Krynica Morska od 30 lipca 2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2011 08:25
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 13

Krynica Morska od 30 lipca 2017

Post autor: Ewusia »

Witam,
czy ktoś w w/w terminie wybiera się do Krynicy Morskiej? Turnus z ZUS, sanatorium Zefir :kwiat:
lokomotywa 68
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2017 09:43

Re: Krynica Morska od 30 lipca 2017

Post autor: lokomotywa 68 »

Nie,ale znam to sanatorium. :serce: je.Jest supcio!Jeżdżę tam prywatnie.Wydarłabym Ci to skiero i pojechała jak stoję.Miłego pobytu.Pa.
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

lokomotywa, cieszę się, że masz dobre zdanie. Szukałam jakiś info, ale niewiele się dowiedziałam. Napisz coś bliżej, proszę :kwiat:
lokomotywa 68
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2017 09:43

Post autor: lokomotywa 68 »

ok,na priv
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Może dodam kilka zdań, OBIEKTYWNIE ... a mianowicie, tęż już jestem po pobycie w sanatorium ZEFIR i jak na razie drugi raz tam bym nie chciał jechać...To jest nie tylko moje zdanie lecz większości kuraciuszy którzy ze mną przebywali. Ale po kolei, budynek jest remontowany(rozbudowywany) od wejścia(szczytu) oraz dwa piętra do góry, więc proszę sobie wyobrazić łomot jak to na budowie, w zajęciach gimnastycznych to nie przeszkadza lecz np. w zajęciach z psychologiem(puszczane są nagrania relaksacyjne z laptopa lub telefonu z sesjami innych terapeutów) troszeczkę rozprasza rżnięcie i stukanie. Co do pobytów prywatnych to co innego, stół szwedzki(nie dla ZUS) wieczorek z przy kawie z ciastem(nie dla ZUS) gril z kiełbaskami(nie dla ZUS)itp. Zajęcia gimnastyczne jak w innych ośrodkach standard(prowadzący bardzo mili), bieżnia prawie cały czas popsuta lecz rowerki są sprawne. O zajęciach w wodzie czy przy wodzie można tylko pomarzyć (nie wiem po co brałem kąpielówki ?) chyba że w morzu. Jedzenie w pierwszym tygodniu mi smakowało, w drugim nie za bardzo a w trzecim prawie nie jadłem(kupowałem w PoloMarkecie) mam na myśli śniadania i kolacje bo prawie codziennie było to samo. Można pochwalić sprzęt jaki mają do krojenia wędlin(mielonki) naprawdę "precyzyjny". Obiady niby ciut różnorodniejsze lecz jako dodatek kalafior lub brokuł, lub na odwrót(dla dietetyków). Ale przecież to jest za darmo więc nie powinniśmy się czepiać. Jadąc do sanatorium o profilu kardiologicznym myślałem że będzie tak codziennie lub chociaż raz w tygodniu lekarz, lecz oprócz wywiadu na początku i badania USG serca na koniec z nikim nie pogadasz. Mogę pochwalić za to panie pielęgniarki, może są na emeryturach i dorabiają lecz można na nich polegać, naprawdę dwoją się i troją lecz na tak zdezelowanym sprzęcie wyniki będą jakie będą. Z tego co się orientuję nawet ciśnieniomierz powinien mieć kalibrację co jakiś czas a sprzęt za 55zł(na allegro) tego nie zapewni, tym bardziej że zjadł go ząb czasu. Jedno co mnie zastanawia dlaczego ze ZUS-u nie ma kontroli w takich ośrodkach przecież to na pierwszy rzut oka widać nie małe niedociągnięcia. Nie będę się rozpisywał o osobach zatrudnianych nie tylko z polski... ale obiekt ma po prostu przynosić zyski. Nie obwiniam tu żadnego pracownika bo naprawdę są wspaniałymi ludźmi lecz właściciela nie tylko tego sanatorium.
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj Murko, super że napisałeś co nieco. Fakt, mało zachęcająco to wygląda, ale... Jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu, to mam kilka pytań: jakie w ogóle zabiegi mają w ofercie? - oczywiście dla ZUSowców, czy owe zabiegi są na miejscu, czy w budynku jest winda, które pokoje są do wytrzymania, czy można liczyć na jedynkę, jak wygląda czas zabiegów (czy popołudnia są wolne), no i jak Ty tam dojechałeś (doczytałam, że jesteś z Łodzi, a ja Kielce, więc podobnie). Co do wyżywienia to ja zawsze miałam tak jak Ty, a zawsze jak na razie jeździłam z NFZ. Cóż, może wreszcie trochę schudnę:)))
forumowicz

