Kochani przełom kwietnia i maja to okres, kiedy wysyłanych jest dużo młodych osób i na pewno znajdziecie tu wielu fajnych ludzi.W każdym bądź razie powiem wam, że liczyłem iż znajdę tu więcej ludzi chętnych do wędrówek nie tylko po parku zdrojowym, ale i nieco wyżej.Wczoraj próbowałem dogadać się i z młodymi i ze starszymi aby zechcieli towarzyszyć mi w wejściu od Osiedla Huty w Szklarskiej Porebie do wodospadu Kamieńczyk i wyżej, na Halę Szrenicką (ok.800 m npm). Cudowne słońce, temperatura na plusie ok.21 st.C i co ? Musiałem siadać w moją Renatę i jechać sam aby nie zmarnować pięknej niedzieli.
K woli prawdy dopowiem, że te osoby które chciałyby pojechać ze mną, nie weszłyby na tę wysokość po nierównej kamienistej, górskiej drodze z różnych względów, o których nie będę pisał.Reszta kuracjuszy mających zdrowe nogi i serce , nie była zainteresowana.A wycieczka moja była bardzo udana i kolejny już raz po wielu latach mogłem się sprawdzić.Jeśli chcecie przeżyć coś niecodziennego, to planujcie na niedziele "poważniejsze" wyprawy. A to na Szrenicę i zejście poprzez Halę Szrenicką do wodospadu Kamieńczyk i niżej na Białą Dolinę w okolicę rozwalonej Huty Szkła Kryształowego "JULIA", A to do Harrachowa z zahaaczeniem o Polanę Jakuszycką, na której odbywają się międzynarodowe biegi narciarskie.Do drugiego wodospadu "Szklarka" znajdującym się u wlotu do Szklarskiej Poręby, jadąc z Cieplic.Najlepiej zrezygnować z obiadu i jeść coś na wyjeździe.Bez narzucenia sobie reżimu nie uda się skorzystać i zwiedzić to co warto, będąc w Cieplicach.Zacząć można od podejścia na Chojnik i to w normalny dzień.Pytajcie , jesli was coś interesuje jeszcze, odpowiem, jeśli będę wiedział.Pozdrawiam.