Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: bodana2 »

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć, bo to zależy od placówki." Co kraj to obyczaj". Generalnie nie chcą wcześniej puszczać.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Casandra pisze:a kiedy dzwoniłeś? bo jak ja półtora roku temu dzwoniłam cztery miesiące przed planowaną kuracją to nie było żadnego problemu z jedynką. Akurat Kujawiak wychodził z założenia że wszyscy, którzy przyjeżdżają są chorzy i przyjmował rezerwacje telefoniczne na jedynkę wg zasady "kto pierwszy ten lepszy", żadne tam zaświadczenia.

Nawet z wyprzedzeniem ie musiałam przyjeżdżać bo mi powiedzieli że jak mam rezerwację to jest to wiążące. Czyżby się zmieniło?!
Casandro nie wprowadzaj ludzi w błąd .Nie prawdą jest że jedynki na zasadzie kto pierwszy ten lepszy bo ZUS wysyłając na prewencję MUSI zapewnić pokój do samodzielnego zamieszkania osobom ze szczególnymi schorzeniami i co jeżeli taka osoba się pojawi :?: Chyba że Kujawiak bogaty i daje jedynki każdemu kto chce a potem dwójki albo trójki dla jednej osoby.Nie neguję że jeżeli ma się szczęście a są pokoje jednoosobowe to takie się otrzyma .W Dziwnówku na 6 pokoi było 8 osób ze wskazaniami i zaświadczeniami .Pani Ordynator miała problem i musiała dwójki dać do pojedynczego zakwaterowania , więc gdzie tu miejsce na przypadek :?: :!: Najlepiej zadzwonić do ośrodka i dopytać o sposób przydziałów i kto jest osoba decyzyjną.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ja napisałam o tym jak było w Inowrocławiu., Mój post nie dotyczy wszystkich sanatoriów a pewno nie wszystkie stosują tę regułę. Zresztą nigdzie nie napisałam, że taka reguła obowiązuje wszędzie.

Post Andr58 dotyczył Kujawiaka i do niego się odniosłam.

Zasadę jaką wskazałam zastosowano w tym sanatorium, wtedy gdy ja jechałam. Zadzwoniłam cztery miesiące wcześniej i zarezerwowałam jedynkę. Rezerwacja była wiążąca do dnia mojego przyjazdu.

Zresztą podobną zasadę zastosowałam w Szczawnicy tylko, że to był NFZ wiec pewnie łatwiej.

Więc nie pisz że wprowadzam ludzi w błąd bo nie masz podstaw negować tego co piszę, w końcu to ja byłam w tym sanatorium w tym terminie i ja rezerwowałam tą jedynkę prawda?
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2014 20:49

Post autor: jk111974 »

Witam Casandro
Dzwoniłam rano do Szczawna,pani była bardzo miła ale niestety pokoi nie rezerwuja,rozdzielaja wedlug przyjazdu i przydzialu.Jedyny plus ze mozna jechac dzien wczesniej ale to trzeba zarezerwowac sobie u nich pokoj i mysle ze wtedy bedzie szansa na pokoj z tarasikiem :)
forumowicz

witaj,

tak, wcześniejszy przyjazd to jest jakieś rozwiązanie, zwłaszcza że jak piszesz
"rozdzielaja wedlug przyjazdu i przydzialu"
Powodzenia!
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja to zawsze muszę sie nastresowac ,przeciez ludzie jezdza do sanatoriow i jakos to przezywaja.Mysle ze bedzie dobrze :)
forumowicz

Na pewno będzie dobrze.

Ludzie jeżdżą i przywożą fajne wspomnienia. Poza tym - jeszcze nie jesteś zakwaterowana.
Bądź dobrej myśli! Czasami jest tak że swoim nastawieniem sami generujemy określone sytuacje. Więc trzeba myśleć pozytywnie.
Awatar użytkownika
jk111974
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wlasnie.musze nastawic sie na myslenie pozytywne bo z tym roznie bywa,sami czasem "wywolujemy wilka z lasu" :o
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Elu, w ubiegłym roku rzeczywiście było w Kujawiaku tak, jak pisze Casandra. Jedynki rezerwowano na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Pisała zresztą o tym AgaC, a i ja spotkałam pana, który mówił mi, ze w styczniu zarezerwował na czerwiec bez żadnych wskazań. Słyszałam też rozmowę pani, która mówiła, że ma wskazania lekarskie, ale nie dostała, bo nie było już jedynek. Któraś z forumowiczek pisała też, że musiała dopłacić, żeby dostać jedynkę. Nie pamiętam, jak się nazywała.
No właśnie, Elu, mam pytanie. A co z sytuacją, kiedy np. ZUS zakontraktował 6 jedynek, a osób ze wskazaniami byłoby 15? Wszyscy muszą mieć to zagwarantowane czy robimy losowanie?
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

wiesniaczkaela pisze: Casandro nie wprowadzaj ludzi w błąd .Nie prawdą jest że jedynki na zasadzie kto pierwszy ten lepszy .
Ale w Kujawiaku było dokładnie tak, jak to opisała to Casandra.
Wiem tylko,ze przy rezerwacji proszono mnie o numer skierowania ZUS. Chyba liczba jedynek w kontraktach była zalezna od danej jednostki ZUS. Ja zarezerwowałam bez problemu, kolega z innego miasta juz nie.
ODPOWIEDZ