KRYNICA-ZDRÓJ CLIR BESKID

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: KRYNICA-ZDRÓJ CLIR BESKID

Post autor: forumowicz »

Nigdy tam nie byłam , ale żeby z tej Twojej ewentualnej zamiany ,nie wyszło , że .... zamienił stryjek , siekierkę na kijek ... jeśli jesteś jako tako sprawny ;) , to odrzucić Krynicę :?:
skoczek11
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2016 09:46
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: skoczek11 »

Witam Cie "kuracjuszkaasia" :kwiat:
No co do zamiany to się tylko pytałem czy jest sens, jakbys wcześniej zauważyła to właśnie tak
napisałem, "Zamienil stryjek...."
i dlatego chciałem dopytac, czy by ktoś cos doradzil! :(
Bo nie ukrywam, ale nie jestem zadowolony z tego mobiektu
Na ich stronie ze zdjęć wywnioskowałem, ze sa jedynki, a po tel
pani mi powiedziała, ze takowych nie ma! :shock: :o ~
To się pytam, jakim cudem na stronie sa zdjęcia?
Chyba z innego obiektu po mojemu!! :o :o :(
Podro
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Czytam i widzę, że te dywagacje poszły w zdecydowanie złym kierunku. Żeby było jasno mam 59 lat jestem niestety gruba ( bywają grubsze) choć ciągle mam nadzieje że to się zmieni i mam coraz więcej problemów ze sprawnym poruszaniem się po szlakach wysokogórskich choć z tego nie rezygnuję. Gdyby było inaczej nie jeździłabym do sanatoriów ze względu na choroby stawów i kręgosłupa. Jednak wśród kuracjuszy są tacy co codziennie prawie biegiem wdrapują się na Parkową i tacy dla których wejście tam jest wyczynem. Nie polecam Beskidu tym co wchodzenie pod górę stanowi dla nich problem i tyle i aż tyle chciałam wyrazić. Nie chciałam nikogo obrazić a słowa: gruby starszy i niedołężny nie są obraźliwe choć można je owinąć w bawełnę.
Bietka :kwiat:
Awatar użytkownika
KarolinaLap2208
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2015 14:05
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: KarolinaLap2208 »

Bietka pisze:Czytam i widzę, że te dywagacje poszły w zdecydowanie złym kierunku. Żeby było jasno mam 59 lat jestem niestety gruba ( bywają grubsze) choć ciągle mam nadzieje że to się zmieni i mam coraz więcej problemów ze sprawnym poruszaniem się po szlakach wysokogórskich choć z tego nie rezygnuję. Gdyby było inaczej nie jeździłabym do sanatoriów ze względu na choroby stawów i kręgosłupa. Jednak wśród kuracjuszy są tacy co codziennie prawie biegiem wdrapują się na Parkową i tacy dla których wejście tam jest wyczynem. Nie polecam Beskidu tym co wchodzenie pod górę stanowi dla nich problem i tyle i aż tyle chciałam wyrazić. Nie chciałam nikogo obrazić a słowa: gruby starszy i niedołężny nie są obraźliwe choć można je owinąć w bawełnę.
Bietka :kwiat:
Dojście do samego sanatorium jest owszem pod górkę, ale w tym terenie jest trudno o dostęp łatwy, to czy ktoś jest gruby czy chudy, czy nie daje rady nie jest żadnym wyznacznikiem gdyż dla chcącego nic trudnego :)
Podejście za pierwszym drugim i trzecim razem jest ostre natomiast później już nie sprawia żadnych trudności
Ja polecam to Sanatorium że względu na rehabilitację i klimat!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
KarolinaLap2208
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2015 14:05
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: KarolinaLap2208 »

