CKiR KONSTANCIN

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Spinka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 lut 2010 13:02

CKiR KONSTANCIN

Post autor: Spinka »

Witam
Jestem dyskopatka, w czerwcu ubiegłego roku przeszłam operację kręgosłupa szyjnego ze wstawieniem implantu na poziomoe C4/C5. Do konca roku neurochirurg odradzał rehabilitację. Teraz chcialabym skorzystac z jakiejs w dobrym miejscu. Slyszalam niezle opinie o pobytach w CKiR Konstancin. Czy ktos wie jak to sie zalatwia? Jakie skierowanie ma wypisac lekarz, co powinno na nim byc i jakie jeszcze dokumenty trzeba zalaczyc?
Najbardziej interesuja mnie jednak opinie osob, ktore w CKiR Konstancin byly... Jak tam jest? Jacy rehabilitanci? Jaki rodzaj rehabilitacji i czy pomogla?
Obecnie ciagle jeszcze odczuwam bole lewego barku i lewego boku.

Bede wdzieczna za opinie :)
Mały
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 09:12

Re: CKiR KONSTANCIN

Post autor: Mały »

konstancin był i jest kojarzony z tzw Białym Domem koło tężni szpital i rehabilitacja a CK iR prz Gąsiorowskiego to jest centrum krztałcenia młodzieży na wózkach i kortem tenisowym oczywiście komercyjnym dla ludzi z zewnątrz jak i basenem , ktory jest zasikiwany uczniami z pobliskich szkół z zewnątrz czyli zakład otwarty gdzie każdy może wejść i nasikać , a rehabilitacja jest beznadziejna w zasadzie jest to rozruszanie człowieka zdrowego , który siedzi przy biurku i potrzeba mu ruchu , człowiek chory i po urazach nie ma tu czego szukać bo opieka lekarska tu jest żadna tzn nie ma obchodów a przez cały czas pobytu lekarz prowadzący nawet nie zapyta jak sie pani czuje czy coś pani pomóc czy przypisać lub zmienić pani sama musi ingerować i prosić o okonkretne zmianę zabiegów lub tabletki do przypisania oczywiście potem sama musi je kupić w pobliskiej aptece ok 2km od osrodka ckir , to jest komercyjny punkt i nikt nie przejmuje się pani zdrowiem wręcz przeciwnie jeśli pani przyzna się ,że zle sie czuje mogą z tego powodu wypisać , jedzenie jest 3 razy dziennie w dwuch zmianach są diety , wybór należy i ryzyko do pani ja osobiście nie polecam . :(
grudzien
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2010 16:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: grudzien »

Mały pisze:konstancin był i jest kojarzony z tzw Białym Domem koło tężni szpital i rehabilitacja a CK iR prz Gąsiorowskiego to jest centrum krztałcenia młodzieży na wózkach i kortem tenisowym oczywiście komercyjnym dla ludzi z zewnątrz jak i basenem , ktory jest zasikiwany uczniami z pobliskich szkół z zewnątrz czyli zakład otwarty gdzie każdy może wejść i nasikać , a rehabilitacja jest beznadziejna w zasadzie jest to rozruszanie człowieka zdrowego , który siedzi przy biurku i potrzeba mu ruchu , człowiek chory i po urazach nie ma tu czego szukać bo opieka lekarska tu jest żadna tzn nie ma obchodów a przez cały czas pobytu lekarz prowadzący nawet nie zapyta jak sie pani czuje czy coś pani pomóc czy przypisać lub zmienić pani sama musi ingerować i prosić o okonkretne zmianę zabiegów lub tabletki do przypisania oczywiście potem sama musi je kupić w pobliskiej aptece ok 2km od osrodka ckir , to jest komercyjny punkt i nikt nie przejmuje się pani zdrowiem wręcz przeciwnie jeśli pani przyzna się ,że zle sie czuje mogą z tego powodu wypisać , jedzenie jest 3 razy dziennie w dwuch zmianach są diety , wybór należy i ryzyko do pani ja osobiście nie polecam . :(
witam! To nie jest prawdą co pisze "Mały". Byłam tam na rehabilitacji 4 tygodnie...8 zabiegów. Rehabilitanci świetni...obsługa uprzejma. Jedzenie dobre...wystarcza. Owszem , do lekarza prowadzącego , jeżeli zachodzi konieczność trzeba się zwrócić...są bardzo uprzejmi...czasami zaglądają do pokoi...ale nie są natrętni. To ,że trzeba wykupić receptę w aptece ,to jest oczywiste. Ja bardzo polecam. Skierowanie trzeba żeby było "pilne", inaczej okres oczekiwania 2 lata.
Mały
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 09:12

