Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Tadeusz Kolinski
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2013 10:25
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Post autor: Tadeusz Kolinski »

Chyba coś się pomieszało w temacie - zlikwidować pokoje bez łazienek na rzecz wszystkich z łazienkami...
Jeśli chodzi o mnie, nie jestem anonimem dlatego moja wypowiedź "na dzień dobry" jest bardziej wiarygodna. Ludzie boją się/wstydzą się (niepotrzebne skreślić) podpisać się imieniem i nazwiskiem - taka paskudna przypadłość z PRLu ?. :lol:
A więc do rzeczy.
Jak ktoś ma za dużo kasy i musi, naprawdę musi z łazienką, to od groma jest tych SPA i innych nowych prywatnych z luksusami... Od 2 m do 15 m korytarzem do WC to za daleko? A pół kilometra do tanzklubu nie jest za daleko? Niech taka osoba nie zajmuje NFZtowskich tańszych sanatoriów (pokój bez łazienki) gdzie chcą przyjeżdżać ludzie z mniejszą kasą albo wręcz biedniejsi emeryci.
I kropka. Dla ścisłości sam tez chodzę do tanzklubu.
Nie tylko ja nie życzę sobie likwidacji pokoi bez łazienki - niestety z łazienką są droższe od "umywalkowych". Ci pozostali których jest większość w sanatoriach są biedniejsi - i co ważne - pozbawieni dostępu do tego forum bo:
1. nie mają komputera
2. nie znają obsługi PCta
3. bo są za starzy na kursy informatyczne stopnia podstawowego
4. itp itp
Jak likwidować to tylko pokoje bez (uwaga - uwaga) umywalki! 2 pokoje jednoosobowe i 2 pokoje 3 osobowe - razem 8 osób - w żadnym pokoju nie ma nawet umywalki! Np Zlocień w Ustroniu. I co na to europejczycy anonimowi ze standardami... Którzy są fanami wątku - pokoje bez łazienek likwidować :D ...
To tyle.
A co do Nowych Łazienek Mineralnych w Krynicy - byłem tam tylko raz w życiu i to zeszłym roku z NFZ - pokój z umywalką bez łazienki - i tak spodobało mi się, że na jesieni jadę tam po raz drugi prywatnie! I tylko pokój z umywalką. Nowe Łazienki to dla mnie bajkowy obiekt. Na innych watkach opisałem moje wrażenie z zeszłego roku.
Pozdrówka dla normalnej większości kuracjuszy którzy liczą każdy grosik... Jestem generalnie świeży an tym forum, dopiero 2 razy w życiu byłem w sanatorium - NFZ zresztą.
[email].net
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Pokoje z umywalką a bez łazienki - zachować - broń Boże nie likwidować!

Post autor: medi »

Może być i tak ale ....za sanatoria z obniżonym standardem niższe dopłaty do pobytu .Nie może być tak że krewni i znajomi króliczka spędzą sobie luksusową rehabilitację w Arce Kołobrzeg na ten przykład a sierotka bez "pleców" wyląduje w Energetyku w Inowrocławiu :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26

Post autor: medi »

Co do kursów dla emerytów to mnie wkurzyłeś .A samemu usiąść i się pouczyć to nie łaska ? Mnie tam nikt niczego nie uczył :evil: :evil: :evil: Trzeba chęci ,a jak ktoś z uporem maniaka twierdzi że to nie dla niego to nawet sam diabeł go nie nauczy . :P :P :P
Tadeusz Kolinski
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 maja 2013 10:25

Post autor: Tadeusz Kolinski »

Masz rację - ale - litości - powiedz to 80 letniej niezamożnej starszej pani z laskami z przepięknego kultowego Krakowa... (prawdziwy przypadek).
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Fionka »

