Sanatorium z ZUS
-
katekate1976
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 04 lut 2017 13:52
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Sanatorium z ZUS
oczywiście ze chodzi mi o niekomercyjne wyjścia na basen, licze się z tym od razu, jedni wolą spacer, inni zabawe, ja lubie sport, pływanie, rower, fitness, to nie fanaberia, mam ciężką psychicznie pracę, tylko przy uprawianiu sportu się resetuje, musze bardzo schudnąć przed operacją, tylko basen spala u mnie kalorie, bo nie obciąża lędźwi. napisze do ZUS prośbe, zobaczę co powiedzą
-
katekate1976
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 04 lut 2017 13:52
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
jeszcze jedno pytanie, czy to prawda że szpital uzdrowiskowy musi być do 200 km od miejsca zamieszkania ?!
-
forumowicz
Kate, to nieprawda.
Te 200 km , to najcześciej odległość od miejsca zamieszkania do ośrodka rehabilitacyjnego, na turnus ze skierowania ZUS-u. Chociaż to nie zasada .
Jeśli chodzi o basen - to zawsze jako zabieg jest gimnastyka w basenie , nie pływanie ale gimnastyka. Jeśli będziesz chciała popływać , będziesz musiała wykupić karnet .
Te 200 km , to najcześciej odległość od miejsca zamieszkania do ośrodka rehabilitacyjnego, na turnus ze skierowania ZUS-u. Chociaż to nie zasada .
Jeśli chodzi o basen - to zawsze jako zabieg jest gimnastyka w basenie , nie pływanie ale gimnastyka. Jeśli będziesz chciała popływać , będziesz musiała wykupić karnet .
Kate, piszesz szpital uzdrowiskowy, bo w Aleksandrowie taki jest, a to może wprowadzać w błąd, bo chodzi o sanatorium ZUS. W wielu przypadkach może nie jest to 200 km, ale w miarę blisko. Podobno są wyjątki, szczególnie wtedy, gdy w pobliżu nie ma sanatoriów ZUS , albo przy schorzeniach współistniejących. Niektórzy jeżdżą z ZUS-u nawet ponad 500 km.