KarolinaLap2208 pisze:Otóż jako pierwsza chce Wam zdać relację z Tegoż Sanatorium.......
Kwestia pierwsza ta bardziej bulwersująca niektórych rzecz jasna czyli Opłaty na miejscu:
- Parking
Opcja Niestrzeżony 192,- ( Za cały pobyt )
Opcja strzeżony (czyt. Zamykany) 240,- Za cały pobyt
- telewizor 30,- (Od osoby )
- Pokoje 2 I 3 Osobowe
- INTERNET 2,- (za dzień) ;)jakość słaba, ale działa skoro dla Was piszę
- Ubezpieczenie (nie jest obowiązkowe) 5,-
To tyle z tych punktów zapalnych....
Kwestia pokoi, coraz więcej jest remontowana, owszem są pokoje w których czas się zatrzymał, ale ważne, że jest gdzie spać, w końcu jestem tu po to aby się wyleczyć....
Jedzenie...
Niestety ku zdziwieniu niektórych szefem kuchni nie jest Magda Gessler,ani żaden inny Top chef, ale nie muszę podjadać między posiłkami,więc nie jest źle... Ja nie narzekam i zawsze znajdzie się ktoś kto będzie :)
Kolejna kwestia zabiegi....
Zabiegi są właściwie dobrane, przez właściwą kadrę lekarską....
Kadra rehabilitacyjna cudowna, nie czuję się dyskomfortu... Zabiegi są adekwatne do urazu...
Ludzie wykonujący uśmiechnięci, młodzi ;)
Jest również terapia relaksacyjna, oraz zajęcia z Panią psycholog, wiadomym jest, że każdy indywidualnie podchodzi do kwestii porażenia Sobie z własną słabością, czy też z traumą np. Po urazie!!!...
Więc polecam skorzystać :) terapia relaksacyjna bardzo miła :)
Kolejna kwestia to taki zbiór potrzebnych rzeczy:
-Dwa ręczniki ( tu na miejscu są dwa, ale na zabiegi w formie podkładu na kolejki)
- Czepek, strój kąpielowy, bądź kąpielówki
( Czepek obowiązkowy)
- Klapki na basen, obuwie do biegania lekkie ( gdyż na gimnastyce zbiorowej często biegamy)
- Dokumentacja medyczna
- Polecam zabrać dwa komplety odzieży coś ciepłego,oraz lżejszego, gdyż pogoda tutaj to niewiadoma ;)
- Dla zmarzluchów,kocyk gdyż w sali to terapii relaksacyjnej jest wietrzone po każdej grupie,a że na terapii się leży może być troszkę zimno, gwarantuje sen po 15 sekundach ;)( i chrapanie :))
Kwestia zwrotu pieniążków za dojazd, tak pieniążków są zwracane na koniec turnusu, przy przyjęciu podaję się ilość km, bądź okazuje bilet.
I teraz moja opinia ( podkreślam wciąż tu jestem) ;)
Są tacy którzy, jeżdżą po takich ośrodkach na wczasy, są tacy którzy byli już miliony razy, Wszędzie i wiedzą wszystko najlepiej , Ci zawsze mają dużo do powiedzenia i najwięcej narzekają!!! Ale tacy ludzie szukają komfortu... No cóż!!
Ja osobiście jestem zachwycona!!!
Każde niedociągnięcia rekompensują tutaj wspaniali rehabilitanci i zabiegi które wykonują budynek jest ogromny i proszę mi wierzyć, to jest ogromny koszt utrzymania...
Nie jest to pałac, a ja nie jestem królową przyjechałam się leczyć, a tutaj odpoczywam!!!
Sam ośrodek znajduje się w centrum, więc wszędzie jest blisko, ceny porównywalne jak wszędzie.
Uwaga jest tutaj Biedronka i Intermarche, ale 5 km w jedną stronę ;) spacer dla wytrwałych :)
Są dancingi organizowane przez Sanatorium wstęp to 5,-
Ale to opłata w całości dla Pana który przygrywa :)
Co drugi dzień również,czynny jest barek w którym znajduje się alkohol, jest bilard, piłkarzyki (może piłeczka jest za mała, ale to szczegół)
Jest również Ping Pong :)
Są wycieczki tzw. Dodatkowe dla tych którzy lubią :)
Dla mnie to wymarzone sanatorium, ale nie każdy jest mną ;) Serdecznie Polecam :)

cypis76
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 sty 2017 19:20
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: cypis76 »