Tylko jedno małe ale to to że standardu pokoju sobie nie wybieramy jadąc z NFZ a nie każdy może sobie pozwolić nawet na wspólną łazienkę w pokoju dwuosobowym a co dopiero na szalecik na korytarzu-Znam osoby ze schorzeniami gastrycznymi a NFZ nie honoruje przy przydziałach lokum nawet zaświadczeń lekarskich potwierdzających taka potrzebę.Umywalka i otworek z sedeską ;) musi być przy pokoju a do natrysku dotrzemy.Na basen też w szlafroku biegamy.Już widzę moja sąsiadkę po 2 operacjach jak biegnie o kuli z gatkami w reku --------aby tylko zdążyła :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Malgi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2012 22:04

Post autor: Malgi »

Tadeusz Kolinski pisze:Chyba coś się pomieszało w temacie - zlikwidować pokoje bez łazienek na rzecz wszystkich z łazienkami...

Pozdrówka dla normalnej większości kuracjuszy którzy liczą każdy grosik... Jestem generalnie świeży an tym forum, dopiero 2 razy w życiu byłem w sanatorium - NFZ zresztą.
[email].net
Jesteś na tym Forum od 2013 roku, więc nie jesteś "świeżynką"
Masz zdrowe trzewia, pęcherz i inne "żołądki"- to Ci dostęp do łazienki nie jest niezbędnie konieczny. Ale jest wiele osób z różnymi zaburzeniami, które potrzebują szybkiego dostępu do ubikacji, albo które zmuszone są do kilkukrotnego nocnego wstawania.
Myślę, że łazienka w pokoju to minimum higieny w XXI wieku. W Europie oczywiście :kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Malgi :kwiat: popieram cię całkowicie :D

Ps. Po co to jeździć do sanatorium jak jest się zdrowym :o
To nie lepiej zasuwać pod namioty :roll:
Słyszałam, że zaplecze sanitarne dla korzystających z pola namiotowego
jest nawet dobrze rozbudowane w dzisiejszych nie PRL owskich czasach :P
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Malgi pisze:
Tadeusz Kolinski pisze:Chyba coś się pomieszało w temacie - zlikwidować pokoje bez łazienek na rzecz wszystkich z łazienkami...

[email].net
Jesteś na tym Forum od 2013 roku, więc nie jesteś "świeżynką"
Masz zdrowe trzewia, pęcherz i inne "żołądki"- to Ci dostęp do łazienki nie jest niezbędnie konieczny. Ale jest wiele osób z różnymi zaburzeniami, które potrzebują szybkiego dostępu do ubikacji, albo które zmuszone są do kilkukrotnego nocnego wstawania.
Myślę, że łazienka w pokoju to minimum higieny w XXI wieku. W Europie oczywiście :kwiat:
Również podpisuję się pod Twoimi słowami Malgi :) przecież trzeba iść z postępem a nie cofać się... wszyscy łożymy na NFZ więc dlaczego wyjeżdżając póżniej do sanatorium mamy z tego nie korzystać
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Witam
Ło Matko ... nie wyobrażam sobie nie mieć przy pokoju łazienki. Ludzie mamy XXI wiek na litość, to jest tylko minimum wymagań już mniej się nie da ..
Inaczej pozabijamy się z nerwów ...
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Mi brak łazienki w pokoju nie przeszkadza a bliska obecność toalety wręcz czasami przeszkadza. O ile jest możliwość wybieram toaletę na korytarzu jako mniej krępującą. Ale ja to ja. Rozumiem innych dla których łazienka w pokoju to minimum standardu. Ale wyboru nie mamy jak wielu zauważyło.
Tadeusz .... Nicki to nie wymysł PRLU a raczej czasów trochę późniejszych - kiedy w nasze życie weszły komputery, internet, czaty i portale społecznościowe gdzie norma jest używanie Nicka (początkowo programy nie przyjmowały długich nazw tylko krótkie nicki).
I nie boje się i nie wstydze swego imienia i nazwiska. Ale tutaj chce być Bogutka a nie imie i nazwisko jak na liście obecności. Jakoś tak fajniej.
Pozdrawiam
Bogutka
Zablokowany