Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Post autor: Fionka »

Tego nikt nie wie .Dla tego pisałam że to jest takie sformułowanie :P
forumowicz

Post autor: forumowicz »

jakoś nie znalazłam wypowiedzi księcia ministra na temat sanatoriów, raczej sieć szpitali jest w centrum zainteresowania i te ubezpieczenie zdrowotne powszechne.
Pod koniec kwietnia na interia.bznes pisali
Dodatkowo pojawiały się w przeszłości informacje o możliwym ograniczeniu wydatków Funduszu na lecznictwo uzdrowiskowe tylko do zabiegów medycznych, z wyłączeniem wyżywienia i noclegów.

- Na dziś nie ma jednak takich sygnałów czy wiadomości ze strony Ministerstwa Zdrowia i NFZ. Gdyby jednak ten czarny scenariusz, w co wątpię, został realizowany, to rzeczywiście byłoby to zagrożenie przede wszystkim dla pacjentów i podmiotów lecznictwa uzdrowiskowego. Groziłoby to negatywnymi konsekwencjami, nie wykluczając wyłączenia wielu obiektów sanatoryjnych z funkcjonowania i problemów z utrzymaniem miejsc pracy - ocenia Jerzy Szymańczyk, prezes Stowarzyszenia Unia Uzdrowisk Polskich

Czytaj więcej na [link]
Ostatnio zmieniony 04 cze 2017 17:30 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Czytałam ten artykuł ale z niego nic nie wynika.Jedno wiem że zmiany w lecznictwie zamkniętym dadzą nam po d...ie.Limity na podstawie kwot z 2015 r bez uwzględnienia tzw. nadprodukcji przy wzroście kosztów np. na środki opatrunkowe to po prostu eutanazja.Tak to przynajmniej ma wyglądać wg. prognoz :( Obyśmy zdrowi byli albo sporą kasę wygrali .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Narodowy Fundusz Zdrowia do likwidacji. 01 stycznia 2018r

Post autor: jacky6 »

Felice pisze:
No właśnie....na rehabilitacji każde z małżonków może mieszkać w innym pokoju,wszak na wczasy nie przyjechali.
No właśnie - na rehabilitacji każde z małżonków może zamieszkać w innym pokoju, wszak na kurację przyjechali.
Zajmując wszystkie jedynki - przeznaczone pod komercję.
To wtedy będzie płacz a zgrzytanie zębów tzw. "solistek".
Solistek z funduszu.
:mrgreen: :ugeek:
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Niania »

mariamagdalena pisze:jakoś nie znalazłam wypowiedzi księcia ministra na temat sanatoriów, raczej sieć szpitali jest w centrum zainteresowania i te ubezpieczenie zdrowotne powszechne.
Pod koniec kwietnia na interia.bznes pisali
Dodatkowo pojawiały się w przeszłości informacje o możliwym ograniczeniu wydatków Funduszu na lecznictwo uzdrowiskowe tylko do zabiegów medycznych, z wyłączeniem wyżywienia i noclegów.

- Na dziś nie ma jednak takich sygnałów czy wiadomości ze strony Ministerstwa Zdrowia i NFZ. Gdyby jednak ten czarny scenariusz, w co wątpię, został realizowany, to rzeczywiście byłoby to zagrożenie przede wszystkim dla pacjentów i podmiotów lecznictwa uzdrowiskowego. Groziłoby to negatywnymi konsekwencjami, nie wykluczając wyłączenia wielu obiektów sanatoryjnych z funkcjonowania i problemów z utrzymaniem miejsc pracy - ocenia Jerzy Szymańczyk, prezes Stowarzyszenia Unia Uzdrowisk Polskich

Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... aign=other

Z tego co ja słyszałam na korytarzu w NFZ to od 2018r mają podnieś stawki dobowe za pobyt w sanatorium .
Zamiast tych obecnych takich - jakie niżej podałam .
Mają podnieś o 10% . Ale zobaczymy pożyjemy.
A jeszcze trza doliczyć dobową stawkę klimatyczną na dane Uzdrowisko.
Które są od 1,50 do nawet 4,00 zł.

Standard/wyposażenie ODPŁATNOŚĆ W PLN
I okres rozliczeniowy (od 1 października do 30 kwietnia) II okres rozliczeniowy(od 1 maja do 30 września)
pokój 1-osobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 28,80 36,10
pokój 1-osobowy w studiu 23,00 33,023,
pokój 1-osobowy bez pełnego węzła higieniczno-sanitarnego 22,00 29,30
pokój 2 -osobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 17,30 24,10
pokój 2-osobowy w studiu 14,60 22,00
pokój 2 -osobowy bez pełnego węzła higieniczno-sanitarnego 12,50 17,30
pokój wieloosobowy z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym 11,00 13,10
pokój wieloosobowy w studiu 10,50 12,00
pokój wieloosobowy bez pełnego węzła higieniczno-sanitarnego 9,40 10,50
forumowicz

Podniesienie stawek dopłat do pobytów sanatoryjnych jest systematyczne i niezależne od wszelkich reform , stawka opłaty klimatycznej to również stały element, a jej wysokość jest w gestii samorządów.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

To wtedy będzie płacz a zgrzytanie zębów tzw. "solistek".
Solistek z funduszu.
Jak małżeństwa będą mieszkać w dużych pokojach 3-4 osobowych to podyskutujemy o "solistkach".Tylko dlaczego nie o "solistach"? Z funduszu...
forumowicz

Felice weszły mi w oczy te "solistki" ale przez grzeczność nie chciałam nawet na to określenie reagować .

Może się mylę ale chyba nikt nic nie ma małżeństw w sanatoriach, a jedynie chodzi o to takie określenie "dwójki są tylko dla małżeństw"- jak się tak usłyszy to jakiś dziwny sprzeciw wewnętrzny się uaktywnia nawet wbrew sobie. Całe szczęście, że nie często tak się zdarza i jest wiele ośrodków gdzie można podzielić dwójki .
Szkoda , że jedynek zawsze jest mało , jeśli mogę zawsze ją wybieram , a "solistką " nie jestem.
ODPOWIEDZ