Bransoletki-opaski

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Bransoletki-opaski

Post autor: biedroneczka »

Poruszony tamat jest bardzo ważny i widać to po dyskusji jaka rozgorzała na Forum. Widzimy tu dość wyraźnie, że nie każdy był świadomy co takie bransoletki oznaczają i jaka jest ich rola. Chwała Ci Darku za to, że taką świadomość u ludzi zaszczepiłeś. Jeśli choć jeden człowiek, do tej pory nieświadomy, wie teraz o co chodzi, to spełniłeś swój zamiar zakładając ten temat. Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Pozwolę sobie wtrąćić 3-grosze moje trzy grosze.
Zagadnienie bardzo ważne,to czy ktoś bedzie nosił opaske z napisem o swojej chorobie ,czy będzie nosił oświadczenie dla służby zdrowia wyrażajace zgode na pobranie jego narządów do transplantacji(chociaż nie musi mieć takiego oswiadczenia) ,lub inne identyfikatory to jego wyłacznie sprawa.Taka opaska w widocznym miejscu a konkretnie na ręce ,to nie to samo co informacja w telefonie czy w portfelu.Mam za soba 2 poważne wypadki samochodowe ,moje przedmioty z auta leżały w odległości kilkunastu metrów,to o czym mówimy ,o jakim szukaniu po portfelach.
Może nie nosic opaski ,może umrzeć na ulicy ,w parku ,w windzie.To tez kazdego wybór.
Polacy jesteśmy dziwni ,jak mamy możliwości uratowania swojego zycia lub innej osoby ,to odzywają sie w nas typowe pruderyjne zakłamania.
To kolor nie ten ,to wymiar nie taki ,to za szeroka ,to za wąska ,RATUNKU.
Kiedy zobaczę osobę chorą na serce,a to bedzie na opasce ,podam jej nitro,może będe wiedziała jak ją ratowac zanim przyjedzie karetka.
A kiedy to bedzie cukrzyk ,i o soba w poblizu np znajaca ten temat ,to tez może uratuje jej zycien podejmując konkretne działania .
Mysle sobie ,że duzo ludzi tych którzy tracąc przytomność w wyniku swojej choroby na ulicy a identyfikowani przez przechodniów jako ...(pijak ,jasne ,niech leży,dobrze mu tak napił sie oczywiscie) ,ale majacy opaski ,może wzbudziłoby jednak zainteresownie innych przechodniów .Może szybciej sie ktos pochyli i udzieli pomocy?
Kochani nie wstydżmy sie nosić opaski etc ,wstydzmy sie ośmieszania w Europie targając ulicami emblematy róznego rodzaju w cywilizowanej Europie.
Są rzeczy które jako Polacy praktykujemy ku zdziwieniu cywilizowanego swiata.
Ale pisanie testamentu,za życia ,ubezpieczenie sie na wypadek śmierć ,choroby i innych to dla nas tematy tabu.
To XXI wiek ,nie czas na cofanie się do epok które za nami.
Darku ja osobiscie bardzo dziekuje za ukierunkowanie ,zanim mnie ktoś weżmie za pijaczke i minie łukiem ,to może widząc moja opaskę że choruje na nadcisnienie i jest to udar lub wylew,ktos inny uratuje mi życie.
Dlatego nie nalezy tego tematu zamykać tylko uszanować innych decyzje i prowadzić konstruktywne rozmowy. :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Do Darka
Wiem ,że ty Darku jestes jak najbardzie j kompetentną osobą ,by nam przybliżać tematy zwiazane z medycyną ,dlatego prosze nie zniechecaj sie i pisz ,pisz co wiesz .
Tak jak to pieknie powiedziałeś ,jeśli chociaz jednej osobie pomożemy uratować zycie,własnie o to chodzi.
Przez taka postawe pokazałeś ,że jestes wrażliwym człowiekiem,wszak mogłeś te informacje zatrzymać tylko dla siebie ,ale podzieliłeś sie z nami.
To piękna i godna nasladowania postawa.
Zycze Tobie dużo ciepłych dni ,najlepiej bez chorób ,zmartwień i ..opasek(ale to juz niedługo przed Tobą ;) :) )
Pozdrawiam serdecznie. :kwiat: :serce:
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: teśka »

