Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.
Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.
Pojechałam do sanatorium w zimie na 10 dniowy pobyt, 2 dnia pobytu w budynku sanatorium załamałam rękę, pogotowie zabrało mnie do szpitala, przeszłam operację i założono mi gips na 8 tygodni. Złamanie było tak poważne ze nie byłam w stanie wrócić do sanatorium. Moje pytanie brzmi: Czy sanatorium powinno mi zwrócić koszt pobytu za niewykorzystane dni ? Dowiedziałam się w funduszu że powinnam napisać specjalne pismo do sanatorium, czy to prawda ?
Liczę na odpowiedź
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.
-
unana
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 23 sty 2015 21:06
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 14
-
AgaC
- Super Kuracjusz

-
AgaC
- Super Kuracjusz

-
forumowicz
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Skrócenie pobytu
Pacjenci mają prawo skrócić swój pobyt w sanatorium:
z powodu swojej choroby, która uniemożliwia kontynuowanie pobytu w sanatorium;
z przyczyn niezależnych od pacjenta, w tym udokumentowanej choroby lub śmierci członka najbliższej rodziny i osoby pozostającej pod opieką pacjenta,
skrócenie pobytu może nastąpić również z przyczyn leżących po stronie sanatorium.
W takich przypadkach wysokość częściowej odpłatności za pobyt w sanatorium pomniejszana jest o kwotę stanowiącą iloczyn liczby dni (pełne doby), o które pobyt został skrócony. Natomiast w przypadku skrócenia pobytu w sanatorium z przyczyn inne niż wyżej wymienione, pacjent ponosi pełną odpłatność za niewykorzystane dni leczenia.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Osoby, które zamierzają skorzystać z leczenia uzdrowiskowego powinny wiedzieć, że mają prawo zrezygnować lub skrócić swój pobyt w sanatorium. Swoją decyzję powinny jednak umotywować ważnymi przyczynami. Jeśli fundusz uzna je za uzasadnione wyznaczy nowy termin wyjazdu do uzdrowiska, lub obniży koszt pobytu w uzdrowisku o liczbę dni, które nie zostaną wykorzystane.
Wynika z tego,że praktycznie powinnaś dostać nowy turnus na leczenie.Próbuj pisać pismo do NFZ,a nuż coś z tym uda się zrobić.