żółtego i kilka topionego, kilka plasterków wędliny, mała butelka wody, jabłko, wafelek i banan. Bez pieczywa. W żaden sposób nie pokrywa to całodziennego wyżywienia.
Obowiązkowa jest opłata klimatyczna. Rano pobudkę robią panowie z dmuchawami (spalinowymi) do liści, a w pobliżu Szarotki ma swoje "gniazdo" kolejka turystyczna, cyklicznie nawołująca klientów upierdliwym gwizdaniem.
forumowicz

Re: Szarotka Polanica Zdrój

Post autor: forumowicz »

Każdy wolałby czytać pochwały na temat sanatorium , ale nie zawsze się one należą.
Dzięki za opinię :)
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: maria123 »

Ojej :!: zaskoczona jestem tą opinią :o Byłam w 2009roku w Szarotce w Polanicy Zdrój i było to moje najlepsze sanatorium. :D Warunki były bardzo dobre, jedzenie smaczne, panie sprzątające bardzo się starały, obsługa bardzo miła :) i miejsce bardzo ciekawe. Z chęcią bym tam jeszcze wróciła. :shock: Chyba Pimpulina ma wyższe wymagania :idea:
pimpulina
Na forum od: 17 lis 2016 23:34
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: pimpulina »

Maria123, nie mam wygórowanych wymagań.
Panie sprzątające może i kiedyś się starały. W turnusie, którego byłam uczestniczką, ich praca czasami ograniczała się do umycia podłogi (w tej samej wodzie od parteru do 3-go piętra) i wyrzucenia śmieci z łazienki. Wytarcie kurzu było poza ich zakresem obowiązków?
Tydzień przed końcem turnusu skończyła się woda dostępna dla kuracjuszy (obok pokoju pielęgniarek) i nikt nie uzupełnił baniaka.
Pan doktor i panie pielęgniarki - wszyscy bardzo mili, uczynni, służący pomocą.
W swoim poście napisałam, że baza zabiegowa bardzo bogata, co nie zmienia faktu, że okoliczności, w których przyszło mi spędzić 3 tygodnie, nie były najpiękniejsze.
Proszę mi wierzyć, na kloszach gruba warstwa kurzu, pod oknem balkonowym dawno nie posprzątany brud, wiszące na ścianach i suficie pajęczyny, to widok nie tylko w moim pokoju.
Ogólnie zdecydowana większość osób, z którymi rozmawiałam, mówiła, że jedzenie kiepskie, w pokojach zimno i brudno.
Już na spotkaniu z panią kierownik kuracjusze zgłaszali problem z zimnym jedzeniem i niską temperaturą w pokojach.
Sama Polanica i okolice przepiękne i chętnie tam wrócę, ale już nie do Szarotki.
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: maria123 »

Czyż nie za dużo wymaga się od pań sprzątających za tą skromną pensję najniższą krajową 1355 zł lub 5 zł na godz? ;) dobrze ,że chociaż myły podłogę i śmiecie wyrzucały. Jakby chciały tak :shock: każdy pokój pucować, to by się zarobiły. Kuracjusze często nie doceniają tej ciężkiej pracy i nie szanują, tylko wymagają.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Mario , ja nie byłam w Szarotce, z tego co napisałaś Ty tam przebywałaś 7 lat temu .... to już historia. Jesteś pewna , że tam nic się nie zmieniło?
Nasza koleżanka wg mnie bardzo spokojnie opisała warunki tam panujące.
Czyż nie za dużo wymaga się od pań sprzątających za tą skromną pensję najniższą krajową 1355 zł lub 5 zł na godz? dobrze ,że chociaż myły podłogę i śmiecie wyrzucały...
Myślę , że nie za dużo się wymaga , większość mi znanych osób bardzo pobłażliwie podchodzi do sprzatania, ale czy to jest właściwe? Tak naprawdę to dlaczego ma mnie interesować kto ile zarabia ?, zaczniemy od Pań sprzątających itd.....

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Byłam w ubiegłym roku w Polanicy. Mieszkańcy Szarotki przychodzili na zabiegi i posiłki do Wielkiej Pieniawy.Byli bardzo niezadowoleni z warunków tam panujących.Wiem,że Szarotka szykowana jest do remontu,jednakże nadal działa.
Lekarz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 lis 2016 10:56

Post autor: Lekarz »

maria123 pisze:Czyż nie za dużo wymaga się od pań sprzątających za tą skromną pensję najniższą krajową 1355 zł lub 5 zł na godz?
Teraz już jest minimum 13 zł za godzinę ;)
Awatar użytkownika
rozantka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: rozantka »

Do Marii 123....Myślę że pracę trzeba wykonywać rzetelnie nie zależnie od zarobków. Pozdrawiam ;) :( :( :( :shock: :shock: :shock:
Maria24
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 06 sie 2017 20:26
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Maria24 »

Witam, czy ktoś jedzie do Polanicy Zdrój w terminie 24 sierpnia z rejonu Słupsk - Koszalin?

Maria
ODPOWIEDZ