Kochani moi :)
Jestem bywalcem tego forum od dłuższego czasu. Zawsze czytam Wasze wpisy z mniejszym bądź większym zainteresowaniem.
Może jestem mniej aktywna niż większość z Was bo czasem zastanawiam się czy warto wyrażać swoje przemyślenia, emocje. . . Dziś utwierdzam się w przekonaniu, że chyba moje zachowanie jest słuszne.
Z całym szacunkiem dla Darka, założył temat, który znalazł się we właściwym miejscu. I co? Przypomniał mi się wierszyk z pierwszych klas szkoły podstawowej "Na straganie"
Jakież tam były wywody wszystkich warzywek. A na koniec?
- A kapusta rzecze smutnie: moi drodzy po co kłótnie? Po co wasze swary głupie? Wnet i tak zginiemy w zupie.
Darek z pewnością naświetlił sprawę, która nie jest wszystkim znana. Pewnie każdy z nas ocierając się w swoim życiu o krawędź jego kresu sięgnąłby po wszystko, co jest w stanie mu pomóc.
A miejsce gdzie zamieścił swoje spostrzeżenia? Nie mógł wybrać lepszego.
Możemy to forum traktować jak rozrywkę, miłe spędzanie wolnego czasu, niewinne flirty. Ale to nie wszystko.
To miejsce, w którym przede wszystkim powinniśmy szukać wskazówek, rozwiązań w zmaganiu się z chorobami.
Chyba niektórzy o tym zapominają . . . To nie portal randkowy.
Tyle co miałam do powiedzenia w tej sprawie.
Oby więcej tak nieistotnych a jednocześnie bardzo ważnych informacji pojawiało się na tym forum.

DARKU :serce: Zdrowia i uśmiechu :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Czytam Forum codziennie choć mało piszę ale ten temat i posty zachęciły i mnie do napisania. Darku poruszyłeś ważną kwestię, dla wielu wydawać by się mogło oczywistą ale jednak zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie będzie pasować. Taką bransoletkę widziałam nie raz u kogoś i wydaje mi się, że właśnie dlatego że tak wygląda zwraca uwagę - jeśli ktoś miałby jakąś bransoletkę-łańcuszek z napisem to raczej nie zwróciłabym na to uwagi, taka bransoletka to nie ozdobna biżuteria ale znak dla kogoś kto w razie zagrożenia naszego życia będzie już miał jakąś wskazówkę. Oczywiście są osoby, które swojej choroby się wstydzą i nie chcą się nią ''chwalić'' nosząc taką opaskę, to jest wybór każdego chorego.
Karta Ice, numer Ice wpisany w komórce to też dobra rzecz ale faktycznie znalezienie jej czasem może potrwać za długo - osobiście mam w portfelu kartę z moją grupą krwi, nazwiskiem i numerem telefonu osoby którą należy powiadomić oraz mam napisane na co jestem uczulona. Mam nadzieję, że te opaski czy karty nie będą musiały być często używane ale sama dobrze wiem, że wystarczy chwila...
Darku ja również proszę abyś nie zamykał tematu.
Teśka popieram to co napisałaś: to nie portal randkowy choć jest odpowiedni dział do luźnych rozmów ale chyba nie to jest priorytetem tego forum.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

:( Dzisiaj mam dzień myślenia i zastanawiania się nad życiem. Tak szybko ucieka czas...nigdy nie wiemy co przyniesie nam kolejny dzień. Przypomniał mi się mężczyzna, który umarł na oczach ludzi na jakimś przystanku. Większość go omijała szerokim łukiem.Każdy mówił, że pijany...kręcili głowami, wymieniali miedzy sobą szokujące spojrzenia. Okazało się, ze ten człowiek był chory.. Gdyby ludzie nie byli tacy obojętni i gdyby miał taka opaskę.......Taka mała, niewielka rzecz a może okazać się kluczowa do uratowania czyjegoś życia .
Darku :kwiat: nawet znalazłam stronę, na której są rożne opaski przy rożnych chorobach. Lekcję dzisiaj odrobiłam na piątkę :)
[link]
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013 13:04 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto link. Zwykła komercyjna strona robiąca biznes na tych opaskach.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Dziękuje za slowa otuchy czy to na Portalu czy tez poprzez privy czy e-maile.