Witam. Czy jest możliwość otrzymania pokoju 1- osobowego ?
I jeszcze u mnie na skierowaniu pisze że doba zaczyna się od godziny 00.00 w dzień przyjazdu, to ja z tym w końcu jest ?
Ja jadę 28.01.2017r.
Jeżeli mogę prosić Cię Karolinko o odpowiedź to będę wdzięczny bo widzę, że jesteś zorientowana w tym obiekcie :-) lub innych osób które są obeznani w tym temacie...
Z góry dziękuję za odpowiedź...
dadys
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2017 11:20

Post autor: dadys »

cypis76 pisze:Witam. Czy jest możliwość otrzymania pokoju 1- osobowego ?
I jeszcze u mnie na skierowaniu pisze że doba zaczyna się od godziny 00.00 w dzień przyjazdu, to ja z tym w końcu jest ?
Ja jadę 28.01.2017r.
Jeżeli mogę prosić Cię Karolinko o odpowiedź to będę wdzięczny bo widzę, że jesteś zorientowana w tym obiekcie :-) lub innych osób które są obeznani w tym temacie...
Z góry dziękuję za odpowiedź...

widzę że jeszcze nie uzyskałeś odpowiedzi, też mnie ciekawi czy jak by się człowiek uparł to by dostał ten jednoosobowy pokój, jakoś mnie przeraża trzy tyg. z obcą osobą
ja jadę 04,01,2017
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

cypis doba zawsze zaczyna się o godz. 00;00 więc tak też pisze na skierowaniu.
Kuracjusze z poprzedniego turnusu mają zazwyczaj prawo przebywać w ośrodku do
godz 10 - 12. Personel musi mieć czas żeby przygotować pokoje dla następnych osób
i wtedy zaczyna się zakwaterowanie nowych. Ale wiele osób wyjeżdża wcześnie rano,
niektóre jeszcze wieczorem wiec część pokoi jest przygotowana wcześniej na przyjazd
nowych. Dobrze jest przyjechać do sanatorium w miarę rano (8 - 9 godz.) wtedy jest
szansa na zakwaterowanie w "lepszym" czyli mniejszym (dwójka) pokoju oraz jest więcej
możliwości co do wyboru jakości zabiegów i czasów ich wykonania. :D

dadys mało prawdopodobne, że nawet jakbyś się uparł to dostaniesz pokój jednoosobowy.
Te są zazwyczaj zarezerwowane dla osób, które ze względów zdrowotnych, medycznych
lub innych są "zmuszone" do korzystania tylko z tej formy zakwaterowania.
Osoba w pokoju jest obca do momentu, w którym się sobie nie przedstawicie, a potem
to już jest ktoś znajomy. Nie musicie się od razu rzucać sobie na szyję, ale jeśli spotykają
się dwie w miarę normalne osoby to zawsze można się dogadać i nawet jeśli się nie
"zakumplujecie" to przynajmniej nie będziecie sobie wzajemnie utrudniać życia. :)
dadys
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2017 11:20

Post autor: dadys »

Dzia_dek pisze: dadys mało prawdopodobne, że nawet jakbyś się uparł to dostaniesz pokój jednoosobowy.
Te są zazwyczaj zarezerwowane dla osób, które ze względów zdrowotnych, medycznych
lub innych są "zmuszone" do korzystania tylko z tej formy zakwaterowania.
Osoba w pokoju jest obca do momentu, w którym się sobie nie przedstawicie, a potem
to już jest ktoś znajomy. Nie musicie się od razu rzucać sobie na szyję, ale jeśli spotykają
się dwie w miarę normalne osoby to zawsze można się dogadać i nawet jeśli się nie
"zakumplujecie" to przynajmniej nie będziecie sobie wzajemnie utrudniać życia. :)
no ok. zaczynam powoli sie nastawiać na tą drugą osobę.
a jak oni dobierają takie osoby ze sobą?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zwyczajowo "recepcja" stara się dobierać w miarę zbliżonymi "peselami".
Można "dorzucić" prośbę o osobę np. niepalącą i lubiącą bądź nie, oglądać TV.
Trzeba to zrobić w miarę taktownie i grzecznie bo w dniu przyjęcia panie
w recepcji mają urwanie głowy i wszelkie próby narzucenia swojego zdania
w kwestii zakwaterowania lub doboru współlokatora mogą przynieść dokładnie
odwrotny skutek od wcześniej zamierzonego. :lol:
ODPOWIEDZ