Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Zwrot kosztów za przerwanie pobytu.

Post autor: Felice »

Moim zdaniem i tu i tu...
Do sanatorium o zwrot nadpłaconych i niewykorzystanych pieniędzy i do Funduszu o nowy przydział.W końcu nie ze swojej winy nie wykorzystałaś pobytu.Ja zawsze w takich sytuacjach drugie takie samo pismo wysyłam z adnotacją "do informacji" W tym przypadku pisząc do sanatorium drugie takie samo pismo informujące wysyłasz do NFZ.W takim przypadku sanatorium musi też odpowiedzieć wysłać i do ciebie i do nich.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Moja koleżanka miała skrócony pobyt z przyczyn losowych (śmierć bliskiej osoby) , całość formalności załatwił ośrodek w którym przebywała - zwrócono jej koszty .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Moja fryzjerka skręciła nogę w kostce na sanatoryjnym korytarzu .Przez dwa dni panowały tam ciemności.Wypadek zdarzył się na tydzień przed końcem kuracji.Sanatorium jako zadośćuczynienie zaproponowało 21 dniowy pobyt w dowolnym terminie, a z prywatnego ubezpieczenia dostała odszkodowanie i to całkiem nie małe.Pamiętam , mówiła że wystarczy na pokrycie wakacji dla całej 4 osobowej rodziny .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Myślę ,że sanatorium nie zwróci pieniążków, jeśli płatnikiem za pobyt kuracjusza jest NFZ lub ZUS. Stąd wynika też fakt, że przy skróceniu pobytu z własnej winy powiedzmy o dzień lub dwa, należy z własnego portfela pokryć różnicę. Z chwilą naszego wyjazdu z sanatorium, idzie informacja o tym fakcie do organu kierującego i sanatorium nie dostaje pieniędzy za cały turnus , ale za rzeczywistą ilość dni pobytu kuracjusza. W tym konkretnym przypadku podejrzewam, że NFZ nie zapłacił za cały pobyt i sanatorium nie zarobiło pieniążków, jednocześnie nie mogąc przyjąć kolejnego kuracjusza w tym terminie. Sytuacja jest tutaj o tyle skomplikowana , że skrócony pobyt był uzasadniony.
1.Można sprawdzić w ZIP-ie ile pieniążków otrzymało sanatorium (powinna być wyszczególniona kwota wraz z ilością dni pobytu)
2.Poprosić NFZ o konkretną odpowiedź na piśmie za jaki okres zapłacono sanatorium.
Ostatecznie to są składki, które zostają odciągane z naszych świadczeń i mamy prawo wiedzieć na co są przeznaczane
Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Obiekty sanatoryjne są obecnie w prywatnych rękach i powinny być ubezpieczone , więc nie widzę problemu jeżeli wypadek zdarzył się nie z winy kuracjusza.Tak mi się wydaję .Jestem ciekawa jaki będzie finał sprawy .Mam nadzieję że się dowiemy.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

wiesniaczkaela pisze:Obiekty sanatoryjne są obecnie w prywatnych rękach i powinny być ubezpieczone , więc nie widzę problemu jeżeli wypadek zdarzył się nie z winy kuracjusza.Tak mi się wydaję .Jestem ciekawa jaki będzie finał sprawy .Mam nadzieję że się dowiemy.

Sanatoria przyjmujące kuracjuszy z NFZ czy KRUS Musza mieć wykupiona polisę na wypadek zdarzenia gdzie wina leżała by po stronie Sanatorium -tak jak to opisywaliście.
Natomiast podczas przyjazdu do sanatorium proponowane jest Każdemu Kuracjuszowi wykupienie dodatkowego Ubezpieczenia na wypadek NW - do tego zobligowany jest każdy obiekt

Natomiast w opisywanym przypadku Sanatorium może ,ale nie musi zwrócić kosztów wnoszonych przy przyjęciu-Oczywiście w dobry tonie jest ,ze zwracają( chodzi o dodatkową dopłatę do pokoju ) co zaś tyczy się opłaty klimatycznej należy zwrócić się do odpowiedniego Naczelnika Urzędu Gminy celem zwrotu.

Wg opisu było to zdarzenie losowe gdzie nie uczestniczyło w tym zdarzeniu Sanatorium czyli Raczej nie
Co zas tyczy sie NFZ czy na podstawie przedłożonych informacji domagać się Zwrotu ??
Nie bo to Twój oddział rozlicza za Twój pobyt Sanatorium a wg Mojej wiedzy jezeli nastąpiło takie zdarzenie Nikt nie dopisze Nawet jednego Zabiegu
Zreszta te transakcje rozlicane sa bezgotówkowo

Możesz oczywiście wystąpić gdy kontuzja której nabawiłaś się w sanatorium wystąpić z Nowym wnioskiem co do kolejki masz Szanse na krótszy czas .
ODPOWIEDZ