UNIEJÓW od 27.05.2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
enolka42
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2017 16:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

UNIEJÓW od 27.05.2017

Post autor: enolka42 »

Witam serdecznie. Może ktoś z Was wybiera się w podanym terminie do tego sanatorium? Ja dzisiaj otrzymałam skierowanie z tomaszewskiego ZUS-u. Miałam do wyboru jeszcze Aleksandrów Kujawski. Wolałam Uniejów na własną prośbę. To jest mój pierwszy wyjazd i byłabym wdzięczna za aktualne opinie osób, które odwiedziły to miejsce. Chyba pojadę samochodem, jestem ze Skierniewic. Ktoś....coś ? ;) :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Re: UNIEJÓW od 27.05.2017

Post autor: Fionka »

Enolka, termin cudny gratuluje.Byłam tam w marcu w odwiedzinach :) Ośrodek bardzo ładny, wokół pełno zieleni a maj :D Sam Uniejów :roll: jeszcze mu daleko do uzdrowiska :!: Wpisz z prawej strony w okienko z lupką nazwę i tam znajdziesz wiadomosci.
enolka42
Kuracjusz
Kuracjusz

Wszystko co było na tym forum napisane o Uniejowie czytałam ;). Może ktoś jeszcze by chciał się podzielić bardziej aktualnymi informacjami. Chociaż już wiem, że dobrze trafiłam :). A jak by ktoś jechał w tym terminie to zawsze raźniej.
ja_ga
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2017 01:34
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: ja_ga »

Witam, ja też jadę 27.05. do Uniejowa :D . Będę tam pierwszy raz, jadę też z ZUS-u :) , szukałam informacji o bazie zabiegowej, niestety nic konkretnego nie znalazłam, oprócz tego co jest na stronie samego uzdrowiska. Półtora roku temu byłam w Busko Zdrój we Włókniarzu. Zabiegi super, okładanie borowiną, kąpiele siarczkowe, masaże. W Uniejowie niestety nie ma borowiny, ale myśle, że te zabiegi które są w Uniejowie i odpoczynek dobrze wpłynie na mój obolały kręgosłup :roll: . Jak coś to ja jadę z Warszawy. Pozdrawiam
nowiutki77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2017 06:54

Post autor: nowiutki77 »

Witam.
Właśnie wróciłem z Uniejowa
Na kręgosłup(jeśli się nie przewracasz) dostaniesz prawie na pewno:
- gimnastyka grupowa ( co dzień po za niedzielą)
- gimnastyka indywidualna( tu sama musisz dokładać starań by była indywidualna i pytać...pytać... pytać...dowiedziałem się że od doświadczonych kuracjuszy, że w innych miejscach rehabilitant stoi indywidualnie nad ćwiczonym i zagląda w dokumentacje medyczną)
- gimnastyka w basenie 30 minut(taki aqua aerobik)
- kąpiel solankowa 30 minut ( bo coś trzeba zrobić z pozostałością 60 minut na basenie)
- opcjonalnie jest jeszcze ZUMBA jak ktoś jest chętny i jest w stanie ( nie jest przepisywana )
Inne w zależności od lekarza:
-magnetronic , laser , jonoforeza , galwanizacja ,tens ,masaże: ręczny , mechaniczny,podwodny ; kąpiel perełkowa
-opcjonalnie sauna mokra i sucha i jacuzzi ( nie jest przepisywana, warto skonsultować w przypadku innych schorzeń )
Następnie zamulacze( jak z ZUS to na 99.9%).
-edukacja psychologiczna ( kilka spotkań przez cały turnus)
-trening relaksacyjny ( tyle samo co powyższych , leżysz z zamkniętymi oczami i latasz nad lasem i górami , ci co za bardzo się zrelaksują i chrapią są budzeni)
-edukacja zdrowotna ( jedno spotkanie z dietetykiem jedno z lekarzem o zwolnieniach L4, zasiłkach rehabilitacyjnych itp.)
Dobra wiadomość będziesz się miała kiedy podrapać :)

Pozytyw(subiektywnie):
niezłe jedzenie ,czysto , gonią palaczy , uruchomienie telewizora wymaga zgody obu mieszkańców pokoju, miła obsługa

Co mnie rozczarowało:
-brak dużego krytego basenu sportowego na termach ( przy minus osiem dla nieprzyzwyczajonych do oddychania takim powietrzem ...)
-słabe limitowanie kalorii :/
-słaby internet WIFI( w pokoju zapomnij) , słaby zasięg telefonii komórkowej w budynku oraz internetu z tejże sieci
-mało miejsc gdzie można iść ( atrakcje to biedronka ,polo market i termy)
I Chyba tyle...
ja_ga
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam
Bardzo dziękuję nowiutki77 za obszerny opis zabiegów jakie są dostępne za darmochę (czyli z ZUS), ciekawe czy można dogadać się z lekarzem odnośnie zabiegów czy przydziela według jego widzi mi się. W Busku trafiłam na fajnego lekarza i dał mi najlepsze konkretne zabiegi :D , nie wciskał zabiegów aby na sztukę. Miałam diwe minuty na podjęcie decyzji do którego sanatorium chcę jechać, więc klamka zapadła. Pojedę, zobaczę, przekonam się na własnej skórze :lol: Zdam relację jak będę na miejscu. Pozdrawiam
nowiutki77
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2017 06:54

Post autor: nowiutki77 »

Witam
Jak słusznie zauważyłaś pewnie to czy będziesz mogła coś sugerować zależy na kogo trafisz.
Przekażę Ci tylko jedną praktyczną wskazówkę na co zwróć uwagę, mianowicie:
Jak lekarz napisze zabieg i napisze dwie okolice ciała np. prawa i lewa noga w jednej pozycji zabiegowej , liczy się to jako dwa zabiegi.Wtedy pani rehabilitantka zapyta czy chcesz jednego dnia lewą a drugiego prawą czy połowę czasu prawą a połowę lewą( przykładowo krio trwa 3 minuty)...Wtedy oczywiście pójdziesz do lekarza co zajmie Ci czas i wywoła zbędne emocje bo przecież to nie twoja wina a ty biegasz .Na koniec lekarz stwierdzi że jednak tylko prawą nogę bo liczba zabiegów się liczy ...Sytuacja wzięta z życia.
Pozdrawiam
marcie
Na forum od: 12 mar 2017 19:56

Post autor: marcie »

Też jadę 27 05 2017 ,to już drugi raz do Uniejowa,proponowano mi też Aleksandrów Kujawski ale wolałem bliżej,będę jechał z Bełchatowa.
ja_ga
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

No to jak na razie jest nas trójka, Do zobaczenia w Uniejowie :) Jakby ktoś jechał z okolic Warszawy to mogę zabrać, mam wolne miejsca w samochodzie. Pozdrawiam.
enolka42
Kuracjusz
Kuracjusz

Witajcie :). Nowiutki77 wielkie dzięki za informacje, nie ma to jak info z pierwszej ręki. Dziewczyny : marcie i ja_ga w jakim jesteście wieku? Ja 42.
Ciekawa jestem jak dobierają ludzi w pokojach, czy można się np. umówić z kimś wcześniej i poprosić o pokój razem.
Jest to mój pierwszy w życiu wyjazd do sanatorium, nie orientuję się za bardzo. Szczerze, to bardzo mnie zdziwiły te "zamulacze" o których pisze kolega.....to jest obowiązkowe?? :D
ODPOWIEDZ