UNIEJÓW od 27.05.2017
UNIEJÓW od 27.05.2017
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: UNIEJÓW od 27.05.2017
-
ja_ga
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 13 lut 2017 01:34
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
-
nowiutki77
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 04 sty 2017 06:54
Właśnie wróciłem z Uniejowa
Na kręgosłup(jeśli się nie przewracasz) dostaniesz prawie na pewno:
- gimnastyka grupowa ( co dzień po za niedzielą)
- gimnastyka indywidualna( tu sama musisz dokładać starań by była indywidualna i pytać...pytać... pytać...dowiedziałem się że od doświadczonych kuracjuszy, że w innych miejscach rehabilitant stoi indywidualnie nad ćwiczonym i zagląda w dokumentacje medyczną)
- gimnastyka w basenie 30 minut(taki aqua aerobik)
- kąpiel solankowa 30 minut ( bo coś trzeba zrobić z pozostałością 60 minut na basenie)
- opcjonalnie jest jeszcze ZUMBA jak ktoś jest chętny i jest w stanie ( nie jest przepisywana )
Inne w zależności od lekarza:
-magnetronic , laser , jonoforeza , galwanizacja ,tens ,masaże: ręczny , mechaniczny,podwodny ; kąpiel perełkowa
-opcjonalnie sauna mokra i sucha i jacuzzi ( nie jest przepisywana, warto skonsultować w przypadku innych schorzeń )
Następnie zamulacze( jak z ZUS to na 99.9%).
-edukacja psychologiczna ( kilka spotkań przez cały turnus)
-trening relaksacyjny ( tyle samo co powyższych , leżysz z zamkniętymi oczami i latasz nad lasem i górami , ci co za bardzo się zrelaksują i chrapią są budzeni)
-edukacja zdrowotna ( jedno spotkanie z dietetykiem jedno z lekarzem o zwolnieniach L4, zasiłkach rehabilitacyjnych itp.)
Dobra wiadomość będziesz się miała kiedy podrapać
Pozytyw(subiektywnie):
niezłe jedzenie ,czysto , gonią palaczy , uruchomienie telewizora wymaga zgody obu mieszkańców pokoju, miła obsługa
Co mnie rozczarowało:
-brak dużego krytego basenu sportowego na termach ( przy minus osiem dla nieprzyzwyczajonych do oddychania takim powietrzem ...)
-słabe limitowanie kalorii :/
-słaby internet WIFI( w pokoju zapomnij) , słaby zasięg telefonii komórkowej w budynku oraz internetu z tejże sieci
-mało miejsc gdzie można iść ( atrakcje to biedronka ,polo market i termy)
I Chyba tyle...
-
ja_ga
- Nowy Kuracjusz

Bardzo dziękuję nowiutki77 za obszerny opis zabiegów jakie są dostępne za darmochę (czyli z ZUS), ciekawe czy można dogadać się z lekarzem odnośnie zabiegów czy przydziela według jego widzi mi się. W Busku trafiłam na fajnego lekarza i dał mi najlepsze konkretne zabiegi
-
nowiutki77
- Nowy Kuracjusz

- Na forum od: 04 sty 2017 06:54
Jak słusznie zauważyłaś pewnie to czy będziesz mogła coś sugerować zależy na kogo trafisz.
Przekażę Ci tylko jedną praktyczną wskazówkę na co zwróć uwagę, mianowicie:
Jak lekarz napisze zabieg i napisze dwie okolice ciała np. prawa i lewa noga w jednej pozycji zabiegowej , liczy się to jako dwa zabiegi.Wtedy pani rehabilitantka zapyta czy chcesz jednego dnia lewą a drugiego prawą czy połowę czasu prawą a połowę lewą( przykładowo krio trwa 3 minuty)...Wtedy oczywiście pójdziesz do lekarza co zajmie Ci czas i wywoła zbędne emocje bo przecież to nie twoja wina a ty biegasz .Na koniec lekarz stwierdzi że jednak tylko prawą nogę bo liczba zabiegów się liczy ...Sytuacja wzięta z życia.
Pozdrawiam
-
ja_ga
- Nowy Kuracjusz

Ciekawa jestem jak dobierają ludzi w pokojach, czy można się np. umówić z kimś wcześniej i poprosić o pokój razem.
Jest to mój pierwszy w życiu wyjazd do sanatorium, nie orientuję się za bardzo. Szczerze, to bardzo mnie zdziwiły te "zamulacze" o których pisze kolega.....to jest obowiązkowe??