Co do zabiegów w Zefirze to odbywają się wszystkie na miejscu rano gimnastyka ogólnousprawniająca(krok w przód, w tył, w bok, ręka-ręce w górę ok.10min), trening czynno-wolny(siedząc na krześle, noga w górę, piłeczka do góry, uciskanie, kij od szczotki- w lewo,prawo, do góry ok.15min.), trening oporowy(butelka z wodą przed sobą, podnoszenie kolan, krok przód tył w bok ok.15min.) trening interwałowy(rowerek w pomiarem EKG i ciśnienia ok.15min.), bieżnia (pomiar pulsu i ciśnienie na początku i końcu ok.15min.), trening Nordic Wallcing(spacer z kijami ok.15min.), dodatkowe np. Solux(lampa) lub gorące okłady na bolące miejsca . Są dwie wanny na jakieś kąpiele ale były nie używane. Co do sprzętu to jak pisałem zdezelowany.... a obsługa musi za to świecić oczami a naprawdę personel jest miły i uczynny. Winda jest, co do pokoi to są 2 i 3 osobowe, zimą nie polecałbym wyższych pięter(nie wszędzie grzeje), pokoiki schludne panie sprzątaczki zajrzą co 2-3 dni i pośrodku odkurzą(dosłownie) po prostu się nie wyrabiają. Brak jest wentylacji w pokojach więc nic nie schnie.W niektórych pokojach są chłodziareczki(60X60), od strony lądu są balkony. Telewizja płatna 100zł, biorąc ze sobą laptopa z kartą telewizyjną i kablem antenowym jest oszczędniej jak ktoś to ogląda. Wi-Fi działa wolniutko lecz mając pokój od strony południowej(od lądu) można z niego korzystać. Co do transportu to wiem że już autobusy z Gdańska do Krynicy Morskiej częściej kursują o tej porze i chyba też bym tak jechał a nie samochodem ze względu na koszty i zwrot(80zł za drogę). Przejazd autostradą z Torunia 25zł i zjazd na Malbork , 100zł parking w Zefirze(niektórzy parkowali przed wjazdem za darmo) i jeszcze miałem dodatkowo 200zł przed Malborkiem(jadąc z powrotem) za "zdjęcie" do kolekcji na pamiątkę które mi teraz przyszło.....
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzięki wielkie! Czyli z zabiegów to tylko różne formy gimnastyki - tak zrozumiałam? A np. masaże, wirówki, lasery, kąpiele, borowina? nie ma nic? to kiepsko. Co do kijów to zamierzam zabrać swoje i brzegiem po kilka km - na ile zdrowie pozwoli (jestem po operacji wszczepienia sztucznej zastawki i protezy aorty). A i jeszcze pytanko - czy są organizowane jakieś wycieczki lub inne formy rozrywki? pozdrawiam kardiologicznie :kwiat:
forumowicz

Tak jak pisałem, woda tylko w morzu i "opowieściach", wycieczki były organizowane do Fromborka, Gdańska i chyba Malborka. Jak masz swoje kijki to faktycznie możesz wziąć bo ze schowka to musisz kombinować aby skompletować. Ja się troszeczkę bałem wypuszczać na dalsze wędrówki(kłuje mnie nadal w piersiach, ale to już inny temat) a do szpitala w razie "awarii" za szybko można nie dojechać(widziałem taki przykład). Jak pisałem ludzie w miarę zdrowi zbytnio nie powinni narzekać lecz jadąc po ostrym zawale czy bajpasach na prawdziwą rehabilitację mogą się zawieść. Nie chcąc nikogo obrażać lecz faktycznie około połowa była tam "turystycznie"..... można to było zauważyć rano na mierzeniu ciśnienia (o 8,00 - drugi pomiar 12,00 i po 15,00 wieczorem brak, dla ZUS-u byłby szok) lecz nie sądzę żeby mierzone ciśnienia były wpisane do dokumentacji.....
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

No no, imponujące... będzie kiedyś:) A może dla równowagi jakaś fotka aktualna, np, pokoju, stołówki, może bazy zabiegowej? A może plaży najbliższej - zawsze poprawić może nastrój na wyjazd:) No i człek wie, czego się spodziewać...
ODPOWIEDZ