Post autor: Mały »

:lol: Panie grudzien , może sie pan wypowiadać anie oskarzać czy ktoś pisze prawde czy nie prawdę napisz pan co panu dolega i jakie sa pana opinie , ja napisałem prawdę , CKIR jest osrodkiem krztałcenia osób niepełnosprawnych w tym na wózkach sa dla nich wykłady -nauczanie stacjonarne tzn ze spaniem i wyzywieniem oraz korzystają z zjęć rehabilitacyjnych , ośrodek jest komercyjny a więc wiekszość zabiegów jak masaż , bicze , wanny specjalne okłady lecznicze , basen są PŁATNE , i w osrodku jest czynny kort tenisowy dla ludzi z zewnątrz rzadko uzywany w lecie a w zimie to wiadomo , za to mało jest miejs na relaks po za pokojem miejsca spacerowe pod swierkami zostałe przeznaczone pod komercyjny parking samochodowy , resztę zajmuje kort i postój nauki jazdy kuracjusze łażą po drodze międy autami , jeszcze raz dodaje tego ośrodka nie polecam dla ludzi chorych i obolałych zwłaszcza tych co potrzebóją troski, spokoju i opieki trzeba sobie tu radzic samemu i cwiczyc na rowerach treningowych czy na sali , u mnie w pokoju byli kuracjusze biegający wieczorem po ulicach i chodzący dwa razy dziennie na basen i do kawiarni a mi na wizycie lekaskiej ze skierowaniem kazano w bólu podnosic nogi ręce nie wiem po co skoro tu sa przyjmowani ludzi o znikomej niepełnosprawności od czego to zależy nikt nie mówi czyli to nie jest Sanatorium jak niektórzy myśla tylko Komercyjny Punkt i Kształcenia młodzieży niepełnosprawnej za co dostają zapewne dofinansowanie najwazniejsze ,że jest to miejsce pracy dla wielu ludzi nie zależnie co umieja bo tu nie ma znaczenia najwazniejszy jest pieniądz :lol:
grudzien
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2010 16:42
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: grudzien »

Panie Mały . powiem tak...mam inne zdanie na ten temat. CKIR to centrum kształcenia i rehabilitacji...ale nie tylko...w ostatnich latach obiekt został rozbudowany. Uważm ,że takiej rehabilitacji nie ma w żadnym innym sanatorium. CKIR jest generalnie ustawione pod rehabilitację...a nie rozrywkę...ale można trafić na fajne towarzystwo. Plusem jest również to, że pacjent -kuracjusz decyduje o terminie a nie NFZ. Rehabilitacja trwa 4 lub 6 tygodni. Jest komercja ,owszem,ale również są pacjenci NFZ, są osoby po wypadkach i po operacjach , lub broniący się przed operacją. Wielki plus to to ,że nie ma barier arhitektonicznych, więc mogą przebywać osoby na wózkach inwalidzkich. Pacjentami są osoby w różnym wieku, młodzież , osoby w średnim wieku , również i starci. Ci ostatni ,oczywiście mają największe wymagania(to zrozumiałe)i sobie narzekają. Ja trafiłam do CKIR na rehabilitację 4 lata po operacji kręgosłupa lędżwiowego, żaluję ,że nie wcześniej. Aktualnie przymierzam się do turnusu... mam już termin kwalifikacj . Pobyt w CKIR nie ma wpływu na wyjazd do sanatorium -uzdrowiska , "idzie" to z innej puli NFZ.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Niestety całkowicie zgadzam się Małym. Byłam w CKR rok temu na leczeniu poszpitalnym po poważnej operacji kręgosłupa. To co tam zastałam jest trudne do opisania. Pokój na parterze okazał się ponurą śmierdzącą norą ze wspólną łazienką na dwa pokoje. Łóżka rozklekotane, "meble"połamane bez szuflad, dziura w linoleum, w łazience grzyb na podłodze, popękane kafelki. Byłam tak załamana że przez kilka dni nie byłam w stanie nic przełknąć. Na stołówce poobijane kubki. Zabiegi żadna rewelacja. Jedynym zabiegiem który faktycznie mi pomógł to była indywidualna gimnastyka (serdecznie pozdrawiam Panią Renatkę). Basen płatny, dostępny tylko wcześnie rano albo późnym wieczorem wspólnie z mieszkańcami Konstancina. Całe szczęście że pogoda była piękna więc każdą wolną chwilę spędzałam na spacerach bo Konstancin jest piękny....
ODPOWIEDZ