Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Fionka »

Myślę że ten drugi argument powinien zadziałać , bo ten dotyczący nauki to może nie koniecznie z kilku powodów :lol: Rozumiem że jesteś na zasiłku :?:
Just_11
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2017 15:14
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Just_11 »

Świadczenie rehabilitacyjne, już drugie i drugi wyjazd z Zusu. Za pierwszym razem wszystko mi odpowiadało.
Oczywiście jeślk chodzi o argumenty to piszę tutaj stan faktyczny a we wniosku chcę napisać coś skutecznego. Być może w przeszłości ktoś zmieniał miejsce do którego kierują i zadziałało ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Just , jak nie spróbujesz to się nie dowiesz, trzeba iść do ZUS-u i poprosić.
Powiem Wam, że moja kuzynka zamieniła się "prawie na korytarzu" , poszła do ZUS-u , a była tam kuracjuszka w podobnej sprawie - dokonano formalnej zamiany i wszyscy byli szczęśliwi :)
Just_11
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2017 15:14
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Just_11 »

Zapytałam telefonicznie czy w szczególnych przypadkach istnieje zamiana miejsca na co pani mi przerwała i powiedziala ze wszystko jest zajętei dała co miała. Uwazam ze mnie zbyła nie zapytała ani o nazwisko ani o termin, swiadczenie do listopada a ona mowi ze nie ma miejsc nigdzie ... ciekawe.
U mnie raczej niemozliwa taka zamiana na korytarzu. Zus zabarykadowany, nawet nie mozna wejsc na piętro w którym dokonują przydziału do sanatoriów
ulcia0928
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2017 17:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: ulcia0928 »

Witam jestem na świadczeniu od stycznia e marcu byłam w sanatorium z ZUS w Biawenie wróciłam i złożyłam o przedłużenie świadczeń dostałam do września świadczenie i sanatorium jadę do Równicy Ustroń... Ale na ostatnim spotkaniu z panią w ZUS,Rybnik pytam się jej czy jest możliwość sanatorium np Wieniec Zdrój... A ona, bezczelnym głosem patrząc na koleżankę mówi do mnie to niech pani jedzie do Gdańska i będzie mieć pani morze pod nosem... To się nazywa pani urzędniczka wstyd i szok... I że nie ma w Rybniku tyłki Ustroń i Wysowa.... Szok jak dla mnie ja na,drogi oddechowe.. Ale jadę za tydz i zobaczę co będzie
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

to porażka u mnie Panie w gdańskim ZUS są niezmiennie miłe ,sympatyczne i uczynne. czasami to i Salomon z pustego nie naleje. (z tym wolnym miejscem i zamianą . Sam zamieniłem (jedno skierowanie) i to dwa razy i się udało ale termin wyjazdu był odległy(na skierowaniu pierwszym) ostatnio jechałem"" na teraz"" i załatwiły mi Panie ze zwrotów z centrali (bo wszystkie nie wykorzystane tam idą ze wszystkich oddziałów)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sztani , jesteś jak Ktoś już pisał szczęściarzem .Ja dzisiaj też miałam bardzo nie miłą rozmowę z pracownicą ZUS.Zadzwoniłam dopytać czy nic się nie zwolniło na wrzesień , pazdziernik , bo tam gdzie mnie wysyłają to bardzo okrojona ilość zabiegów w moim przypadku Usłyszałam dokładnie cytuję że nam się w głowach już poprzewracało i że to nie NFZ i żadnych zwrotów nie ma :shock: Zachowując zimną krew poinformowałam że byłam u nich osobiście i kazano mi dzwonić w tej sprawie, na co paniusia odpowiedziała żebym przyszła i się dowiadywała u osoby z którą rozmawiałam .Nadal grzecznie nadmieniłam że to bardzo dla mnie absorbujące bo mieszkam po za granicami miasta i co usłyszałam ---że jak za darmo jadę to mogę wydać na podróż :shock: :shock: :shock:ZUS nie załatwia nic przez telefon.Poprosiłam aby Pani mi podała swoje nazwisko a ona jak przekupa to niech pani się przedstawi .Tego było już nadto i się rozłączyłam .Zastanawiam się czy jutro nie pojechać do ZUS i nie próbować dowiedzieć się z kim rozmawiałam .Może rozmowy tak jak w NFZ są nagrywane .Tylko czy to coś da .Syn który był światkiem rozmowy stwierdził że dobrze że z jego numeru dzwoniłam bo jeszcze by doszli i mnie na czarną listę wpisali.Poczułam się jak skopany psiak .Pytam za jakie darmo .Przecież one tam siedzą za nasze pieniądze .Czy w końcu coś drgnie w tym ZUS-ie :?: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

To przykre Elu co Cię spotkało. Wydawałoby się że czasy się zmieniły i urzędy mają teraz "ludzką" twarz, a tu jednak takie "paniusie" trzymają się jeszcze mocno.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Siedzą nadal te tzw. Panie Halinki i Janusze :roll:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Ja mam akurat fajną Halinkę i Janusza też... :lol: Ale oczywiście ma się rozumieć że Tobie o stan umysłu chodzi.. :D
ODPOWIEDZ