Zabiegi refundowane przez ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Zabiegi refundowane przez ZUS

Post autor: Hana51 »

Kaowiec pisze:
Hana51 pisze:Winda była nieczynna przez 2 tyg. i kilkanaście razy dziennie do góry i na dól.
Osobom mającym problemy z chodzeniem donosili posiłki i zabiegi wykonywali w pokojach?
Karygodne. Przecież to sanatorium przyjmuje osoby ze schorzeniami narządu ruchu, również poruszające na wózkach inwalidzkich.
Osoby na wózkach były zakwaterowane na parterze. Jadalnia była na piętrze ale posiłki otrzymywali do pokoju.A z zabiegami już nie było dla nich problemu bo wszystkie odbywały się na parterze.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Czytam co piszecie i nie wierzę w tą ilość zabiegów.Byłam miesiąc temu i na "świeżo" info.Miałam 89 zabiegow ( tak mam zapisane w wypisie) plus te 5 pogadanek.Nic więcej.Gdybym chciała to mogłam wykupić dodatkowe za zgodą lekarza.
Rehabilitowali mi kręgosłup.
Myślałam że ilość zabiegów z ZUS jest wszędzie taka sama.Tymczasem miałam dużo mniej zabiegów od pozostałych tu piszących osób.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Stokrotko ja miałam 108 ale teraz się postawię ,ja nie mogę stawać swobodnie na nogę to mam zaliczyć powyżej setki? to jakiś horror :? :lol: :evil:
Mariolu tak żle mi życzysz? :o :o ;) :lol: :lol: Zycz mi poniżej 80 ;) :lol:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

zdarzało się ,że ludzie mieli tyle wypisanych zabiegów ,biegali potem z wywieszonym językiem bo nie mogli się wyrobić na posiłki i narzekali na brak czasu wolnego.Nie zawsze dużo znaczy dobrze i zdrowo. czasami 4-5 zabiegów trafionych tych powiedzmy '' 80'' daje więcej dla organizmu (zdrowia) jak 100 czy ponad 100 zabiegów . Ludzie sami prosili lekarzy o więcej zabiegów a potem często nie byli w stanie wykorzystać ich .wszystko ale z umiarem. zabiegi które nawzajem się wykluczały występowały po sobie . Tak bywało . Pogadanek ( relaksacji w Stegnie było bodaj 8) Stokrotko oby te 80 które miałaś Ci pomogło .
janek_
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 cze 2016 18:52
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: janek_ »

Jak na dziś ma się sprawa związana z zabiegami? Przydzielają wszystkie, czy trzeba sobie wykupić? A może nie można dokupywać?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zabiegi przydziela lekarz na miejscu i tam trzeba sugerować jeżeli pozwoli :!: :?: Oficjalnie będąc z ZUS zabiegów nie można wykupić jest zakaz . Wiem ,że załatwiano po cichu masaże ;) Lekarz w ośrodku nie może sugerować czy proponować zakupu zabiegów - jest to nielegalne.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Prawde mowiac to bardziej mi pomoglo te 50 pare z nfz niz ponad setka z zus. Wedlug zasady jakosc a nie ilosc...z zusu to tylko pradow wszelakich bylo pod dostatkiem..
ODPOWIEDZ