Sprawę opasek pozwoliłem Sobie na umieszczenie na Naszym Portalu z powodu kilku aspektow oraz wcześniej informując Pana Adminstratora ( uzyskując zgodę na zapoczatkowanie tego TEMATU ) .

Zbliżają się wakacje spotykamy niejdnokrotnie ludzi ,ktorzy "maja problemy" nie koniecznie z uzywkami poprostu źle się czuja , czy zawsze wszyscy umieją POMOC ? , nawet osoby kompetentne moga się mylic maja jakąs SUGESTIĘ !!

Mnie osobiscie Opaski kilkakrotnie Pomogły i Postanowilem zaangarzowac się w PROPAGOWANIE tej kampani.
Tak w swoim Życiu wielokrotnie dostalem prztyczka od losu , wiele osob niejednokrotnie nieraz niedowierza ,że mozna miec kilka schrzeń , i Mozna z TYM ŻYĆ i Wygrywac ,moze pogoda Ducha a może .........ADHD
Tak jestem diabetykiem z prawie 30 letnim stażem , mam wszczepiony oslawiony Dyfyblilator oraz kilka innych schorzen , ktorymi nie chce Was czytających zanudzac
Zdaję sobie sprawę ,że na tematy osobiste Rozmawia się w zaciszu z Osobami Zaufanymi.
Wiem ,że znajdują się rowniez Tutaj osoby ,ktore jak to ktos napisał traktują ten portal jako Randkowy takie rowniez sa potrzebne .
Jednakże będe Bezwzględnie nawoływał do pokonania barier i założenia Bransoletki -kawałka plastyku , nie polecam Żadnej strony czy firmy sprzedającej , wiem ,że WIELE schorzeń na dnaich wypuści swe jak gdyby FIRMOWE czyli producent leku i nazwa choroby.
Nie ukrywam od pewnego czasu jestem MOCNO zaangazowany w pewną Kampanie społeczną.
Moje zaangarzowanie związane jest to z wieloma wspołistniejącymi schorzeniami poniekąd dla Tych wielkich Koncernow farmaceutycznych jestem Dobrym okazem ponieważ w jednym przypadku wystepuje kilka schorzen -Bron Boże chorob !
A tak na marginesie pragnę Was poinformować że kilka Osob ze Świata medycyny pozytywnie odniosło się do wypowiedzi na Portalu Nasze Sanatorium

Dlatego ponawiam swoj APEL

Nie wstydźmy się nosić i pytać o bransoletkę swych lekarzy czy w aptekach , oby NIE MUSIAL URATOWAĆ NAM ŻYCIA.
Mnie oraz kilku osoba POMOGŁY ,ale i znam tez przypadek z maja kiedy to poprostu źle zdiagnozowano chorobe i odeszła młoda osoba{+}

-darek
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Darku, dziękuje za temat .Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
forumowicz

Witaj NinaK :kwiat: :kwiat: :kwiat:
pozdrawiam serdecznie z Ciechocinka. Dziękuję za listy. Buziaki dla Ciebie. :D :D :D
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Witaj Darku :kwiat: wczoraj wieczorem w autobusie widziałam młodą dziewczynę chorą na padaczkę, z opaska na ręce. Wcale nie wstydziła się jej nosić a wręcz przeciwnie zdawało mi się, że tak jakby specjalnie podwinięty miała rękaw bluzki aby tą opaskę było widać. Siedząca kobieta tak się przyglądała, tak dziwnie przekręcała głową aby zobaczyć ten napis, ze w końcu dziewczyna odwróciła się i pokazała tej pani ta opaskę. Wszystko odbyło się bez słów w zupełnej ciszy. Na następnym przystanku wysiadłam. Wiele ludzi nie wie, ze istnieją takie opaski, więc całkowicie popieram twój temat Bransoletki- opaski .
Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